H έκθεση στο Somerset House καταλαμβάνει τρεις ολόκληρες αίθουσες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην καταγωγή του Tintin. Από τα πρώτα σκίτσα του Hergé, όταν ήταν παιδί ακόμα, ως την πρώτη δημοσίευση τον Ιανουάριο του 1929 στο 11ο τεύχος του «Le petit Vingtième», ένα ένθετο της βελγικής εφημερίδας «Le vingtième siècle» (Ο 20ος αιώνας).
Υπάλληλος στο τμήμα συνδρομών ήταν τότε ένας κάποιος Georges Rémi. Ταλαντούχος σκιτσογράφος, εικονογραφεί περιστασιακά κάποια άρθρα της εφημερίδας. Ώσπου ο διευθυντής, ο αββάς Wallez, του ζητάει να φτιάξει μια εβδομαδιαία σειρά, για να προσελκύσει το νεαρό αναγνωστικό κοινό. Έτσι, εκείνος που έγινε στη συνέχεια ο Hergé, δημιουργεί την περσόνα ενός δημοσιογράφου, που είναι ο κλώνος του, η προβολή του, και ο οποίος θα πουλήσει στη συνέχεια 200 εκατ. αντίτυπα με 24 άλμπουμ.
Aργότερα θα το ομολογήσει: «Ο Tintin είναι εγώ, με όση ανάγκη υπάρχει μέσα μου για ηρωισμό, θάρρος, ευθύτητα και επινοητικότητα». Κι αυτό το δικό του avatar θα το στείλει έκτοτε στα τρία πέρατα του κόσμου, ακόμα και στη Σελήνη, πάντα παρέα με την αγαπημένη του Μιλού, το λευκό φοξ τεριέ του. Μιλάμε για τον πιο διάσημο ρεπόρτερ του πλανήτη, εκείνον που ο στρατηγός ντε Γκολ θεωρούσε ως «τον μοναδικό του αντίπαλο σε διεθνές επίπεδο».
Στην αρχή, ο Tintin ήταν ακόμα ασπρόμαυρος. Παρακολουθούμε λοιπόν τη διαδρομή του δημιουργού του, τα συναπαντήματά του, τις άλλες του δραστηριότητες και πώς όλα αυτά επηρέασαν την εξέλιξη του μικρού μας ρεπόρτερ με το ατίθασο τσουλούφι. Διότι μπορεί το θέμα της έκθεσης να είναι ο ήρωάς μας, αλλά εστιάζει κυρίως σε κείνον που κρύβεται πίσω από το φαινόμενο.
Στην επόμενη αίθουσα ανακαλύπτουμε το πέρασμα του Tintin στο χρώμα, καθώς και τους τόπους και τα αντικείμενα που ενέπνευσαν τον δημιουργό του. Διότι εδώ είναι η ιδιαιτερότητα της τέχνης του Hergé: το ταλέντο του να μεταφέρει την πραγματικότητα στα κόμικς του, να εμπνέεται από τη ζωή εκεί έξω, ώστε να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο και μοναδικό σύμπαν.
Για παράδειγμα: ξέρετε από πού βγήκε το όνομα του καπιτέν Χαντόκ; Haddock είναι η γαλλική ονομασία, αγγλικής προέλευσης, ενός πιάτου με βάση ένα είδος μπακαλιάρου. Πιάτο που μαγείρευε η πρώτη σύζυγος του συγγραφέα.
Η έκθεση στήθηκε από τα studios Hergé: οι τοίχοι, τα παράθυρα, ακόμα και οι καμινάδες αντικαταστάθηκαν από τις εικόνες των κόμικς. Περιλαμβάνονται ακόμα πολυάριθμες μακέτες, σε φυσικό μέγεθος, οι οποίες ταξίδεψαν ειδικά για την έκθεση από το Μουσείο Hergé στο Βέλγιο, όπως το διαμέρισμα του Tintin, τα αυτοκίνητά του, ακόμα και το château de Moulinsart του Καπιτέν.
Ωστόσο, νά ‘στε προετοιμασμένοι αν θελήσετε να σχολιάσετε την έκθεση με τους Άγγλους φίλους σας. Μην ξεχνάτε ότι ο ήρωάς μας είναι το πιο πολυμεταφρασμένο κόμικ στην Ευρώπη. Οπότε μη μιλάτε για Mιλού, Καθηγητή Τουρνεσόλ και τους Ντιπόντ και Ντιπόντ, αλλά για Snowy, Professor Calculus και Thomson and Thompson.
//«Tintin: Hergé’s Masterpiece». Έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 στο Somerset House, WC2R 1LA. Καθημερινά, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Είσοδος δωρεάν.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα… πλοκάμια ερεθίζουν σεξουαλικά;