Μια από τις χαρακτηριστικότερες σκηνές της ταινίας.

Εχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα για την saga των Κορλεόνε και συνέθεσαν την επική σειρά ταινιών του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Νονός». Έχουμε να κάνουμε άλλωστε με την απόλυτη καλλιτεχνική αποτύπωση μιας ολόκληρης εποχής και με μια «έκθεση» χαρακτήρων που υποδύθηκαν γίγαντες της 7ης τέχνης.

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα καθοδηγεί τον Μάρλον Μπράντο.

Ο «Νονός» ανήκει στην κατηγορία των ταινιών που συνιστούν από μόνες τους καλλιτεχνικό ρεύμα, πρόταση κινηματογράφησης, αλλά και αφήγησης ιστοριών. Πίσω από τις κάμερες, όμως, την ώρα των πολύωρων και πολύμηνων γυρισμάτων, υπό την καθοδήγηση του Κόπολα, συνέβαιναν πολλά. Πολλά και άγνωστα, εν πολλοίς. Άλλωστε, σε αυτές τις περιπτώσεις ο μύθος με τον οποίο ενδύθηκε η ταινία επικάλυψε τα πάντα.

Από παλαιότερη συνέντευξη του Αλ Πατσίνο.

Ο φωτογράφος Steve Schapiro ήταν από εκείνους τους τυχερούς που βρέθηκε σε όλα τα γυρίσματα και, φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία να απαθανατίζει με την κάμερά του αθέατες πτυχές των πρωταγωνιστών, των σκηνών και του εμβληματικού σκηνοθέτη.

Η μεταμόρφωση του Μάρλον Μπράντο.

Κάπως έτσι κατάφερε να έχει αποκλειστικές εικόνες των Μάρλον Μπράντο, Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ ΝτεΝίρο, Τζέιμς Κάαν, Ρόμπερτ Ντιβάλ και της Νταϊάν Κίτον, οι οποίες δείχνουν με εύγλωττο τρόπο την προσήλωσή τους στο ρόλο που έχουν αναλάβει, ενώ δίνουν και ένα στίγμα του άστρου που τους ακολουθεί.

Οι φωτογραφίες του Schapiro από τους τρεις «Νονούς» συγκεντρώθηκαν σε ένα εκλεκτό λεύκωμα που αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον εκδοτικό οίκο Taschen σε νέο έκδοση. Ο τίτλος του λευκώματος είναι: «Steve Schapiro. The Godfather Family Album – 40th Anniversary Edition».

Το συγκεκριμένο λεύκωμα εντάσσεται στη σειρά «40th Anniversary Edition» του εκδοτικού οίκου που συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής και αποφάσισε να γιορτάζει αυτό το χρονικό ορόσημο με την επανέκδοση κάποιων σημαντικών λευκωμάτων του (με επιπλέον υλικό σε σχέση με την πρώτη έκδοση). Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και το εν λόγω.

Οικογενειακή φωτογραφία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Όλες οι φωτογραφίες είναι επεξεργασμένες από τα αυθεντικά αρνητικά, ενώ η έκδοση συμπληρώνεται με άρθρα δοκιμιακού χαρακτήρα για την ταινία, καθώς και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών της τριλογίας. Συνολικά, στο λεύκωμα θα βρει κανείς πάνω από 300 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Η επετειακή έκδοση είναι στη φιλική τιμή των 20 ευρώ από τον εκδοτικό οίκο Taschen.

Στον έκδοση υπάρχουν και άρθρα δοκιμιακού χαρακτήρα για την ταινία.

O Schapiro υπήρξε ένας από τους πιο ονομαστούς φωτορεπόρτερ στις ΗΠΑ, έχοντας καλύψει πάνω από έξι δεκαετίες σημαντικά γεγονότα. Από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έως την προεκλογική εκστρατεία του Ρόμπερτ Κένεντυ κι από το θρυλικό Factory του Άντυ Γουόρχολ έως την επική τριλογία του Κόπολα. Εχει εκδώσει πάνω από 12 βιβλία με φωτογραφίες του, ενώ έχει εκθέσει τα έργα του από το Λος Άντζελες έως τη Μόσχα.

Φωτογραφίες του υπάρχουν σε μόνιμες συλλογές σημαντικών μουσείων (Smithsonian Institution, the Metropolitan Museum of Art και J. Paul Getty Museum, μεταξύ άλλων).

 

⇒Το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο τον Σεπτέμβριο, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: 30 χρόνια «Goodfellas» – το αξεπέραστο έπος του Σκορσέζε.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top