Η αγάπη του Φράι για την Ελλάδα είναι σταθερή και χρόνια (Φωτογραφία: Adrian Dennis/Pool via AP).

Τον Απρίλιο του 2021 επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτό που όλοι ξέραμε, βάσει των έργων και των ημερών του ανδρός. Ο βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας Στίβεν Φράι είναι… δικός μας. Μπορεί να μην γεννήθηκε στη χώρα μας, αλλά, δεν μπορεί, κάτι ελληνικό κρύβει το αίμα του.

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική Πολιτεία, που σε άλλες περιπτώσεις βραδυπορεί ή αδιαφορεί να τιμήσει τους φιλέλληνες, κατανόησε πλήρως πως η περίπτωση του Φράι είναι ξεχωριστή. Με απόφαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του απονεμήθηκε το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικος. Το μετάλλιο του το επέδωσε στο Λονδίνο ο πρεσβευτής της Ελλάδας Ιωάννης Ραπτάκης.

Με τον σύντροφό του Έλιοτ Σπένσερ (Φωτογραφία: independent.co.uk).

Η απάντηση του Φράι; Τι άλλο περιμέναμε από καυστική και ιδιαζόντως δηκτική για τους Βρετανούς; «Δεν εφηύρε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ το Τάγμα του Φοίνικα, υπάρχει στα αλήθεια», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter σε μια αναφορά στα βιβλία της σειράς «Χάρι Πότερ». Σημείωσε, δε, ότι είναι ενθουσιασμένος που εισάγεται στο αληθινό Τάγμα από τον έλληνα πρεσβευτή («Πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου. Ευχαριστίες στον πρεσβευτή, την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου και τον ελληνικό λαό») και πρόσθεσε στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάδα!».

Το 2013 βρέθηκε στην Ελλάδα καλεσμένος του Υπουργείου Τουρισμού και δήλωσε ένας από τους πιο διάσημους φανατικούς της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μια και ο λόγος για τον λογαριασμό του στο Twitter. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη -καθημερινή- απόλαυση από το να διαβάζεις τα ευφυολογήματά του, τα σκωπτικά του σχόλια, αλλά και τη δωρεάν διαφήμιση που κάνει συχνά πυκνά στη χώρα μας.

Το 2013, όταν ο Φράι βρέθηκε στην Ελλάδα καλεσμένος του Υπουργείου Τουρισμού, ξεναγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά στην Ακρόπολη, παραμένοντας ένας από τους πιο διάσημους φανατικούς της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. Εκείνες τις μέρες ο λογαριασμός του στο Twitter πήρε «φωτιά». Μίλησε υπέρ της επιστροφή των Μαρμάρων στη γενέτειρά του, διαπίστωσε πως η τότε οικονομική κρίση δεν είναι μετατρέψει τους Έλληνες σε δύσθυμους («παραμένουν φιλικοί και χαρωποί»), ενώ έδειχνε να λατρεύει το ελληνικό φαγητό («απίστευτα απλό, απίστευτα φτηνό, απίστευτα καλό»).

Ο Φράι είναι μια μορφή που έλκει την καταγωγή της από τον 18ο αιώνα, τότε που οι φιλέλληνες στη Γηραιά Αλβιόνα ήταν πολλοί και σημαντικοί. Αλλωστε και ως φυσιογνωμία διατηρεί μια κάποια πατίνα παλαιότητας. Θα έλεγε κανείς πως είναι τόσο Αγγλος που στο τέλος οι Αγγλοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με δαύτον.

Πάντα στην πρώτη γραμμή στα Pride Parades (Φωτογραφία: Joel Goodman/LNP).

«Αν πράγματι αυτός ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό, τότε είναι προφανές ότι ο Θεός είναι ένας μανιακός», δήλωσε το 2017.

Το 2017 μπήκε στο στόχαστρο των ιρλανδικών Αρχών για τις δηλώσεις που έκανε κατά του… Θεού σε μια συνέντευξή του στην ιρλανδική εκπομπή «The Meaning of Life». Τι είπε ο αθεόφοβος (κυριολεκτικώς): «Αν πράγματι αυτός ο κόσμος δημιουργήθηκε από τον Θεό, τότε είναι προφανές ότι ο Θεός είναι ένας μανιακός, εντελώς εγωιστής. Κι εμείς πρέπει να περνάμε τις ζωές μας στα γόνατα, ευχαριστώντας τον για αυτήν τη ζωή. Ποιος θεός θα το έκανε αυτό;».

