Ο Σαμ Μέντες μετά το εξαιρετικό «1917» θα ασχοληθεί με τις Σπέτσες και τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζον Φώουλς «Ο Μάγος» (Photo by Rachel Luna/WireImage/Idealimage).

Kάποια βιβλία κουβαλούν μια παράξενη ιστορία. Όχι μόνο αυτή που διηγούνται, αλλά και την κρυφή που ενυπάρχει μέσα στον συγγραφέα τους και την οποία μόνο εκείνος γνωρίζει. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο «Μάγος» του βρετανού συγγραφέα Τζον Φώουλς.

Ξεκίνησε να γράφει το μυθιστόρημα τη δεκαετία του ’50, όταν ακόμη ήταν νέος (μόλις 24 ετών), για να εκδοθεί τελικά έπειτα από την παρέλευση 15 ολόκληρων ετών. Είχε προηγηθεί το μυθιστόρημα «Ο Συλλέκτης» που θεωρήθηκε από την κριτική της εποχής ως ένα άκρως ενδιαφέρον και νεωτεριστικό θρίλερ και μια σειρά φιλοσοφικών δοκιμίων υπό τον γενικό τίτλο «The Aristos».

Ο ίδιος είχε γράψει για την κρυμμένη ιστορία του βιβλίου: «Η Ιστορία εμφανίστηκε το 1965, ακολουθώντας δύο άλλα βιβλία, αλλά με κάθε κριτήριο, πλην της ημερομηνίας έκδοσης, είναι ένα πρώτο μυθιστόρημα. Άρχισα να το γράφω στις αρχές της δεκαετίας του ’50, και τόσο η αφήγηση όσο και η διάθεση πέρασαν αμέτρητες μεταμορφώσεις. Στην πρωτότυπη μορφή υπήρχε ένα ξεκάθαρο υπερφυσικό στοιχείο -μια απόπειρα σε στυλ το Στρίψιμο της βίδας του Χένρυ Τζέημς. Όμως δεν είχα καμία συγκεκριμένη ιδέα για το που κατευθύνονταν τόσο η ζωή μου όσο και το βιβλίο».

«Διάβασα το βιβλίο όταν ήμουν νέος και το ερωτεύτηκα», παραδέχθηκε ο Μέντες.

Σκηνή από την ταινία «Ο Μάγος».

Το μυθιστόρημα έχει έντονο ελληνικό χρώμα και μάλιστα σπετσιώτικο. Συγκεκριμένα, μόλις αποφοίτησε απ’ το κολέγιο, ο Φώουλς έλαβε δυο προτάσεις για να διδάξει: τη μία από το γαλλικό παράρτημα του Κολεγίου του Γουίντσεστερ και την άλλη από ένα «παρακμιακό σχολείο στην Ελλάδα. Φυσικά, ενάντια σε κάθε επιταγή της κοινής λογικής», παραδέχεται ο Φώουλς, «διάλεξα τη δουλειά στην Ελλάδα».

Έτσι, το 1951 έγινε καθηγητής αγγλικής γλώσσας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών. Στο νησί γνώρισε τη μελλοντική του γυναίκα Ελισάβετ Κρίστυ. Τις εμπειρίες και τα βιώματα από τις Σπέτσες τα χρησιμοποίησε στη συγγραφή του βιβλίου «Ο Μάγος». Το 1953 απολύθηκε από το σχολείο, μαζί του κι άλλοι καθηγητές, γιατί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έκτοτε επέστρεψε στην Αγγλία.

Ο συγγραφέας Τζον Φώουλς (Photo by David Levenson/Getty Images/Idealimage).

Αυτό το τόσο ιδιαίτερο βιβλίο, με πρωταγωνιστή τον νεαρό άγγλο καθηγητή Νίκολας Ερφ, που γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και εδραίωσε τον Φώουλς ως έναν σημαντικό μοντερνιστή συγγραφέα, αναμένεται να μεταφερθεί πλέον στη μικρή οθόνη από τον σκηνοθέτη Σαμ Μέντες που αυτό το διάστημα βρίσκεται στον στόμα όλων χάρη στην καινούργια του ταινία «1917» – μια ανθρώπινη εποποιία που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο «Μάγος» του Τζων Φόουλς κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία.

Ο Μέντες σε συνεργασία με την Neal Street Productions αναμένεται να μεταφέρει τον «Μάγο» στην τηλεόραση υπό μορφή σίριαλ. «Διάβασα το βιβλίο όταν ήμουν νέος και το ερωτεύτηκα», εξήγησε στον Observer, «υπάρχουν πολλά μοντέρνα βιβλία που όμως έχουν γίνει ήδη κλασικά που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο και το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό κι αυτό γιατί συμπιέζονται για τις κινηματογραφικές ανάγκες χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να πουν όλη την ιστορία».

Από τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε ο «Μάγος» που μεταφέρθηκε το 1968 στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Γκάι Γκριν με πρωταγωνιστές τον Άντονι Κουίν, τον Μάικλ Κέιν και την Κάντις Μπέργκεν. Παρά το πλουμιστό καστ, ωστόσο, η ταινία δεν είχε το ανάλογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ήταν φανερό πως είχε χαθεί το μυστηριακό και ανησυχητικό πνεύμα που θέλησε να περάσει στο βιβλίο του ο Φώουλς.

«Αυτό που θέλω είναι να αφηγηθώ την ιστορία με διαφορετικό τρόπο από όσο έχει γίνει ως τώρα. Νομίζω πως ο ”Μάγος” ταιριάζει να γυριστεί για την τηλεόραση».

Τα παράπλευρα οφέλη είναι δεδομένα για την Ελλάδα και συγκεκριμένα για τις Σπέτσες. Παράλληλα, θα γίνει γνωστή και η ιστορία ενός ιστορικού σχολείου όπως η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών. Για την ιστορία, ιδρύθηκε από τούς εθνικούς ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένη και εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 1927 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο πρώτος Διευθυντής της σχολής ήταν ο Άγγλος Eric Sloman. Η αναγγελία για την ίδρυση της Σχολής είχε γίνει από τον Οκτώβριο του 1918 όταν ο Ανάργυρος εκδήλωσε την επιθυμία του να προσφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό του 1.000.000 δραχμών (ή των 40.000 λιρών Αγγλίας).

Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών ιδρύθηκε από τούς εθνικούς ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένη και εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 1927.

Τις Σπέτσες επέλεξε ο Σωτήριος Ανάργυρος λόγω της καταγωγής του από το νησί. Εκεί στην παραλία του Λιγονεριού, δημιουργήθηκε αυτό το πρότυπο δημόσιο σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο του οποίου η λειτουργία σταμάτησε το 1983. Μαθητές της Σχολής υπήρξαν τα αδέλφια Ξενάκη (Ιάννης, Κοσμάς και Ιάσων), καθώς ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα πρωθυπουργός Γέωργιος Ράλλης.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Ben Whishaw γίνεται Μέγας Αλέξανδρος στη νέα σειρά του Netflix.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top