Από αριστερά: Κοπούλ, Βασίλης, Ιάσονας και Πωλίνα. (Φωτογραφίες: Petros Poulopoulos)

Ήταν, αν θυμάμαι καλά, πέρσι τον Μάρτιο όταν μια ψυχή μου είπε «ο Κοπούλ και ο Βασίλης φτιάχνουν συγκρότημα;». Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδέα, καθώς είχαν περάσει κάτι μήνες που είχαμε να μιλήσουμε, αλλά όπως αποδείχθηκε η ψυχή είχε δίκιο. Λίγο καιρό μετά, οι δύο τους παρέα με την Πωλίνα και τον Ιάσονα, κάτω από την ονομασία The Zero Won παρουσίαζαν το single Waves (ένα cover του κομματιού των Zebra Tracks) και θυμάμαι δύο πράγματα να περνάνε από το μυαλό μου: (1) πόσο ωραία και γεμάτη είναι η φωνή της κοπέλας και (2) τι δουλειά έχει ο Βασίλης στο συγκρότημα;

Από τότε έχουν περάσει 11 μήνες, οι The Zero Won με σταθερά βήματα παρουσιάζουν σιγά-σιγά τον cosmic disco ήχο τους στο κοινό και τώρα ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα τους: την Πέμπτη 12 Απριλίου θα δώσουν την πρώτη τους συναυλία στο six d.o.g.s. παρέα με τους Glass Rebel. Άρα αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να τα πούμε λίγο μαζί τους.

Αλλά πρώτα έπρεπε να μου λύσουν την μεγάλη μου απορία: τι δουλειά έχει ο Βασίλης στο συγκρότημα; Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω εμμονή μαζί του, αλλά τον ξέρω αρκετά χρόνια και ποτέ δεν θυμόμουν ότι έπαιζε κάποιο όργανο. «Ο Βασίλης είναι η ραχοκοκαλιά του συγκροτήματος, μας ενώνει όλους όπως πρέπει. Όλοι ξέρουμε ότι είναι περισσότερο μηχανικός και όχι τόσο μουσικός, καθώς όπως λέει “όλα μπορούν να γίνουν με την σωστή εξάσκηση και μελέτη”. Έτσι έχει αναλάβει την διαχείριση, την αισθητική και οργανώνει σχεδόν τα πάντα για την μπάντα. Θα έπαιζε μπάσο αλλά τελικά η ανάγκη στα samples / πλήκτρα (κοινώς μπιμπλίκια) είναι μεγαλύτερη, ειδικά σε μια μουσική όπως η pop» έρχεται η απάντηση, προτού αποκαλυφθεί η αλήθεια: «Πιστεύουμε ότι κατά βάθος ήθελε να βάλει και την μουσική στο βιογραφικό του».

– Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: πώς γνωριστήκατε και αποφασίσατε να ξεκινήσετε το συγκρότημα;
Ο Βασίλης γνώριζε τον Ιάσονα, ο Κοπούλ γνώριζε τον Βασίλη, η Πωλίνα γνώριζε τον Κοπούλ. Έτσι ο ένας έφερε τον άλλον, αποφασίσαμε να ενωθούμε και να δημιουργήσουμε τους The Zero Won. Ουσιαστικά όλα ξεκίνησαν από ένα παλιό μουσικό project του Ιάσονα με την ονομασία The Zero Project. Μια μέρα ο Βασίλης πρότεινε να ασχοληθούμε με αυτό το project, ο Ιάσονας συμφώνησε, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, τα μιλήσαμε και τα συμφωνήσαμε.

– Λέτε ότι παίζετε «cosmic disco». Θα θέλατε να μας αναλύσετε λίγο περισσότερο;
Θέλαμε ένα μιξ ποπ και ηλεκτρονικής μουσικής. Αν και υπάρχει σαν μουσικό gender εμείς το φανταζόμαστε με την παρακάτω απλή φόρμουλα: Lady Gaga (στις αρχές της) + Moderat x (Florenece + The Machine) = Cosmic Disco.

