Ο Σταύρος Ξαρχάκος διεύθυνε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ένα ορχηστρικό σύνολο από κορυφαίους Έλληνες σολίστ (Φωτογραφία: Thomas Daskalakis).

Ήταν μια βραδιά που την περιμέναμε καιρό. Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσίασε στο Ηρώδειο τον 3ο και τελευταίο κύκλο των φετινών μουσικών δράσεων του, με την εμβληματική συναυλία «Θέλει Αρετή και Τόλμη το… τραγούδι». Ο μαέστρος πρόσφερε τη δική του καλλιτεχνική «θέση» για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Συνακόλουθα ήταν η δική του πρόταση έτσι ώστε το Δημοτικό τραγούδι να μην παραμείνει ένα μουσειακό είδος, αλλά να αποκτήσει μια νέα, ζωντανή, σχεδόν ροκ (!) υπόσταση στο σήμερα.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συνέθεσε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, αποτελούμενο από τρεις κύκλους δράσεων για να προβάλλει τη σημαντικότητα και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία, ο κορυφαίος μουσικός συνέθεσε ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, αποτελούμενο από τρεις κύκλους δράσεων για να προβάλλει τη σημαντικότητα και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Το όλον, με την αρωγή της Lidl Ελλάς, είχε τίτλο: «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι».

Το κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία συμπορεύτηκε με το όραμα του Σταύρου Ξαρχάκου (Φωτογραφία: Thomas Daskalakis).

Κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε προσπαθήσει να επικαιροποιήσει το δημοτικό τραγούδι – τόσο τη δημώδη μουσική όσο και στον δημώδη στίχο – χωρίς να καταφύγει σε δημιουργικές ακρότητες.

Στο πυρήνα του προγράμματος, του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με τον Λαμπρό Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρίσκεται η τολμηρή και καινοτόμα προσέγγιση και επικαιροποίηση του δημοτικού τραγουδιού, ενός σημαντικό μέρους της εθνικής μας πολιτισμικής παράδοσης, καθώς κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε προσπαθήσει να επικαιροποιήσει το δημοτικό τραγούδι – τόσο τη δημώδη μουσική όσο και στον δημώδη στίχο – χωρίς να καταφύγει σε δημιουργικές ακρότητες.

Ο Ιάκωβος Ανδρεανίδης, Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς και η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας Lidl Ελλάς. Δύο άνθρωποι που πίστεψαν με πάθος στην πρωτοβουλία για το Δημοτικό Τραγούδι και τη στήριξαν έμπρακτα. (Φωτογραφία: Thomas Daskalakis).

Απώτερος στόχος είναι να ξεδιπλωθεί και να τραγουδηθεί η ιστορία της χώρας αλλά και η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας από το 1821 έως σήμερα, επιδιώκοντας την παραγωγή μιας νέα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός διαχρονικού έργου μεγάλης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας.

Ο 1ος κύκλος περιελάμβανε την ηχογράφηση 21 τραγουδιών, τα οποία αποτελούν νέες μελοποιήσεις και ανασκευές δημοτικών κειμένων ή/και τραγουδιών, ήδη υφισταμένων δημοτικών στίχων. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν σ’ αυτόν τον κύκλο είναι οι: Δήμητρα Γαλάνη και Θωμάς Κωνσταντίνου, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Πολέμη, Ταφ Λάθος, Palov & Mishkin, New York Gypsy All Stars.

Ο 2ος κύκλος περιελάμβανε συναυλία στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα με τους Polis Ensemble και τη συμμετοχή των Κατερίνας Παπαδοπούλου, Παναγιώτη Αγγελακόπουλου και Νίκου Αγγούση όπου παρουσιάστηκαν δημοσίως άλλα 21 δημοτικά τραγούδια κατά τρόπο ώστε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να προσιδιάζει κατά το δυνατόν περισσότερο στις αυθεντικές τους εκτελέσεις.

Στον 3ο κύκλο, επιστέγασμα της όλης προσπάθειας, ο Σταύρος Ξαρχάκος διεύθυνε ένα ορχηστρικό σύνολο, αποτελούμενο από κορυφαίους Έλληνες σολίστ, και παρουσίασε μία σουίτα εμπνευσμένη από 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια, με ερμηνεύτρια την Ηρώ Σαΐα, στο Ηρώδειο.

Με εφηβική σχεδόν ορμή, ο 82χρονος δημιουργός βγήκε τρέχοντας στη σκηνή και για δύο γεμάτες ώρες ηλέκτρισε το κοινό με τον αρχέγονο παλμό της δημοτικής μουσικής, ενορχηστρωμένης με πολύ σύγχρονο τρόπο, ακόμα και με ηλεκτρικές κιθάρες.

Ήταν μια συγκινητική εμφάνιση, μετά από απουσία δύο ετών. Γι αυτό, στο τέλος της παράστασης, και ενώ σύσσωμο το κοινό τον χειροκροτούσε όρθιο, ο μαέστρος ευχήθηκε να ανταμώσουμε ξανά σύντομα!

 

//Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την όλη πρωτοβουλία θα βρείτε εδώ 

 

Διαβάστε ακόμα: Κάποιο Σαββατόβραδο με τον Σταύρο Ξαρχάκο στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top