Έργο: Melanie Bonajo.

  Δεν έχει σημασία αν είχες γεννηθεί και τη ζούσες εκείνη την περίοδο. Το σίγουρο είναι ότι όλες οι επόμενες γενιές έμαθαν για εκείνο το Καλοκαίρι της Αγάπης, το καλοκαίρι του 1967. Μια «επανάσταση» που ξεκίνησε τον… χειμώνα, με τους νέους να αμφισβητούν την κυβέρνηση, να εναντιώνονται στον πόλεμο, να απαιτεί την σεξουαλική απελευθέρωση. Μια «επανάσταση» με χρώματα, μουσικές, ουσίες, έρωτα. Μια «επανάσταση» που γέννησε τα παιδιά των λουλουδιών.

  Η αλήθεια είναι πώς εκείνο το Καλοκαίρι της Αγάπης μπορεί στο πέρασμα των δεκαετιών να ωραιοποιήθηκε, αλλά δεν παύει να αποτελεί κομμάτι της ιστορίας. Ένα ιστορικό «σταυροδρόμι» που έκανε χιλιάδες νέους της εποχής να σκεφτούν και να δουν τα πράγματα διαφορετικά.

  Έργο: Μιχαήλ Καρίκης.

  Άλλωστε, το 1967, ακόμα και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί μια ιστορική ημερομηνία, εξαιτίας των εξελίξεων του. Ήταν η χρονιά του Πολέμου των Έξι Ημερών, που άλλαξε οριστικά το τοπίο στη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα, ήταν η χρονιά που έφερε την Επταετία. Από ειρωνεία της τύχης, ήταν επίσης η χρονιά που το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΟΚ. Στις Η.Π.Α., και σε ολόκληρο τον κόσμο, έγιναν επίσης οι πρώτες μαζικές πολιτικές διαμαρτυρίες των νέων κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Η εκρηκτική άνθηση της μουσικής ποπ και των διαφόρων μορφών υποκουλτούρας υπήρξε άλλο ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό του «Καλοκαιριού της Αγάπης». Υπήρξε επίσης έτος σημαντικής πνευματικής παραγωγής: ο θεωρητικός Guy Debord δημοσίευε την Κοινωνία του Θεάματος, ενώ ο βέλγος φιλόσοφος και βασικό μέλος της Καταστασιακής Διεθνούς Raoul Vaneigem –που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση– δημοσίευε την Επανάσταση της καθημερινής ζωής.

  Έργο: Tomomi Itakura.

  Σε αυτή την εποχή μας μεταφέρει η έκθεση Summer of Love, που θα πραγματοποιηθεί στο Art Space Pythagorion της Σάμου. Η έκθεση προτείνει μια σύγχρονη θεώρηση αυτής της σημαδιακής χρονιάς, με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων της, και φωτίζει εκ νέου μια εποχή που η έννοια της πολιτικής αλλά και της αγάπης είχαν μια πραγματική αίσθηση του επείγοντος, μια περίοδο πολιτικής ανυπακοής, αντι-αυταρχισμού, πολιτικής διαμαρτυρίας, των «παιδιών των λουλουδιών» και του «flower power».

  Η έκθεση Summer of Love ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με τη δυνατότητα για συνέργεια της αγάπης και της πολιτικής, συνδέοντας το καλοκαίρι του 1967 με τον κόσμο του 2017, όπου η έννοια της αγάπης -τουλάχιστον στους πνευματικούς αλλά και τους πολιτικούς κύκλους- απορρίπτεται ως αφελής και υπερβολικά συναισθηματική. Ωστόσο η αγάπη ήταν, είναι και θα είναι μία από τις ισχυρότερες -και πιο πολυσύνθετες- δυνάμεις στην ανθρώπινη ζωή.

  Σε καιρούς αυξανόμενης υπαναχώρησης και συντηρητισμού, φαίνεται επίκαιρο να στοχαστούμε πάνω στην κληρονομιά του 1967. Αναζητώντας να ανακαλύψουν εκ νέου τη χαμένη αισιοδοξία και να βρουν τρόπο επιβίωσης μέσα στις δυσκολίες του παρόντος, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται ξανά προς τις ιδέες και τα ήθη που γεννήθηκαν το Καλοκαίρι του 1967.

  Έργο: Uriel Orlow.

  Η έκθεση συμπεριλαμβάνει 9 καλλιτέχνες και μία κολεκτίβα από 6 χώρες, και πολλά καινούργια έργα έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την περίσταση. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.

  Summer of Love
  Που: Art Space Pythagorion
  Πότε: 04/08-15/10/2017
  Συμμετέχουν: Melanie Bonajo, Johan Grimonprez, Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικήςς Ισοτρίας, Tomomi Itakura, Marko Maetamm, Μιχαήλ Καρίκης, Νικόλας Κοζάκης & Raoul Vaneigem, Uriel Orlow, Marge Monko.

   

  Διαβάστε ακόμα: Αυτή η γυναίκα τρολάρει καλύτερα από όλους τη βιομηχανία της μόδας

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top