Οι λάτρεις του σούσι θα λατρέψουν αυτό το λεύκωμα.

Aν σκεφτόμαστε τη μαγειρική ως μια τέχνη του εφικτού και του καθημερινού, πέραν της χρηστικής της αξίας, τότε δεν γίνεται να μην βάλουμε στο μυαλό μας την ιεροτελεστική μαγεία με την οποία έχουν ενδύσει οι Ιάπωνες όλη τη διαδικασία της παρασκευής του φαγητού.

To σούσι είναι ιεροτελεστία και όχι απλή κατανάλωση τροφής.

Ιδιαιτέρως, αν πρέπει να μιλήσουμε για το σούσι, τότε αυτομάτως έχουμε να κάνουμε με μια υπέρκομψη τελετή που ξεπερνάει την τροφή, τη γεύση ή την όσφρηση και αγγίζει τα υψηλά μεγέθη της τέχνης. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τη λέξη «Shokunin» που σημαίνει «τεχνίτης» για να ορίσουν τους μετρ που ασχολούνται με την παρασκευή του σούσι.

Για τους Shokunin το σούσι είναι τέχνη και όχι επάγγελμα.

Είναι εξειδικευμένοι δάσκαλοι σούσι και συνδέονται με την τέχνη της δημιουργίας του με ιερή αφοσίωση. Δεν είναι απλοί σεφ ή έμπειροι παρασκευαστές, αλλά ρέκτες που προσεγγίζουν το έργο τους με καλλιτεχνικό μάτι και πνευματική αίσθηση του σκοπού (ikigai κατά τους Ιάπωνες).

Οι κοπές για να μην τραυματιστεί ή καταστραφεί η πρώτη ύλη.

Σε τούτη την εξαιρετική μονογραφία του οίκου Assouline υπό τον τίτλο «Sushi Shokunin», ο πολυβραβευμένος φωτογράφος James Beard και ο συγγραφέας Andrea Fazzari καταγράφουν είκοσι από τους πιο διάσημους τεχνουργούς-δασκάλους σούσι στην ιαπωνική σκηνή φαγητού αυτή τη στιγμή.

Η υψηλή τέχνη της επιλογής του κατάλληλου μαχαιριού.

Μέσω ενός συνδυασμού εντυπωσιακής φωτογραφίας και οικείων δοκιμίων, κάθε κεφάλαιο εισάγει τους αναγνώστες σε έναν ακόμα μάστερ-τεχνίτη και το εστιατόριό του, καταγράφοντας την αισθητική, τη φιλοσοφία και το επίπεδο αφοσίωσής όλων.

Ο Koji Kimura, ένας από τους σημαντικότερους Shokunin αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία.

Το εν λόγω λεύκωμα είναι ένα κλασικό «must-have» για τους λάτρεις του σούσι – και για όσους ενδιαφέρονται για την εκλεκτή κουλτούρα των τροφίμων. Επιπλέον,  το «Sushi Shokunin» είναι το πρώτο βιβλίο του είδους του με τους πιο σεβαστούς sushi masters και τα εμβληματικά εστιατόρια της ιαπωνικής σκηνής.

Από το ψάρεμα έως την επιλογή του κατάλληλου ψαριού.

Ο Fazzari καλεί τους αναγνώστες να εξερευνήσουν τον σπάνιο κόσμο των κορυφαίων shokunin που βλέπουν το σούσι όχι μόνο ως καριέρα ή δουλειά, αλλά ως τρόπο ζωής.

 

Διαβάστε ακόμα: Veuve Clicquot – η σαμπάνια που έγινε pop σύμβολο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top