Η πρώτη εβδομάδα του Aegean Festival τον Ιούλιο είναι καθιερωμένο ραντεβού των φίλων της όπερας, που φέτος θα γιορτάσουν στο ιστορικό θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης το Έτος Ροσσίνι με την Cenerentola. (Φωτογραφία: Δημήτρης Βαμβακούσης)

Νησί του πολιτισμού θέλει να θεωρείται η Σύρος και αυτό μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί με ένα απλό κλικ, εδώ για να κατεβάσετε το πρόγραμμα του Σύρος – Πολιτισμός 2018 με όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις: εικαστικά, μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, street art, όλα έχουν την θέση τους στο συριανό πολιτιστικό καλοκαίρι που κρατά έως τις 7 Οκτωβρίου με πλήθος εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Εάν είστε φίλος της όπερας, του ρεμπέτικου, της τζαζ, της μουσικής δωματίου, της μουσικής για εκκλησιαστικό όργανο, του animation, των παραδοσιακών χορών, τότε σίγουρα γνωρίζετε τα αντίστοιχα φεστιβάλ και πιθανότατα τα έχετε ήδη επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά. Αλλιώς, βάλτε τα στο πρόγραμμά σας και δεν θα μετανιώσετε. Οι εκδηλώσεις είναι το λιγότερο προσεγμένες, και στις καλύτερες περιπτώσεις διεθνώς ανταγωνιστικές – η πρώτη εβδομάδα του Aegean Festival τον Ιούλιο είναι καθιερωμένο ραντεβού των φίλων της όπερας, που φέτος θα γιορτάσουν στο ιστορικό θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης το Έτος Ροσσίνι με την Cenerentola. Η εμπειρία των προηγουμένων ετών έχει αποδείξει ότι προσκαλούνται πολύ αξιόλογοι τραγουδιστές και αξίζει να ταξιδέψει κανείς επί τούτου. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι και το απογευματινό Suncet Concert στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, ενώ πάντα ενδιαφέρουσες φωνές παρελαύνουν στις εκδηλώσεις του Opera Studio τη δεύτερη εβδομάδα του Φεστιβάλ.

Tο Φεστιβάλ Άνω είναι αφιερωμένο στο εκκλησιαστικό όργανο του καθολικού καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

Ευχάριστες εντυπώσεις έχουν αφήσει και οι εμπειρίες από τα δύο μικρότερα μουσικά φεστιβάλ που γίνονται τον Αύγουστο, το Φεστιβάλ Κυκλάδων με μουσική δωματίου, στο οποίο φέτος θα εμφανιστεί η Έλενα Κελεσίδου που καταχειροκροτήθηκε ως Ελένη Μακρόπουλος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, και το Φεστιβάλ Άνω, που είναι αφιερωμένο στο εκκλησιαστικό όργανο του καθολικού καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Το δεύτερο φεστιβάλ, που ιδρύθηκε πολύ πρόσφατα, επιδιώκει να επεκτείνει τη δράση του σε όλο τον χρόνο και ήδη ξεκίνησε με μια επιπλέον συναυλία στις 16 Ιουνίου. Οι καλλιτεχνική διεύθυνση ανήκει στον Χρήστο Παρασκευόπουλο, μουσικό διευθυντή της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας των Αθηνών. Τα νέα του φεστιβάλ Άνω μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Ξεχωριστή θέση στην καρδιά των διοργανωτών έχει το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, που τιμά το φημισμένο τέκνο της Άνω Σύρας, τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Ξεχωριστό καμάρι βέβαια των οργανωτών είναι το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, που εξερευνά την άλλη, την πιο λαϊκή αστική μουσική παράδοση και τιμά το φημισμένο τέκνο της Άνω Σύρας, τον Μάρκο Βαμβακάρη. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά του και φαίνεται ότι εξελίσσεται σε ένα ετήσιο σημείο αναφοράς για τους φίλους του ρεμπέτικου και τους αναζητητές της αυθεντικότητας αλλά και της τόλμης πέρα από τις αμιγώς εμπορικές εκφράσεις της ελληνικής λαϊκής αστικής μουσικής. Αντίστοιχος κόσμος μαζεύεται και για τα υπόλοιπα φεστιβάλ, που δημιουργούν μια ιδιαιτέρως γιορτινή ατμόσφαιρα.

Έως τις 7 Οκτωβρίου όλη η Σύρος θα είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ. (Φωτογραφικό αρχείο: Δημήτρης Βαμβακούσης)

Το πιο μεγάλο και διαρκές φεστιβάλ όμως είναι το ίδιο το νησί. Ερμούπολη και Άνω Σύρος μοιάζουν με μια παρισινή Μονμάρτρη χτισμένη επάνω στο κύμα με ευχάριστη ημερήσια και νυχτερινή ζωή, ενώ εύκολα θα μετακινηθείτε και προς στις παραλίες και τους υπόλοιπους γραφικούς προορισμούς του νησιού. Επίσης υπάρχει μεγάλη ζαχαροπλαστική παράδοση, που δεν θα αποφύγετε να γνωρίσετε υπό τη μορφή παγωτού, λουκουμιού, μπεζέδων και χαλβαδόπιτας.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 συναυλίες που αξίζει να ζήσεις φέτος το καλοκαίρι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top