Ο Samuel Gratacap, από το 2007, ταξιδεύει στα παράλια της Βόρειας Αφρικής, καταγράφοντας με τη φωτογραφική μηχανή του, την προσφυγική κρίση.

  Θυμάστε εσείς τι κάνατε πριν από 10 χρόνια τέτοια εποχή; Η αλήθεια είναι πώς ούτε και εγώ. Κατά πάσα πιθανότητα θα απολάμβανα την καθημερινότητα της Ελλάδας πριν την κρίση και μάλλον θα ετοίμαζα τα σχέδιά μου για τις καλοκαιρινές διακοπές. Η λογική αυτό λέει.

  Ωστόσο, ο Samuel Gratacap θυμάται ακριβώς τι έκανε το 2007. Ήταν η περίοδος που άφησε την Γαλλία και άρχισε το ταξίδι του στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, θέλοντας να δει, να ζήσει και να καταγράψει την προσφυγική κρίση. Την ώρα που στην Ελλάδα ούτε καν γνωρίζαμε τι ήταν αυτό, χιλιάδες άνθρωποι μαζεύονταν καθημερινά στα παράλια της Β. Αφρικής, έχοντας αφήσει τα χτυπημένα από τον πόλεμο σπίτια τους, με στόχο να περάσουν την Μεσόγειο και να ανακαλύψουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

  «Ο στόχος μου είναι να δείξω όσο περισσότερο μπορώ την πραγματικότητα. Την καθημερινότητα των ανθρώπων που δεν έχουν άλλη επιλογή».

  Ο καταυλισμός προσφύγων Τσούτσα στην Τυνησία, όταν πρωτοάνοιξε φιλοξενούσε 200.000 άνθρωποι.

  Σε αυτή τη δεκαετία ο Gratacap έχει παρουσιάσει ήδη δύο φωτογραφικές δουλειές, τις La Chance και Castaways, ενώ τώρα επιστρέφει με την τρίτη του έκθεση που έχει τον τίτλο Empire. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο γάλλος φωτογράφος βρέθηκε στον καταυλισμό προσφύγων Τσούτσα στην Τυνησία, εκεί που κάποτε φιλοξενούνταν 200.000 άνθρωποι, που περίμεναν τη σειρά τους για το πέρασμα στην Ευρώπη.

  Ο Gratacap, «συνέλαβε» με τον φακό του, τη ζωή, τις δυσκολίες, αλλά και τους περιορισμούς των ανθρώπων που ζουν εκεί, ενώ με τη βοήθεια διαφόρων ΜΚΟ κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό εργαστήρι φωτογραφίας για τα παιδιά. Βέβαια, μόνο εύκολα, δεν ήταν τα πράγματα στην αρχή, καθώς πολλοί πρόσφυγες δεν είδαν με καλό μάτι την παρουσία του στον καταυλισμό. «Είναι λογικό, καθώς θεωρούσαν ότι είχα πάει εκεί για να βγάλω μερικές φωτογραφίες και να φύγω. Μάλιστα ένας άνδρας μου είπε “και άλλοι φωτογράφοι ήρθαν πριν από σένα, αλλά εμείς συνεχίζουμε να είμαστε εδώ”» θυμάται ο Gratacap.

  «Στην αρχή δεν είδαν με καλό μάτι την παρουσία μου εκεί. Θεωρούσαν ότι είχα πάει εκεί για να βγάλω μερικές φωτογραφίες και να φύγω. Μάλιστα ένας άνδρας μου είπε “και άλλοι φωτογράφοι ήρθαν πριν από σένα, αλλά εμείς συνεχίζουμε να είμαστε εδώ”».

  Τώρα, ετοιμάζεται να παρουσιάσει την έκθεση Empire στην Beaconsfield Gallery του Λονδίνου, θέλοντας να δείξει πώς είναι η καθημερινότητα μέσα σε ένα καταυλισμό προσφύγων. «Ο στόχος μου είναι να δείξω όσο περισσότερο μπορώ την πραγματικότητα. Την καθημερινότητα των ανθρώπων που δεν έχουν άλλη επιλογή».

   

  Διαβάστε ακόμα: Μιλώντας για έρωτα, θρησκεία και πολιτική με την trans ακτιβίστρια Ίλια Παπαδοπούλου

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top