Τι σημαίνει για σένα ταξίδι σε μια άλλη χώρα; Ας τα δούμε τα πράγματα από την αρχή: τη μέρα που είναι να ταξιδέψεις, ξυπνάς 5 ώρες πριν την πτήση, παίρνεις το μετρό, πας στο αεροδρόμιο, αγοράζεις έναν καφέ για να ανοίξει το μάτι, μπαίνεις στο αεροπλάνο κι αν ο προορισμός είναι κοντά σε 2.5 ώρες είσαι εκεί. Αν είναι μακριά θα χρειαστείς ένα 7ωρο. Αυτό και έφτασες. Τίποτα περισσότερο.
Κάποτε όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά – και όταν λέμε κάποτε εννοούμε τον 19ο αιώνα. Το να πας από την μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη ή να αλλάξεις ήπειρο, δεν ήταν ένα ταξίδι που έπρεπε απλά να ξυπνήσεις 5 ώρες πριν φύγεις. Ήταν μια απόφαση ζωής, που για να την υλοποιήσεις θα χρειαζόσουν από μέρες μέχρι εβδομάδες.
Σε εκείνη την εποχή μας μεταφέρει το βιβλίο The Golden Age of Travel των εκδόσεων Taschen, όπου καταγράφει την ακμή του ταξιδιού από το 1869 έως το 1939. Μέσα από πολύχρωμες εικονογραφήσεις, αφίσες, χάρτες, ακόμα και μενού, ακολουθεί έξι κλασικές περιηγήσεις που προτιμούν οι δυτικοί τυχοδιώκτες της εποχής, όπως οι διάσημοι ταξιδιώτες-συγγραφείς Charles Dickens , Jules Verne, F. Scott Fitzgerald, Mark Twain και Goethe.
Από τον γύρο της Ευρώπης, αγαπημένη διαδρομή για τους νέους αριστοκράτες της εποχής μέχρι τον επικίνδυνο Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο, το The Golden Age of Travel μας μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου τα μεγάλα ταξίδια γινόντουσαν με τρένα, βάρκες, άλογα, μέχρι και καμήλες. Σε έναν κόσμο όπου όλα έμοιαζαν ρομαντικά και η περιπέτεια ήταν μέρος της καθημερινότητας.
//Το βιβλίο The Golden Age of Travel κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Διαβάστε ακόμα: Το τέλειο σαφάρι του Patrick Mavros