Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.

Αν κάποιος ρωτήσει σήμερα «ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη του ανθρώπου;» ποιες νομίζεις ότι θα είναι οι πιο δημοφιλής απαντήσεις; Κατά 99% η πλειοψηφία θα δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ανακάλυψη του ίντερνετ – όχι μια παράλογη απάντηση, καθώς σήμερα το διαδίκτυο αποτελεί προέκταση του εαυτού μας.

Ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις ήταν η τυπογραφία – και ιδιαίτερα η εφαρμογή της μηχανικής εκτύπωσης με κινητά στοιχεία του Ιωάννη Γουτεμβέργιου. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτή η ανακάλυψη είναι η πιο σημαντική εφεύρεση της δεύτερης χιλιετίας και το γεγονός που εγκαινίασε τη νεότερη Εποχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Το βιβλίο των εκδόσεων TASCHEN προέρχεται από μια από τις ελάχιστες λατινικές εκδόσεις της Βίβλου του Γουτεμβέργιου που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, την έκδοση της Βιβλιοθήκης του Göttingen.

Ήταν το 1454 όταν ο Γουτεμβέργιος μετά από πολλές δοκιμές κατάφερε να δώσει «σάρκα και οστά» στην εφεύρεσή του, τυπώνοντας τη Βίβλο των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας. Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου, όπως έμεινε γνωστή, αποτελεί το πρώτο βιβλίο μαζικής παραγωγής, που για πολλούς είναι το καλύτερο και αρτιότερο τεχνικά βιβλίο που τυπώθηκε ποτέ.

Ήταν το 1454 όταν ο Γουτεμβέργιος μετά από πολλές δοκιμές κατάφερε να δώσει «σάρκα και οστά» στην εφεύρεσή του, τυπώνοντας τη Βίβλο των 42 γραμμών στα λατινικά, σε 180 αντίτυπα, τα περισσότερα σε κοινό χαρτί και μερικά σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας.

Και σε αυτό τον κόσμο της «τελειότητας» μας βάζουν οι εκδόσεις TASCHEN με την κυκλοφορία του The Gutenberg Bible of 1454. Ένα βιβλίο που προέρχεται από μια από τις ελάχιστες λατινικές εκδόσεις της Βίβλου του Γουτεμβέργιου που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, την έκδοση της Βιβλιοθήκης του Göttingen. Το αντίτυπο των εκδόσεων Taschen περιλαμβάνει και τις 1.282 σελίδες αυτού του καλλιτεχνικού και τεχνολογικού αριστουργηματικού έργου, μαζί με ένα συνοδευτικό βιβλίο του Stephan Füssel.

Περισσότερες πληροφορίες για το The Gutenberg Bible of 1454 θα βρείτε εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Mykonos Muse, μια ωδή στην αιώνια Μύκονο από τον οίκο Assouline

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top