Λίγες ημέρες μετά την προβολή της τηλεοπτικής εκπομπής, ένας τηλεθεατής κατέθεσε αναφορά στην τοπική Αστυνομία, καταγγέλλοντας ότι ο ηθοποιός είχε διαπράξει βλασφημία και ότι υπό τον Νόμο περί Συκοφαντικής Δυσφήμησης (2009) ο ίδιος πρέπει να τιμωρηθεί. Και δύο χρόνια αργότερα, η Αστυνομία άρχισε τις έρευνες για να εξετάσει κατά πόσο οι δηλώσεις που έκανε ο Φράι συνιστούν ποινικό αδίκημα.

Με τον επιστήθιο φίλο του Hugh Laurie (Φωτογραφία: nyt.com).

Ακόμη κι εκεί ο Φράι είχε κάνει αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι θα δεχόταν ευκολότερα τους 12 έλληνες θεούς, γιατί «δεν παρουσίαζαν τους εαυτούς τους ως σοφούς και αγαθούς, δεν προσποιούνταν ότι δεν είναι άνθρωποι».

Το 2015 ανακοίνωσε με περισσή χαρά μέσω του Twitter ότι παντρεύτηκε τον κατά πολύ νεότερό του κωμικό ηθοποιό Έλιοτ Σπένσερ.

Προκλητικός; Δεν το κρύβει. Αντιθέτως, δείχνει να το χαίρεται. Το 2015 ανακοίνωσε με περισσή χαρά μέσω του Twitter ότι παντρεύτηκε τον κατά πολύ νεότερό του κωμικό ηθοποιό Έλιοτ Σπένσερ. Φανταστείτε ότι τότε ο Φράι ήταν 57 ετών και ο Σπένσερ μόλις 27. Είχε γράψει τότε: ««Θε μου. Ο Έλιοτ Σπένσερ κι εγώ μπήκαμε σε ένα δωμάτιο ως δύο άνθρωποι, υπογράψαμε ένα βιβλίο και βγήκαμε σαν ένας. Καταπληκτικό!».

Γεννημένος σαν σήμερα, 24 Αυγούστου 1957, ο 64χρονος, πλέον, Φράι έχει ζήσει δύο-τρεις ζωές σε μια. Κι όλα αυτά ως τώρα, καθώς ουδείς γνωρίζει τι άλλο σχεδιάζει να κάνει. Είναι ηθοποιός, συγγραφέας, παραγωγός, δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και κάμποσα άλλα. Πολυτεχνίτης; Μάλλον, ανήσυχος και πολυτάλαντος.

Με την Βασίλισσα Ελισάβετ (Φωτογραφία: mirror.co.uk).

Ηρθε στο προσκήνιο το ’80 δίπλα στον Hugh Laurie και μαζί έπαιξαν σε δύο άκρως επιτυχημένα σόου. Το A Bit of Fry & Laurie (1989–1995) and Jeeves and Wooster (1990–1993). Στον κινηματογράφος έπαιξε τον Όσκαρ Γουάιλντ στο Wilde (1997), όπου προτάθηκε για το βραβείο Χρυσής Σφαίρας Καλύτερου Ηθοποιού, ενώ και οι άλλες παρουσίες του στη μεγάλη οθόνη είναι αξιοσημείωτες.

Επαιξε στο Gosford Park του Robert Altman (2001), στο  Chariots of Fire (1981), στο A Fish Called Wanda (1988), στο The Life and Death of Peter Sellers (2004), στο V for Vendetta (2005), στο Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011 ) και στη σειρά ταινιών The Hobbit.

Οι τηλεοπτικοί του ρόλοι περιλαμβάνουν τον Λόρδο Melchett στην τηλεοπτική σειρά κωμωδίας του BBC Blackadder και στις Kingdom and Absolute Power, ενώ έχει κάνει και περάσματα από τη σειρά εγκλήματος Bones. Έχει επίσης γράψει και παρουσιάσει αρκετές σειρές ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Emmy, Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive, στο οποίο εξερευνούσε τη διπολική του διαταραχή και την ταξιδιωτική σειρά Stephen Fry στην Αμερική.

Για χρόνια έκρυβε την ομοφυλοφιλία του και μάλιστα έχει παραδεχθεί πως για 16 χρόνια (έως τα μέσα του ’90) δεν είχε αποπειραθεί να κάνει σεξ.

Ήταν ο μακροχρόνιος οικοδεσπότης της τηλεοπτικής εκπομπής κουίζ του BBC QI, με τη θητεία του να διαρκεί από το 2003 έως το 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν υποψήφιος για έξι βραβεία British Academy Television.

