Ναι, όλοι φορούν vintage καπέλα και κράνη.

Είναι κάτι παραπάνω από ένας αγώνας ταχύτητας. Για τους Αμερικανούς είναι το λεγόμενο TROG. Για όλους τους υπόλοιπους είναι το κλασικό Τhe Race of Gentlemen.

Αντιπροσωπεύει μια επιστροφή σε μια απλούστερη, πιο σκληρή εποχή, όταν οι οδηγοί λειτουργούσαν εκτός των αρμοδιοτήτων των χορηγών, των μεγάλων πληρωμάτων, μάχονταν έχοντας ουκ ολίγα οικονομικά βάρη στις πλάτες τους και παρατάσσονταν στο grid χωρίς τίποτα άλλο εκτός από τη δόξα ως ανταμοιβή.

Ολοι οι οδηγοί ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τελετουργικό.

Το Race of Gentlemen – γνωστό ως TROG- είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Οι αγώνες ταχύτητας ήταν κάποτε μια εντελώς λιγότερο κομψή και πιο επικίνδυνη επιδίωξη, καθώς αναβάτες και οδηγοί έφταναν σε μια μοναχική αλυκή, σε έναν έρημο δρόμο ή σε μια ερημική παραλία και πατούσαν το γκάζι στις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητά τους (σχεδόν όλα πειραγμένα) για να νικήσουν τους ανταγωνιστές τους. Ήταν ένας αγώνας δίχως αύριο.

Το Race of Gentlemen – γνωστό ως TROG- είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και προσφέρει ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο με αγώνες χωρίς περιττές περιπέτειες στην παραλία Wildwood του New Jersey.

Σπρώχνοντας στην άμμο.

Τα «κατάλληλα» αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες (vintage, εννοείται) προσφέρουν… μηχανικές συγκινήσεις μια φορά το χρόνο ακόμη και στις μέρες μας. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν παραχθεί πριν από το 1935 και δεν μπορούν να περιλαμβάνουν καν ανταλλακτικά που κατασκευάστηκαν μετά το 1953. Όσο για τις μοτοσυκλέτες, πρέπει να είναι πριν από το 1947.

Σιγά μην έλειπε η αμερικανική σημαία.

Οι νικητές δεν παίρνουν τίποτα ως δώρο παρά μόνο να καυχιούνται ότι επικράτησαν του αντιπάλου τους.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες που διαγωνίζονται κατά τη διάρκεια του TROG: αυτοκίνητα με τετρακύλινδρους κινητήρες που αποκαλούν «bangers». Επίπεδα αυτοκίνητα με κινητήρα V8. και μοτοσυκλέτες vintage. Οι αγώνες αποτελούνται από αναμετρήσεις, ένας προς έναν σε μια πίστα παραλίας.

Εννοείται πως όλα τα vintage αυτοκίνητα είναι «πειραγμένα».

Όσο για τις ανταμοιβές; Οι νικητές δεν παίρνουν τίποτα άλλο παρά μόνο να καυχιούνται ότι επικράτησαν του αντιπάλου τους. Για να διατηρήσουν τον αγώνα σε gentlemen style, οι διαγωνιζόμενοι φορούν εξοπλισμό οδήγησης παλαιάς εποχής. Ο αφέτης είναι ντυμένος με σμόκιν και καπέλο, και οι δρομείς συναντιούνται στη γραμμή τερματισμού ακολουθώντας ένα τελετουργικό από το οποίο δεν παρεκκλίνει ουδείς.

Οι αγώνες γίνονται μια φορά το χρόνο.

Οι αγώνες ξεκίνησαν το 2012 όταν το The Oilers Car Club/Motorcycle Club αποφάσισε να φέρει στην άμμο κάμποσους «τρελούς» της οδήγησης.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της έκδοσης.

Γιατί ο εκδοτικός οίκος Assouline αποφάσισε να φέρει στο φως αυτούς τους αγώνες και να τους δοξάσει με ένα εκλεκτό λεύκωμα; Μα διότι το αυθεντικό καλτ είναι από μόνο του μόδα και μάλιστα διαχρονική. Στην έκδοση υπάρχουν 150 φωτογραφίες και φέρει την υπογραφή του αμερικανού ζωγράφου και καρτουνίστα Ρόμπερτ Γουίλιαμς.

 

Διαβάστε ακόμα: «Dare to Dream». Aυτό το λεύκωμα το διαβάζεις με τέρμα το γκάζι.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top