Το 1963, ο Steve Schapiro πέρασε 5 ημέρες μαζί με τον Muhammad Ali καταγράφοντας όλες τις πλευρές της προσωπικότητάς του. (Οι φωτογραφίες είναι του Steve Schapiro από το βιβλίο «Ali»)

Το ημερολόγιο έδειχνε Ιούνιος του 1963. O Steve Schapiro, αφού είχε μαθητεύσει δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους φωτογράφους της εποχής του, τον W. Eugene Smith, είχε πάρει τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει την freelance πορεία του. Μια πορεία, που μέσα στα επόμενα χρόνια θα τον μετέτρεπε σε έναν από τους πλέον επιδραστικούς φωτογράφους της γενιάς του, οι δουλειές του θα παρουσιάζονταν στα γνωστότερα έντυπα του πλανήτη (Life, Vanity Fair, Sports Illustrated, Newsweek, Time, Paris Match) και οι μεγαλύτερες διασημότητες θα πόζαραν μπροστά στον φακό του.

Ωστόσο, το 1963, ο Schapiro ήταν ακόμα ένας 29χρονος φωτογράφος με πολλά όνειρα στο μυαλό του, μια φωτογραφική μηχανή περασμένη στο λαιμό του και έτοιμος για κάποια νέα αποστολή. Και φυσικά, όταν το Sports Illustrated του πρότεινε να συναντήσει τον Muhammad Ali και να περάσει 5 ημέρες μαζί του, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ένας άνθρωπος με χιούμορ, που μέσα στα επόμενα χρόνια θα γινόταν ο κορυφαίος πυγμάχος.

Για την ακρίβεια, το 1963, ο Muhammad Ali δεν ήταν ακόμα ο… Muhammad Ali, δεν είχε σαρώσει τους τίτλους βαρέων βαρών και φυσικά δεν είχε ξεκινήσει την κόντρα του με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τότε ονομαζόταν ακόμα Cassius Clay, ήταν Χρυσός Ολυμπιονίκης του μποξ στους Αγώνες της Ρώμης, αλλά όλοι έβλεπαν στο πρόσωπό του τον επόμενο μεγάλο αστέρα της πυγμαχίας. Άλλωστε οι συνεχόμενες νίκες του, τον είχαν φέρει μια ανάσα από την διεκδίκηση του τίτλου από τον Sonny Liston – κάτι που θα κατάφερνε την επόμενη χρονιά.

Ο Schapiro ταξίδεψε στο Λούισβιλ στο Κεντάκι, προκειμένου να συναντήσει τον Ali, να ζήσει την καθημερινότητά του, αλλά και να τον συνοδεύσει στο road trip του στη Νέα Υόρκη. Και σε αυτές τις 5 ημέρες που πέρασαν μαζί, ο Αμερικανός φωτογράφος είχε την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Ali. Από τον Ali τον σκληρό άνδρα, τον προκλητικό, τον πυγμάχο, μέχρι τον Ali το παιδί της οικογένειας, τον αστείο τύπο, την ψυχή της κοινότητας – εκείνος που πάντα ενδιαφερόταν για τους ανθρώπους δίπλα του.

Παιδί της οικογένειας.

Αυτή η συνάντηση των δύο ανδρών πριν από 55 χρόνια μεταφέρεται σήμερα στο φωτογραφικό βιβλίο Ali, εκεί όπου ο Schapiro παρουσιάζει πολλές -έως σήμερα- ανέκδοτες φωτογραφίες του κορυφαίου πυγμάχου του 20ου αιώνα.

Στα 21 του χρόνια, ο Ali είχε αρχίσει να δείχνει όλα αυτά τα στοιχεία, που θα τον μετέτρεπαν σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές του 20ου αιώνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Δέκα στιγμές που θα μας θυμίζουν για πάντα τονMuhammad Ali

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top