Οταν δεν είναι μπροστά ή πίσω από τις κάμερες, ο Φράι απομονώνεται και γράφει. Αλλοτε για περιοδικά και εφημερίδες κι άλλοτε τα δικά του βιβλία (έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα και τρεις αυτοβιογραφίες). Η χάρη του, όμως, δεν τελειώνει εδώ: έγινε γνωστός ακόμη και στα πιτσιρίκια απ’ όταν διάβασε και τα επτά μυθιστορήματα του Χάρι Πότερ για τις ηχογραφήσεις του audiobook στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ χάρισε τη φωνή του στη σειρά βιντεοπαιχνιδιών Little Big Planet and Birds of Steel, όπως και σε κάμποσα κινούμενα σχέδια.

Στυλάτος με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο (Φωτογραφία: YouTube).

Φίλος του Πρίγκιπα Καρόλου (παρέστη στο γάμο του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς το 2005), αλλά και φίλος με τον Ρόουαν Άτκινισον (ήταν κουμπάρος στον γάμο του με την Sunetra Sastry. Διατηρεί επιστήθια φιλία με τον Hugh Laurie (τον πάντρεψε, ενώ είναι νονός και στα τρία παιδιά). Δηλωμένος vegetarian από το 2017, τρελός και παλαβός με το κρίκετ, με την ποδοσφαιρική ομάδα της Νόριτς και τα gadgets (δεν του ξεφεύγει κανένα). Είναι παθιασμένος με την Wkipedia γιατί θέλει κάποια στιγμή να διαβάσει ότι πέθανε, ενώ εκείνος θα βρίσκεται στην Κίνα και θα παρακολουθεί μια παράσταση μπαλέτου.

Εχει ταχθεί υπέρ των Παλαιστινίων και ενδιαφέρεται έντονα για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας ανά τον κόσμο.

Για χρόνια έκρυβε την ομοφυλοφιλία του και μάλιστα έχει παραδεχθεί πως για 16 χρόνια (έως τα μέσα του ’90) δεν είχε αποπειραθεί να κάνει σεξ. Τη σχέση του με τον Ελιοτ την αποκάλυψε η εφημερίδα Sun και τότε ο Φράι μίλησε ανοιχτά (αν και είχε 15χρονη σχέση με τον Ντάνιελ Κοέν που έληξε το 2010) και λίγες ημέρες μετά ανακοίνωσε το γάμο του. Ο Φράι δεν λείπει από κανένα Pride Parade και μάλιστα το 2016 και το 2017 ήταν Νο2 και Νο12 αντίστοιχα στη λίστα Pride Power. Παλαιότερα υπήρξε φανατικός οπαδός των Εργατικών, αλλά πολλές φορές έχει εναντιωθεί σε πολιτικές απόψεις που έχει εκφράσει το κόμμα. 

Εχει ταχθεί υπέρ των Παλαιστινίων, ενδιαφέρεται έντονα για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας ανά τον κόσμο (ιδιαιτέρως στη Ρωσία που αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα) και γενικώς είναι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να υψώνει το ανάστημά του σε θέματα της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Αν μη τι άλλο, η γνώμη του μετράει.

Παίζοντας τον Οσκαρ Γουάιλντ.

Πάσχει από διπολική διαταραχή και έχει παραδεχθεί πως προσπάθησε πολλές φορές να αυτοκτονήσει.

Κι όμως, παρά τα πολύπλευρα ενδιαφέροντά του, ο βασικός εχθρός του Φράι είναι ο εαυτός του. Πάσχει από διπολική διαταραχή για την οποία έχει μιλήσει αρκετές φορές προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Εχει παραδεχθεί πως προσπάθησε πολλές φορές να αυτοκτονήσει. Η τελευταία φορά ήταν το 2012 και όπως παραδέχθηκε βρισκόταν στο εξωτερικό για γυρίσματα όταν πήρε αρκετά χάπια μαζί με βότκα με σκοπό να τερματίσει τη ζωή του. Μέσα σ’ όλα το 2018 ανακοίνωσε πως πάσχει από καρκίνο του προστάτη, τον οποίο αφαίρεσε χειρουργικά.

Δεν είναι εύκολος άνθρωπος ο Φράι. Κανένας πολυάσχολος άνθρωπος με τέτοιο εύρος ταλέντων δεν μπορεί να είναι. Αυτό, όμως, που πρέπει να του πιστωθεί είναι η αυθεντικότητά του. Μπορούμε να φανταστούμε πως θα ήταν αυτός ο ανιαρός κόσμος χωρίς ανθρώπους σαν τον Φράι; Καλύτερα όχι…

 

Διαβάστε ακόμα: Ρόμπιν Ουίλιαμς. Ενας θλιμμένος που έκανε τους άλλους να γελούν.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top