Λίγο πριν πεθάνει, ο Χόκινγκ αποφάσισε να προσφέρει ένα ακόμη δώρο στην ανθρωπότητα: να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα ( (Joe Giddens / TNS).

Υπάρχει Θεός; Πώς ξεκίνησαν όλα; Μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον; Υπάρχει άλλη νοήμων ζωή στο σύμπαν; Τι υπάρχει μέσα στην μαύρη τρύπα; Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον; Θα μας ξεπεράσει η τεχνητή νοημοσύνη; Έχει νόημα να αποικίσουμε το Διάστημα; Είναι δυνατά τα ταξίδια στον χρόνο; Θα επιβιώσουμε πάνω στη Γη;

Μπορεί κανείς να θέσει κι άλλα ερωτήματα, αλλά τα βασικά είναι αυτά και υπάρχουν μέσα μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε ως τη στιγμή που αποχωριζόμαστε τον μάταιο τούτο κόσμο. Ο Στίβεν Χόκινγκ, ένα από τα σημαντικότερα μυαλά που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη μας, κατατριβόταν κι ο ίδιος από παρόμοια ερωτήματα, μόνο που δεν χρησιμοποίησε τη φαντασία του για να δώσει πειστικές απαντήσεις, αλλά την επιστημονική του γνώση.

Λίγο πριν πεθάνει (στις 14 Μαρτίου 2018) παρέδωσε στον εκδότη του το ύστατο βιβλίο του, το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα αποχαιρετηστήριο δώρο προς την ανθρωπότητα. Ένα δικό του κλείσιμο του ματιού προς τις μεγάλες διερωτήσεις του ανθρώπου. Σαν να τράβηξε λίγο το πέπλο που δεν μας επιτρέπει να δούμε την άλλη πλευρά του ανθρώπινου φάσματος.

Το βιβλίο έχει τον εύγλωττο τίτλο «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Είναι ένας χρήσιμος οδηγός για το πού πάμε, ποιοι είμαστε και τι μπορεί να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

«Πέρασα όλη μου ζωή ταξιδεύοντας στο σύμπαν. Κάποια στιγμή πίστεψα ότι θα ζούσα το τέλος της Φυσικής».

Ένα είναι και το συμπέρασμα, στα οποία κατέληξε ο Στίβεν Χόκινγκ είναι το εξής: «Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στο σύμπαν. Μου αρέσει να σκέπτομαι ότι αυτή η σύμπτωση έπαιξε ρόλο στην κατεύθυνση που πήρα στο πεδίο των επιστημών. Αν και βέβαια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, εκείνη την ημέρα θα πρέπει να γεννήθηκαν περίπου διακόσιες χιλιάδες παιδιά. Και ποιος ξέρει πόσα από αυτά επέδειξαν κάποιο ενδιαφέρον για την αστρονομία».

O πρόλογος του βιβλίου είναι γραμμένος από τον ηθοποιό Έντι Ρέντµεϊν, που κέρδισε το Όσκαρ ενσαρκώνοντας τον Στίβεν Χόκινγκ (Credit: Handout).

Λέει για τη δική του ζωή: «Πέρασα όλη μου ζωή ταξιδεύοντας στο σύμπαν. Κάποια στιγμή πίστεψα ότι θα ζούσα το τέλος της Φυσικής όπως την γνωρίζουμε. Σήμερα, αντίθετα, πιστεύω πως και μετά το βιολογικό μου τέλος οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το θαύμα των επιστημονικών ανακαλύψεων. Είμαστε κοντά σε κάποιες από αυτές τις απαντήσεις. Αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει».

Το βιβλίο δεν στερείται, μάλιστα, και προσωπικών εξομολογήσεων: «Η επιστήμη αποδεικνύεται πολλές φορές πιο παράξενη από την επιστημονική φαντασία. Και προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Εγώ είμαι ένας επιστήμονας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Φυσική, την Κοσμολογία, το σύμπαν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Χάρις στους γονείς μου καλλιέργησα μια ακόρεστη περιέργεια, ενώ δεν έπαψα ποτέ να προσπαθώ, όπως ο πατέρας μου, να απαντώ στα πολλά ερωτήματα που θέτει η επιστήμη».

