Το The Squid Game είναι κάτι παραπάνω από ένας αγώνας επιβίωσης (Φωτογραφία: Netflix.com).

Ποιο Sex Education και ποιο Midnight Mass. Οι μέχρι πρότινος πιο δημοφιλείς σειρές του Netflix έχουν υποσκελιστεί εσχάτως από μια σειρά που μας έρχεται από τη μακρινή Κορέα και αποδεικνύεται ακατέργαστο διαμάντι. Πρόκειται για το The Squid Game.

Είναι η ιστορία του Σέονγκ Τζι-Ζουν, μια ζωή στερημένη και μίζερη. Ο ήρωας δεν μπορεί να ξεφύγει από την οικονομική του καταβύθιση. Ούτε λίγο ούτε πολύ χρωστάει  500 εκατομμύρια γουόν σε τοκογλύφους και στο κράτος. Αναγκάζεται να ζει με τη μάνα του, της ζητάει χαρτζιλίκι, είναι τζογαδόρος και συνεχίζει να ζει για να μπορεί να βλέπει την κόρη του.

Σ’ αυτό το παιχνίδι ένας κερδίζει και οι άλλοι χάνονται από προσώπου γης (Φωτογραφία: Netflix.com).

456 άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ένα κρυφό στρατόπεδο. Καλυμμένο από ψηλά, πρόκειται για ένα μέρος-αστακό όπου δεν μπορεί να το δει ανθρώπου μάτι.

Τα πάντα ανατρέπονται όταν ένα βράδυ, μπρος στο φάσμα της πλήρους χρεοκοπίας, υπογράφει σε έναν τοκογλύφο ένα χαρτί το οποίο τον υποχρεώνει μέσα σε ένα μήνα να αποποιηθεί τα όργανα του σώματός του. Ουσιαστικά «δωρίζεται» για να ξεπληρώσει μέρος του υπέρογκου χρέους του.

Αίφνης, όμως, ο Σέονγκ γίνεται στόχος ενός μέλους μιας άγνωστης ομάδας που στρατολογεί κόσμο για παιχνίδια επιβίωσης. Όλοι όσοι στρατολογούνται, βρίσκονται σε αδιέξοδο και χρωστάνε ως και 1.5 δισ. γουόν. Βρίσκονται, δηλαδή, στην ίδια δραματική κατάσταση μ’ αυτόν.

Ακριβώς 456 άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ένα κρυφό στρατόπεδο. Καλυμμένο από ψηλά, πρόκειται για ένα μέρος-αστακό όπου δεν μπορεί να το δει ανθρώπου μάτι. Τα πάντα είναι εν κρυπτώ. Κανείς τους δεν γνωρίζει πώς πήγε εκεί. Κανείς δε γνωρίζει πώς θα επιστρέψει. Σύντομα θα μάθουν ότι υπάρχει και μια υπόθεση. Κανείς δε γνωρίζει αν θα επιστρέψει.

Αυτό για το οποίο είναι προορισμένοι είναι ένας αγώνας μέχρι την τελική πτώση, στο «Παιχνίδι του Καλαμαριού» (Squid Game). Μετέχουν σε έξι αγωνίσματα με τον last man standing (αυτόν που θα παραμείνει όρθιος, τη στιγμή που οι αντίπαλοί του θα έχουν αποδεκατιστεί) να κερδίζει τα χρήματα που χρωστάει για να κάνει μια νέα αρχή.

Η σειρά έχει 100% στο Rotten Tomatoes από τους κριτικούς και 87% από το κοινό, και 8.3 στο IMDb.

Η σειρά έχει κάμποσα δυστοπικά σημάδια στο σενάριό της (Φωτογραφία: Netflix.com).

Τα παιχνίδια είναι βασισμένα σε κορεατικά παιδικά παιχνίδια από τα ’70s και τα ’80s, και ένα απ’ αυτό είναι και το squid game, η άμεση μετάφραση της κορεατικής ονομασίας του. Mπορεί τον νικητή να περιμένουν 45,6 δισ. γουόν (ένα υπέρογκο ποσό), εντούτοις για να φτάσει στον στόχο θέτει τον εαυτό του σε άμεσο κίνδυνο. Οσοι δεν καταφέρνουν να φέρουν εις πέρας όλες τις αποστολές, είτε πεθαίνουν κατά την διάρκεια των παιχνιδιών είτε εκτελούνται.

Η σειρά έχει πολλές ομοιότητες με άλλες ταινίες επιβίωσης (βλ. Battle Royale), εντούτοις εδώ τα πάντα φτάνουν σε οριακό σημείο. Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η κριτική που κάνει η σειρά στον καπιταλισμό, ένα από τα αγαπημένα θέματα των ΜΜΕ στη Νότια Κορέα. Η σειρά έχει 100% στο Rotten Tomatoes από τους κριτικούς και 87% από το κοινό, και 8.3 στο IMDb. Η πρώτη σεζόν αποτελείται από εννέα επεισόδια και είναι άγνωστο ακόμα αν θα συνεχιστεί για δεύτερη.

 

Διαβάστε ακόμα: «Βαρδιάνος στα σπόρκα». H ΕΡΤ ξυπνάει ή απλώς αλλάζει πλευρό;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top