Από τις ροκ μπάντες που είχαν πάντα δικό τους στιλ.

Βγαλμένοι από τα νάματα του new wave και του dark wave, με την electro να δονεί τους ήχους τους. Ρυθμικοί και συνάμα σκοτεινοί. Ωραίοι ως οργισμένοι νέοι και ώριμοι ρόκερς τώρα που τα χρόνια έχουν περάσει και η εμπειρία έχει προσθέσει στις πλάτες τους γνώση και ηρεμία. Οι Depeche Mode ήταν πάντα ένα ξεχωριστό συγκρότημα με ευδιάκριτο στιλ στη μουσική και την εικόνα τους.

Το 2020 αποδείχθηκε γι’ αυτούς μια χρονιά καταξίωσης. Το Νοέμβριο εντάχθηκαν στο Rock & Roll Hall of Fame και ο Dave Gahan, αποδεχόμενος την τιμή, είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Anton Corbijn. Να είναι καλά που ήρθε την κατάλληλη στιγμή και πραγματικά μας έκανε να δείχνουμε cool».

Το λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφίες από γνωστά βίντεο κλιπ τους.

Αυτή ακριβώς είναι και η εντύπωση που λαμβάνει από τους Depeche Mode. Ήταν πάντα μια μπάντα που εντάχθηκε ασμένως στην pop κουλτούρα. Μπορεί η σκοτεινιά τους να ήταν ένα ακόμη ιδανικό άλλοθι, αλλά, ευτυχώς, ποτέ δεν το διαπραγματεύτηκαν. Η μουσική τους δεν έχασε τον δυναμισμό της. Ακόμη κι όταν έγιναν πλατιά αποδεκτοί.

To λεύκωμα είναι η λεπτομερής εικονογραφημένης ιστορία του συγκροτήματος, μέσα από τον φακό του Anton Corbijn.

Σκοτεινοί, αλλά με τον τρόπο τους.

Το φθινόπωρο του 2020, ο ολλανδός φωτογράφος Anton Corbijn είχε κυκλοφορήσει μέσω των εκδόσεων Taschen ένα συλλεκτικό λεύκωμα με την ιστορία των Depeche Mode. Mια έκδοση που έγινε αμέσως ανάρπαστη αποδεικνύοντας την επιδραστικότητα του συγκροτήματος. Αυτή τη φορά ο εκδοτικός οίκος επανεκδίδει το λεύκωμα σε μια ΧL edition και πιο φιλική τιμή.

Οι Depeche Mode ενίσχυσαν τη φήμη τους και έγιναν σύμβολα στη ροκ και τη μόδα.

Στιλάτοι ως νεανίες.

Πρόκειται για τη λεπτομερή εικονογραφημένη ιστορία του συγκροτήματος, μέσα από τον φακό του Anton Corbijn που το 1986 έγινε ο de facto δημιουργικός διευθυντής της μπάντας. Με τις αισθητικές παρεμβάσεις του, οι Depeche Mode ενίσχυσαν τη φήμη τους και έγιναν σύμβολα στη ροκ και τη μόδα.

Οι χαλαρές ιδιωτικές στιγμές τους.

Το λεύκωμα «DMAC/81-18» είναι σαν να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους για να θυμηθούμε και ένα από τα κλασικά τους τραγούδια. Περιλαμβάνει πάνω από 500 φωτογραφίες από τα εκτεταμένα αρχεία της Corbijn, ορισμένες δε εμφανίζονται για πρώτη φορά δημόσια, συμπεριλαμβανομένων επίσημων και ανεπίσημων πορτρέτων από μέρη όπως η Μαδρίτη, το Αμβούργο, η έρημος της Καλιφόρνιας, η Πράγα και το Μαρακές (μερικές τραβήχτηκαν κατά τη δημιουργία εμβληματικών βίντεο όπως το «Enjoy the Silence») και «Personal Jesus»).

Η τρέλα των συναυλιών.

Επίσης, υπάρχει ένα πλήθος από εικόνες της καθημερινότητάς τους και εκπληκτικές ζωντανές λήψεις από όλες τις περιηγήσεις τους από το 1988. Εκτός από τις φωτογραφίες, υπάρχουν σκίτσα και σχέδια για σκηνικά και εξώφυλλα άλμπουμ και χειρόγραφες λεζάντες του Corbijn σε όλο το βιβλίο. Στην πραγματικότητα είναι σαν να μπαίνεις μέσα στα άδυτα του κόσμου των Depeche Mode.

Το 2020 οι Depeche Mode εντάχθηκαν στο Rock & Roll Hall of Fame.

Το λεύκωμα τελεί υπό την έγκριση του συγκροτήματος, καθώς τα μέλη μοιράστηκαν κάποιες ιδέες τους μαζί με τον Corbijn. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς η πρωτότυπη αισθητική του Corbijn, αλλά και το καλλιτεχνικού του εύρος αποτέλεσαν το κλειδί της μετέπειτα επιτυχίας των Depeche Mode.

O Dave Gahan τότε που είχε μακρύ μαλλί.

Ανακαλώντας το ρόλο που έπαιξε, ο Corbijn γράφει στην εισαγωγή του βιβλίου: «Πολλά από αυτά μου ήρθαν στο μυαλό όταν τους συνάντησα. Ηθελα να είμαι σωστός απέναντί τους. Ηθελα να σκέφτομαι γι’ αυτούς και να είναι ο καλύτερος γι’ αυτούς».  Η ιστορία έδειξε πως η συνεργασία ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Δεν είναι πάντα τόσο συνηθισμένο στο χώρο της μουσικής, αλλά εδώ το «πάντρεμα» ήταν ολότελα αρμονικό.

 

Διαβάστε ακόμα: Όταν ο Μπόουι έγινε Ζίγκι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top