Το έργο The Parthenon of Books έχει κατασκευαστεί στο ίδιο σημείο που το 1933 οι Ναζί έκαψαν 2.000 βιβλία στο πλαίσιο της λεγόμενης «Εκστρατείας κατά του μη γερμανικού πνεύματος». (Φωτογραφίες: Roman März / The Spaces)

    Παρθενώνας, ο: ναός, χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας. Υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Αυτό θα διαβάσεις μπαίνοντας στη Wikipedia και πληκτρολογώντας τη λέξη «Παρθενώνας».

    Η Marta Minujín ωστόσο δεν χρειάστηκε ούτε μάρμαρο, ούτε την βοήθεια αρχιτεκτόνων. Το μόνο που είχε στα χέρια της ήταν απαγορευμένα βιβλία από όλο τον κόσμο – και φυσικά πολλά αντίτυπά τους. Για την ακρίβεια η εικαστικός από την Αργεντινή χρησιμοποίησε βιβλία που κάποτε ή ακόμα και σήμερα είναι απαγορευμένα σε διάφορες χώρες, ανάμεσά τους Ο μικρός πρίγκιπας του Antoine de Saint-Exupéry (απαγορευμένο στην Αργεντινή), Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Lewis Carroll (απαγορευμένο στην Κίνα), Οι γυμνοί και οι νεκροί του Norman Mailer (απαγορευμένο στον Καναδά).

    170 απαγορευμένα βιβλία και συνολικά 100.000 αντίτυπά τους χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το έργο The Parthenon of Books.

    Το έργο The Parthenon of Books δημιουργήθηκε στο Κάσελ στο πλαίσιο της Documenta 14 και μάλιστα έχει κατασκευαστεί στο ίδιο σημείο που το 1933 οι Ναζί έκαψαν 2.000 βιβλία στο πλαίσιο της λεγόμενης «Εκστρατείας κατά του μη γερμανικού πνεύματος».

    Την τελευταία ημέρα ο κόσμος θα φεύγει παίρνοντας και ένα από τα βιβλία του έργου – κάτι που είχε κάνει η εικαστικός και στον Παρθενώνα του 1983.

    Αυτός δεν είναι ο πρώτος… Παρθενώνας της Minujín. Το 1983 είχε κατασκευάσει έναν ακόμα Παρθενώνα Βιβλίων χρησιμοποιώντας 25.000 βιβλία που είχε απαγορεύσει η στρατιωτική χούντα της Αργεντινής.

    Το έργο The Parthenon of Books που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο θα μείνει στη θέση του για συνολικά 100 μέρες, ενώ την τελευταία ημέρα ο κόσμος θα φεύγει παίρνοντας και ένα από τα βιβλία του έργου – κάτι που είχε κάνει η εικαστικός και στον Παρθενώνα του 1983.

     

    Διαβάστε ακόμα: Egon Schiele, ο καλλιτέχνης που επηρέασε τον Francis Bacon και τον David Bowie

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top