Ο Γιάννης Κούρος, ο κορυφαίος αθλητής στο Σπάρταθλον, σύμφωνα με τον Jurek. (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ο εικοσιεξάχρονος Γιάννης Κούρος διήγε σπαρτιατικό βίο όταν οι τρεις Τζον έκαναν την πρώτη δοκιμαστική κούρσα το 1982. Μόλις έμαθε για την αποστολή τους να αναβιώσουν τον Φειδιππίδη, ο Κούρος, που χαρακτηριζόταν από λόγιες ανησυχίες, μαγεύτηκε. Έως τότε είχε τρέξει είκοσι πέντε μαραθωνίους, με μέτρια αποτελέσματα και καλύτερη προσωπική επίδοση 2 ώρες και 25 λεπτά. Αλλά τώρα θα έβρισκε την ειδίκευσή του. Το 1983 ο Κούρος εμφανίστηκε με πάταγο στη σκηνή των υπεραποστάσεων κάνοντας ντεμπούτο στο Σπάρταθλον και στους υπερμαραθώνιους εν γένει με ένα εκπληκτικό 21:53. Ήταν τέτοια η διαφορά του από τον δεύτερο –πάνω από τρεις ώρες– που επί δύο μέρες οι διοργανωτές αρνούνταν να του απονείμουν το τρόπαιο – μέχρι να αποδειχτεί ότι δεν είχε κόψει δρόμο.

Κέρδισε τον αγώνα άλλες τρεις φορές, και αυτοί είναι και οι ταχύτεροι χρόνοι που έχουν καταγραφεί ποτέ στη διαδρομή, από 20 ώρες και 25 λεπτά μέχρι 21 ώρες και 57 λεπτά. Ούτε ο Φειδιππίδης ο ίδιος δεν θα τα είχε καταφέρει τόσο καλά. Έχω προσπαθήσει να καταρρίψω πολλά ρεκόρ, αλλά οι καλύτεροι χρόνοι μου είναι ο πέμπτος και ο έκτος, είκοσι τρία λεπτά πιο αργοί από τη χειρότερη επίδοσή του.

Έχοντας πλέον ημιαποσυρθεί από τους υπερμαραθώνιους, ο Κούρος υπήρξε ανίκητος σε οποιονδήποτε διεθνούς κλάσης αγώνα υπεραποστάσεων άνω των εκατόν εξήντα χιλιομέτρων συμμετείχε, και εξακολουθεί να είναι κάτοχος σχεδόν όλων των ρεκόρ σε άσφαλτο και ταρτάν για κάθε απόσταση και αγώνα διάρκειας άνω των δώδεκα ωρών.

Ο Γιάννης Κούρος είναι ένας αθλητής-φιλόσοφος, πιστός στην αρχαιοελληνική παράδοση. Τα αποτελέσματά του στους αγώνες πηγάζουν από μια ξεχειλίζουσα πνευματική ενέργεια. Ζωγραφίζει, γράφει ποίηση, συνθέτει τραγούδια, υποδύθηκε τον Φειδιππίδη στην ταινία Το ταξίδι ενός ήρωα και δίνει ομιλίες με σκοπό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει το κοινό, «ώστε να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν τις δίχως όρια ικανότητες του ανθρώπου, προκειμένου να επέλθει (πέρα από την προσωπική βελτίωση) ενότητα, φιλία και αρμονία στον κόσμο».

Ο αληθινός υπερμαραθωνοδρόμος πρέπει να υποφέρει από στέρηση ύπνου και πλήρη μυϊκή κόπωση. Μόνο τότε θα μπορέσει να «ανακαλύψει ενέργεια, όταν το καύσιμο θα έχει εξαντληθεί».

Mε έχει σίγουρα εμπνεύσει να πιέσω τον εαυτό μου πέρα από τα όρια της τεχνικής. Ο Κούρος δεν αποτελεί σπουδαίο θέαμα ως δρομέας, με την τετράγωνη κορμοστασιά του και τον ασταθή βηματισμό του, αν και ελάχιστη ενέργεια πάει χαμένη καθώς τρέχει, ενώ συνεχίζει να κινείται ακόμα και όταν τρώει και πίνει. Ο άνω κορμός του είναι εντυπωσιακά μυώδης. Τέτοιους χτισμένους άνω κορμούς συναντάμε στα σώματα των σπρίντερ. Πιστεύω ότι ο Κούρος έχει ανακαλύψει μια επιπλέον πηγή ενέργειας στους δυνατούς θωρακικούς και δελτοειδείς μυς του. Πολλοί είναι οι δρομείς που έχουν διαπιστώσει ότι ο γυμνασμένος άνω κορμός βοηθά ιδιαίτερα στην τεχνική και στην ταχύτητα. Εντούτοις, ο Κούρος μάλλον έχει βρει το μυστικό να μεταφέρει προωθητική δύναμη από τα χέρια στα πόδια.

Στην ουσία, ο Κούρος μάς διδάσκει ότι ο υπερμαραθώνιος είναι μια υπερβατική άσκηση. Τον ορίζει ξεκάθαρα ως μια δοκιμασία «μεταφυσικών χαρακτηριστικών», όπου δεν παίζουν τόσο ρόλο τα σωματικά χαρίσματα ή η φυσική κατάσταση. Μόνο σε έναν συνεχόμενο δρόμο είκοσι τεσσάρων και πλέον ωρών «ο δρομέας έχει να αντιμετωπίσει το πλήρες φάσμα της μέρας και της νύχτας, και πρέπει να συνεχίσει. Με τον τρόπο αυτό θα αποδείξει ότι είναι ικανός/ή να τρέξει πέρα από την αποδοτικότητα των γενετικών χαρισμάτων και του επιπέδου φυσικής κατάστασης, καθώς τα στοιχεία αυτά θα έχουν εξαλειφθεί από τη χρονική διάρκεια και τη μυϊκή εξάντληση». Παρότι σέβεται την αθλητικότητα τέτοιων αγώνων, θεωρεί πως οι αγώνες ογδόντα χιλιομέτρων δεν αποτελούν δρόμους υπεραποστάσεων, καθώς ευνοούν αθλητές καλά προπονημένους και χαρισματικούς. Ο αληθινός υπερμαραθωνοδρόμος πρέπει να υποφέρει από στέρηση ύπνου και πλήρη μυϊκή κόπωση. Μόνο τότε θα μπορέσει να «ανακαλύψει ενέργεια, όταν το καύσιμο θα έχει εξαντληθεί».

 

Στην επόμενη σελίδα: Ο δικός μου αγώνας.

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top