Το βιβλίο του Στίβεν Χόκινγκ: «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Και συνεχίζει: «Είχα μια καταπληκτική ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, ενώ συγχρόνως διέτρεχα με το μυαλό μου ολόκληρο το σύμπαν και τους νόμους της Φυσικής. Έφτασα στα πέρατα του γαλαξία, ταξίδεψα σε μια μαύρη τρύπα και γύρισα στις απαρχές του χρόνου. Στη Γη είδα αναταράξεις και ηρεμία, επιτυχία και πόνο. Ήμουν πλούσιος και φτωχός, οργανικά ικανός και ανίκανος. Δέχθηκα συγχαρητήρια και επικρίσεις, αλλά ποτέ δεν αγνοήθηκα. Χάρη στη δουλειά μου είχα το εξαιρετικό προνόμιο να συμβάλω στην κατανόηση του σύμπαντος».

«Είμαστε όλοι ταξιδιώτες του χρόνου, πορευόμαστε προς το μέλλον».

Το βέβαιο για ένα από τα λαμπρότερα μυαλά των φυσικών επιστημών είναι πώς τα τελευταία πενήντα χρόνια η οπτική μας για το σύμπαν άλλαξε πολύ. «Θα είμαι ευτυχής εάν θα έχω συμβάλλει κι εγώ σε αυτήν την αλλαγή» γράφει ο Χόκινγκ και συνεχίζει με μια θέρμη φιλοσοφικής ενατένισης: «Μία από τις μεγάλες αποκαλύψεις της διαστημικής εποχής είναι η νέα οπτική κάτω από την οποία η ανθρωπότητα έμαθε να κοιτάζει τον εαυτό της: όταν παρατηρούμε τη Γη από το Διάστημα, βλέπουμε ένα ενιαίο σύνολο. Αντιλαμβανόμαστε την ενότητα, όχι τις διαιρέσεις. Είναι μια εικόνα που μέσα στην τεράστια απλότητά της μεταδίδει ένα πολύ δυνατό μήνυμα: ένας μοναδικός πλανήτης, μία και μόνο ανθρώπινη φυλή».

Ο Χόκινγκ δεν τρέφει αυταπάτες και ούτε καμώνεται πως γνωρίζει τα πάντα για τα πάντα. Αντίθετα, με τη μεριοφροσύνη που μπορεί να έχει ένας μεγάλος επιστήμονας, λέει: «Ελπίζω μια μέρα να βρούμε τις απαντήσεις σε όλε μας τις ερωτήσεις. Πώς θα μπορέσουμε να θρέψουμε έναν παγκόσμιο πληθυσμό όλο και μεγαλύτερο; Να του προσφέρουμε πόσιμο νερό, να παράγουμε ανανεώσιμη ενέργεια, να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε ασθένειες, να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή; Ελπίζω η επιστήμη και η τεχνολογία να μας δώσουν τις απαντήσεις. Είμαστε όλοι ταξιδιώτες του χρόνου, πορευόμαστε προς το μέλλον».

Με πρόλογο του ηθοποιού Έντι Ρέντµεϊν, που κέρδισε το Όσκαρ ενσαρκώνοντας τον Στίβεν Χόκινγκ, εισαγωγή του βραβευµένου µε Νόµπελ Κιπ Θορν και έναν επίλογο από την κόρη του Χόκινγκ, Λούσυ, οι «Σύντοµες απαντήσεις στα µεγάλα ερωτήµατα» είναι ένα υπέροχο αποχαιρετιστήριο µήνυµα προς όλους µας.

 

Διαβάστε ακόμα: Απόστολος Δοξιάδης: «Έτσι ερωτεύτηκα τα μαθηματικά».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top