Πολλοί έχουν βάλει στον στόχο τον Steven Cohen, αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να τον πετύχει. (Εικονογράφηση του Simon Dawson για το Bloomberg)

Ήταν πριν από περίπου 4 χρόνια όταν ο Martin Scorsese αποφάσισε να βγάλει στις αίθουσες την ταινία The Wolf of Wall Street με τον Leonardo Di Caprio και όλος ο πλανήτης έμαθε για τη ζωή του Jordan Belfort. Του ανθρώπου που τη δεκαετία του ’90 μεταμορφώθηκε σε γκουρού του χρηματιστηρίου και πολυεκατομμυριούχο, μέχρι τουλάχιστον να πέσει στα χέρια του FBI και να περάσει 22 μήνες στη φυλακή για απάτες. Αυτό ήταν το success story της κυβέρνησης και των Αρχών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας ακόμα «Λύκος της Wall Street» που όσο κι αν προσπαθεί το FBI, δεν μπορεί να «εξοντώσει». Ο λόγος για τον Steven Cohen – το πάλαι ποτέ μεγάλο αφεντικό της SAC Capital και σήμερα 72ου πιο πλούσιου ανθρώπου του κόσμου.

Ποιος είναι όμως ο Steven Cohen και γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών; Σε αυτόν τον κόσμο μας βάζει το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου και οικονομικής αναλύτριας  Sheelah Kolhatkar, με τίτλο Black Edge. Ένα βιβλίο για την ιστορία ενός παιδιού από τη Νέα Υόρκη που οπλισμένο με πάθος και απληστία κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του κόσμου.

Σε όλη τη δεκαετία του ’80 ο Cohen χτίζει το όνομά του, αλλά και την περιουσία του, «τζογάροντας» στο χρηματιστήριο χρήματα τρίτων.

Ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός ξεκίνησε στο χώρο του χρηματιστηρίου στα τέλη της δεκαετίας του ’70, πηγαίνοντας σε ηλικία 22 ετών υπάλληλος στην Gruntal & Co. Και χρειάστηκε μόλις μία μέρα για να εντυπωσιάσει και να πείσει τους πάντες για το ταλέντο του: την πρώτη του ημέρα στη δουλειά έφερε κέρδος στην εταιρία 7.000 δολάρια και πολύ σύντομα θα αναλάμβανε λογαριασμούς που θα επέφεραν 100.000 δολάρια ημερησίως.

Το εξώφυλλο του βιβλίου της Sheelah Kolhatkar.

Σε όλη τη δεκαετία του ’80 ο Cohen χτίζει το όνομά του, αλλά και την περιουσία του, «τζογάροντας» στο χρηματιστήριο χρήματα τρίτων. Και τα καταφέρνει μια χαρά: στη Wall Street έχει το ψευδώνυμο «μεγαλοφυΐα», ενώ ο τραπεζικός του λογαριασμός διαθέτει πολλά μηδενικά. Τόσα που το 1992 επενδύει 20 εκατ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία και ιδρύει τη δική του εταιρεία: την SAC Capital.

Έως το 2009 η SAC βρίσκεται να «τρέχει» λογαριασμούς αξίας 14 δις δολαρίων. Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη, ο Cohen είναι ο άνθρωπος με το άγγιγμα του Μίδα και οι συνεργάτες του ζουν τη μεγάλη ζωή. Την ίδια ώρα βέβαια το FBI κάνει τα πάντα για να βρει την παγίδα. Γιατί τελικά πάντα υπάρχει μια παγίδα πίσω από την επιτυχία.

Η βόμβα έσκασε το 2012, όταν οι αρχές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησαν τη SAC για διακίνηση και εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Επτά χρόνια το FBI προσπαθούσε να μαζέψει πληροφορίες, με καταθέσεις από συνεργάτες του Cohen, αλλά και με κοριούς στα τηλέφωνά του. Τελικά, το 2014 η SAC δηλώνει ένοχη για insider trading και πληρώνει πρόστιμο 1,8 δις δολαρίων. Έως το 2015 οκτώ συνεργάτες της εταιρείας κρίθηκαν ένοχοι για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, ωστόσο κανείς δεν κατάφερε να αγγίξει τον Cohen.

Η Sheelah Kolhatkar στο Black Edge καλύπτει όλη αυτήν την περίοδο, τις προσπάθειες του FBI για να μαζέψει τα στοιχεία, αλλά και τα λάθη που έγιναν και έβγαλαν καθαρό τον Cohen. Όσο για αυτόν; Συμφώνησε να μη διαχειρίζεται κανέναν λογαριασμό τρίτου ατόμου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, ωστόσο δεν δήλωσε ποτέ ένοχος και υποστήριξε ότι οι υπάλληλοί του ενέργησαν εν αγνοία του.

Μικρό το κακό. Σε περίπου 8 μήνες θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στο παιχνίδι του χρηματιστηρίου, καθώς σύμφωνα με την Kolhatkar ήδη ετοιμάζει το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα. Ωστόσο, και να μην επιστρέψει, δεν θα δυσκολευτεί να τα βγάλει πέρα: άλλωστε, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του αυτήν τη στιγμή ανέρχεται στα 13 δις δολάρια. Ποιος διαφωνεί ότι αυτός είναι ο πραγματικός Λύκος της Wall Street;

 

Διαβάστε ακόμα: Πρωτοπόρος, προβοκάτορας. Η ζωή του Hugh Hefner γίνεται ντοκιμαντέρ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top