– Από που έχετε εμπνευστεί τον ήχο σας;
Είναι μεγάλη κουβέντα το από πού έχουμε εμπνευστεί και σίγουρα το κάθε μέλος της μπάντας θα έχει να πει κάτι διαφορετικό. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε παιδιά των ’90s αρά και οι επιρροές μας έχουν αέρα αγγλικό και ύφος σκοτεινό. Οι Radiohead είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μπάντας που μας έχει επηρεάσει. Ο τρόπος με τον οποίο μπλέκουν πηγές, όπως ηλεκτρικά όργανα με την νοοτροπίας της ηλεκτρονικής μουσικής, είναι καθημερινό σχολείο για εμάς. Η μεγαλύτερη επιρροή όμως είναι οι Florenece + The Machine σε συνδυασμό με όλα.

– Ποια είναι τα αγαπημένα σας συγκροτήματα / μουσικοί; Και κατά πόσο σας επηρεάζουν όταν κάθεστε να γράψετε ένα κομμάτι;
Η ερώτηση είναι σαν συνέχεια της προηγουμένης. Ο Βασίλης και ο Ιάσονας είναι φαν της μέταλ μουσικής από όπου σίγουρα έχουμε δανειστεί της σκοτεινές μας μελωδίες, ενώ στον αντίθετο πολύχρωμο πόλο βρίσκεται η Πωλίνα. Οπότε θα πούμε ένα ποτ πουρί από αγαπημένες μπάντες. Florence + The machine, Burial, Behemoth, Lorde, Sun o))), In Flames, Lady Gaga, Radiohead, Interpol, Lorn, Dimmu Borgir.

Ο κάθε ένας είναι καταλύτης σε ένα κομβικό κομμάτι της συγγραφικής διαδικασίας. Αν κάποιος μας ακούει θα βρει πολλά στοιχεία απ όλους στη μουσική μας – OK,όχι τόσο από μέταλ.

– Η εμφάνισή σας στο six d.o.g.s. την Πέμπτη 12 Απριλίου θα είναι και το παρθενικό σας live ως The Zero Won. Τι θα δουν από εσάς όσοι βρεθούν στη συναυλία;
Είναι το πρώτο μας live, και θα παίξουμε όλα τα κομμάτια που έχουμε βγάλει έως τώρα, με μερικές αλλαγές και extended versions τους. Επίσης θα παρουσιάσουμε τα όμορφα visuals που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Πιλάβιος βασισμένα σε designs και artworks των Κωνσταντίνου Μπελιά και Tommaso Taraschi, που χάρη σε αυτούς και το ταλέντο τους μπορέσαμε να οπτικοποιήσουμε άψογα τον ήχο μας.

– Υπάρχει άγχος για αυτό το πρώτο live; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας για το τι μπορεί να πάει στραβά;
Υπάρχει ένα μικρό άγχος αλλά όχι τόσο ώστε να μας επηρεάζει. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να χαλάσει κάτι από τα όργανα που έχουμε στην διάθεση μας. Αλλά έχουμε προνοήσει για backup. Ελπίζουμε όλα να πάνε όπως πρέπει να και το χαρούμε όπως και το κοινό.

– Αν μπορούσατε να επιλέξετε ένα φανταστικό line-up, με ποια άλλα συγκροτήματα θα θέλατε να εμφανιστείτε σε μια συναυλία;
Adele, Lady Gaga, Florenece + The Machine, Lorde, HAIM, Dua Lipa, Kovacs, Burial, Alt-J, SOFI TUKKER, Royksopp (μόνο αν έχουν την Robin μαζί).

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Να εξελιχθούμε. Να γράφουμε όσο περνάει ο καιρός όλο και καλύτερη μουσική. Επίσης να ετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε σε περίπτωση παίξουμε σε ένα φανταστικό line-up, όπως το παραπάνω. Το να το φανταζόμαστε και να είμαστε έτοιμοι γι αυτό είναι ήδη η μισή διαδρομή στο να γίνει πραγματικότητα.

//Οι The Zero Won και οι Glass Rebel θα εμφανιστούν στις 12 Απριλίου στο six d.o.g.s. Περισσότερες πληροφορίες για τη συναυλία θα βρείτε εδώ.

 

⇒ Ακολουθήστε τους The Zero Won στη σελίδα τους στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube.

 

Διαβάστε ακόμα: Εκεί έξω υπάρχει ένας Γερμανός που διασκευάζει Ελληνικά τραγούδια στα Αγγλικά

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top