«Ταξίδεψα σε ολόκληρο το σύμπαν χρησιμοποιώντας το μυαλό μου και τους νόμους της φυσικής. Έφτασα στα απώτατα άκρα του γαλαξία μας, μπήκα στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας κι έφτασα μέχρι τις απαρχές του χρόνου».

Έζησα μια εκπληκτική ζωή πάνω σε τούτο τον πλανήτη και ταυτόχρονα ταξίδεψα σε ολόκληρο το σύμπαν χρησιμοποιώντας το μυαλό μου και τους νόμους της φυσικής. Έφτασα στα απώτατα άκρα του γαλαξία μας, μπήκα στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας κι έφτασα μέχρι τις απαρχές του χρόνου. Στη Γη βίωσα τα καλά και τα άσχημα, την ταραχή και τη γαλήνη, την επιτυχία και τον πόνο. Υπήρξα πλούσιος και φτωχός, αρτιμελής κι ανάπηρος. Με επαίνεσαν και με κατέκριναν, όμως ποτέ δεν με αγνόησαν. Μέσα από τη δουλειά μου, είχα το τεράστιο προνόμιο να συμβάλω στην κατανόησή μας για το σύμπαν. Δίχως τους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν, όμως, θα ήταν πράγματι ένα σύμπαν κενό. Δίχως εκείνους, δεν θα αναγνώριζα ποτέ πόσο θαυμαστό είναι.

«Με επαίνεσαν και με κατέκριναν, όμως ποτέ δεν με αγνόησαν».

Εν κατακλείδι, το γεγονός πως εμείς οι άνθρωποι, που είμαστε και οι ίδιοι απλά σύνολα από θεμελιώδη σωματίδια της φύσης, καταφέραμε να κατανοήσουμε τους νόμους που διέπουν τόσο εμάς όσο και το σύμπαν μας, είναι ένας αληθινός θρίαμβος. Θέλω να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου, τόσο για τα μεγάλα αυτά ερωτήματα όσο και για την αναζήτηση των απαντήσεών τους.

«Θέλω να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου, τόσο για τα μεγάλα αυτά ερωτήματα όσο και για την αναζήτηση των απαντήσεών τους». Ο Χόκινγκ δούλευε κατά την τελευταία του χρονιά πάνω στη Γη αυτό το βιβλίο. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να το δει τυπωμένο.

Ελπίζω πως μια μέρα οι προσπάθειές μας θα ευοδωθούν. Υπάρχουν όμως κι άλλες προκλήσεις, άλλα μεγάλα ερωτήματα στον πλανήτη μας που πρέπει να απαντηθούν – και εδώ θα χρειαστεί μια νέα γενιά που να ενδιαφέρεται, να ασχολείται και να κατανοεί την επιστήμη. Πώς θα καταφέρουμε να θρέψουμε τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό μας; Πώς θα παρέχουμε καθαρό νερό, πώς θα παράγουμε ανανεώσιμη ενέργεια, πώς θα προλαμβάνουμε και θα θεραπεύουμε ασθένειες και πώς θα επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα; Ελπίζω πως η επιστήμη και η τεχνολογία θα παρέχουν τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, όμως τις όποιες λύσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ανθρώπινα όντα με γνώση και κατανόηση.

«Είμαστε όλοι ταξιδιώτες του χρόνου και όλοι μαζί πορευόμαστε προς το μέλλον».

Ας παλέψουμε ώστε κάθε γυναίκα και κάθε άντρας να έχουν μια υγιή, ασφαλή ζωή, γεμάτη ευκαιρίες και αγάπη. Είμαστε όλοι ταξιδιώτες του χρόνου και όλοι μαζί πορευόμαστε προς το μέλλον. Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί ώστε το μέλλον αυτό να είναι άξιο επίσκεψης.

 Να είστε θαρραλέοι, να είστε περίεργοι, να είστε αποφασισμένοι και να αψηφάτε τα εμπόδια. Είναι εφικτό.

 

* «Επιστήμονες, νέοι επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και το ευρύ κοινό, ζητούσαν τακτικά από τον Stephen Hawking να εκθέτει τις σκέψεις του σχετικά με τα ‘‘μεγάλα ερωτήματα’’ των ημερών μας», διαβάζουμε στο Σημείωμα του Εκδότη (σελ. 9). «Ο Stephen  διατηρούσε ένα τεράστιο προσωπικό αρχείο με τις απαντήσεις του, οι οποίες έπαιρναν τη μορφή ομιλιών, συνεντεύξεων ή δοκιμίων. Το παρόν βιβλίο αντλεί από το εν λόγω προσωπικό αρχείο, ενώ η σύνθεσή του είχε ξεκινήσει πριν από τον θάνατο του Stephen. Ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τους συναδέλφους του ακαδημαϊκούς, την οικογένειά του, καθώς και το Stephen Hawking Estate». […]

 

// Απόσπασμα από το βιβλίο του Stephen Hawking «Σύντομες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα» (σελ. 53-56). Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης. Εκδόσεις Πατάκη, 2019. Πρώτη έκδοση στην αγγλική γλώσσα («Brief answers to the big questions») από τις εκδόσεις Bantam Books (Νέα Υόρκη) και John Murrey (Λονδίνο), 2018.

 

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Νανόπουλος – «Οι δικοί μου φόροι τιμής».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top