Ένα από τα πιο κλασσικά του δημιουργήματα το «σπίτι της όπερας»  Reina Sofia στην Valencia της Ισπανίας.

Ένα μακροσκελές αφιέρωμα, μία μονογραφία στα έργα του Ισπανού αρχιτέκτονα, Santiago Calatrava, εκδίδει η Taschen συγκεντρώνοντας σε ένα λεύκωμα το δυναμισμό, την αισθητική αλλά και την ξεχωριστή κατασκευή των δημιουργιών του.

Διακοσμώντας τη μονογραφία στα πλαίσια μιας κομψής και ήσυχης διάταξης, μεταφέρει τον αναγνώστη σε μία λαμπρή καριέρα που ισορροπεί ανάμεσα στην τέχνη, την αρχιτεκτονική και την μηχανολογία.

Τα project του καινοτόμου αρχιτέκτονα με τα περίεργα αλλά γεμάτα ένταση γεωμετρικά σχήματα, εμπνευσμένα από τη δυναμική των ανθρώπινων κινήσεων, έχουν εξασφαλίσει τη φήμη του Calatrava σε όλη την Ευρώπη του 21ο αιώνα, ανάμεσα σε άλλους επαγγελματίες του κλάδου, με αδιαμφισβήτητη παγκόσμια αναγνώριση.

O συγγραφέας του αφιερώματος, Philip Jodidio, έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Harvard, ενώ συγχρόνως έχει συντάξει για πάνω από 20 χρόνια το Connaissance des Arts. Τα βιβλία του για τον εκδοτικό οίκο Taschen, περιλαμβάνουν : the Architecture Now! , αλλά και μονογραφίες ειδικά αφιερωμένες σε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, όπως οι  Tadao Ando, Norman Foster, Renzo Piano, Jean Nouvel, Shigeru Ban, Oscar Niemeyer, αλλά και  Zaha Hadid.

Τα σχέδια για το Greek Tower στο Dubai που επιθυμεί να ξεπεράσει το 828 μέτρων Burj Khalifa είναι εντυπωσιακά όσο δείχνουν.

Αυτή η ανανεωμένη και αναθεωρημένη έκδοση, ωδή στο κράμα ισορροπίας και κίνησης,  περιλαμβάνει  τις αυθεντικές συλλογικές του ενέργειες, μέχρι και τα πιο πρόσφατα project.Εμπλουτισμένο με φωτογραφίες και λεπτομερείς καταχωρήσεις, αναμένεται να ξεχωρίσει, όσο ταυτόχρονα  οι αυθεντικές υδατογραφίες θα λειτουργούν ως απόδειξη της ανάδειξης του, σαν μοναδικό στο είδος του, με γνώμονα την πρωτοπορία και την αδιάκοπη δημιουργικότητα. Η αξιοσημείωτη αισθητική των γλυπτών του σε συνδυασμό με την μηχανολογική του δεξιότητα απογειώνουν τα έργα του, κατοχυρώνοντας το χαρακτηρισμό : αριστουργήματα.

Τα δεσποτικά εκθέματα του Calatrava, έχουν ως κοινό τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο δυναμισμό και την ισορροπία, την ένταση και την αρμονία.

Από το «World Trade Center Transportation Hub»  στο  Manhattan μέχρι το «Museum of Tomorrow in Rio de Janeiro», ξεφυλλίζοντας αυτό το αφιέρωμα, θα ανακαλύψετε τα δεσποτικά εκθέματα του Calatrava, που κοινό τους έχουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο δυναμισμό και την ισορροπία, την ένταση και την αρμονία , στοιχεία που αν συμπεριληφθούν σε ένα έργο τέχνης συνθέτουν ένα πραγματικά αριστοτεχνικό αποτέλεσμα, πολιτιστικό στολίδι της χώρας που το φιλοξενεί.

Ο Santiago Calatrava, γεννημένος το 1951 σπούδασε ιστορία της τέχνης και αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο ETSA της Valencia, αλλά και μηχανολογία στο πανεπιστήμιο ETH στη Zürich. Τα πιο ξακουστά του έργα περιλαμβάνουν το Milwaukee Art Museum, την Opera House της πατρίδας του, Valencia, αλλά και το Turning Torso στο Malmö, της Σουηδίας.Ο  Calatrava έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο από το American Institute of Architects (AIA)το  2005. Ζει μόνιμα μεταξύ Ζυρίχης και Νέας Υόρκης.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε σπουδαία σύγχρονη αρχιτεκτονική;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top