Το ημερολόγιο έγραφε 7 Μαρτίου 1999, όταν ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του 20ου αιώνα άφηνε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του από καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, στα περίπου 45 χρόνια, που βρέθηκε πίσω από την κάμερα κατάφερε να μας αφήσει μια πλούσια συλλογή από μικρά κινηματογραφικά αριστουργήματα – ανάμεσά τους τα Spartacus, Lolita, 2001: A Space Odyssey, The Shining, A Clockwork Orange, Full Metal Jacket.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι γνωστά σε όλους μας. Αυτά που γνωρίζουμε οι λιγότεροι από εμάς είναι οι ταινίες που δεν κατάφερε να δημιουργήσει ποτέ – όσο κι αν προσπάθησε. Βλέπετε ο Kubrick ήταν ένας δημιουργός που είχε πάντα ιδέες στο μυαλό του, σκεφτόταν συνεχώς το επόμενο project του, είχε εμμονές.
Μια από τις μεγάλες του εμμονές ήταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Ο Kubrick ήθελε όσο τίποτα άλλο να μεταφέρει τη ζωή του στον κινηματογράφο και έβαλε μπρος αυτό το εγχείρημά του, με στόχο να κυκλοφορήσει μετά το φιλμ 2001: A Space Odyssey.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Αμερικανός σκηνοθέτης άρχισε να ψάχνει τα πάντα για τη ζωή του Ναπολέοντα. Διάβασε όλα τα βιβλία που είχαν γραφτεί για εκείνον, βρήκε τα ημερολόγιά του, ζήτησε και είδε όσες περισσότερες ταινίες είχαν γυριστεί – χαρακτηρίζοντάς τες «απογοητευτικές» και «απαίσιες» όσες είδε.
Και δεν έμεινε εκεί. Έστειλε τους συνεργάτες του σε διάφορα μέρη της Ευρώπης προκειμένου να βρουν τοποθεσίες για γυρίσματα και να βγάλουν εκατοντάδες φωτογραφίες, έγραψε σενάριο, μελέτησε τα κοστούμια, μέχρι και τους ηθοποιούς που ήθελε για πρωταγωνιστές βρήκε. Για Ζοζεφίν ονειρευόταν την Audrey Hepburn, ενώ στον ρόλο του Ναπολέοντα βρισκόταν ανάμεσα σε δύο επιλογές: τους David Hemmings και Ian Holm. Μετά πέρασε από οντισιόν ο Jack Nicholson και κέρδισε την καρδιά του Kubrick.
Μάλιστα, στα τέλη του 1969 όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Όλα, εκτός από την M.G.M. Το κινηματογραφικό στούντιο θεώρησε ότι ήταν μεγάλο ρίσκο να επενδύσει τόσα χρήματα σε μια ιστορική ταινία και αποσύρθηκε. Και η αλήθεια ήταν ότι εκείνη την περίοδο οι ιστορικές ταινίες δεν είχαν μεγάλη πέραση, όπως σήμερα, με αποτέλεσμα ο Kubrick να μην καταφέρει να βρει χρηματοδότη.
Όλα τα προσχέδια, οι φωτογραφίες, τα σκίτσα, ο προγραμματισμός του Kubrick για την ταινία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη μπήκαν σε κούτες και δεν βγήκαν ποτέ ξανά από εκεί μέσα. Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που οι εκδόσεις Taschen αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το βιβλίο Stanley Kubrick’s “Napoleon”. The Greatest Movie Never Made, με όλες τις πληροφορίες και τα σχέδια του Αμερικανού σκηνοθέτη γύρω από το φιλμ που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.
Διαβάστε ακόμα: Έπος! De Niro, Pacino και Scorsese για πρώτη φορά μαζί