Ασπρόμαυρη φωτογραφία, υποβλητικό σκηνικό, σενάριο με πολλές υπαρξιακές αιχμές και δύο ερμηνείες (Νταφόε, Πάτινσον) που καθορίζουν την ταινία ( Eric Chakeen / A24 / The Everett Collection).

Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο άντρες βρεθούν ολομόναχοι σε έναν απομακρυσμένο φάρο; Μάλλον, τίποτα καλό. Ειδικά αν μεταξύ τους υπάρχουν σκοτεινά μυστικά. Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς επιστρέφει μετά το υποβλητικό «The VVitch» με ένα θρίλερ γεμάτο υπαρξιακές περιελίξεις.

Ο Γουίλεμ Νταφόε και ο Ρόμπερτ Πάτινσον θα βρεθούν σε ένα μυστηριώδες νησί του 19ου αιώνα. Η παραμονή τους εκεί δεν θα είναι ανέφελη, καθώς θα στοιχειωθεί από μια αλληλουχία παράλογων περιστατικών, τα οποία θα δοκιμάσουν τα όρια της λογικής τους. Στο ενδιάμεσο τυλίγονται από τη συνεχόμενη μπέρτα βροχής (στο νησί ξεσπάει μια αδιάκοπη καταιγίδα) που κάνει την παραμονή τους στον φάρο ακόμη πιο αβίωτη.

Η ταινία προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών και μετά την ταινία του Ταραντίνο ήταν αυτή που αναμενόταν περισσότερο και συζητήθηκε αρκούντως. Το σενάριο του φιλμ υπογράφει ο Έγκερς με τον αδερφό του Μαξ. Κατά πολλούς θεωρείται το θρίλερ της χρονιάς κι αν κρίνει κανείς από το τρέιλερ που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία παραγωγής Α24, μάλλον υπάρχει αρκετή δόση αλήθειας.

Οι κριτικές που έλαβε η ταινία τις Κάννες ήταν διθυραμβικές. Οι ειδικοί κατανόησαν απολύτως το νεο-γοτθικό ύφος που προσπαθεί να περάσει ο Έγκερς. Σ’ αυτή βοηθάει η ασπρόμαυρη φωτογραφία, οι υποβλητικοί χώροι, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η ταινία είναι γυρισμένη με τεχνοτροπία που παραπέμπει σε εκείνες των αρχών του 20ου αιώνα.

Ο Έγκερς αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό την τεχνολογία ώστε να ενισχύσει τα κλειστοφοβικά και υπνωτιστικά στοιχεία τρόμου που κυριαρχούν όσο εξελίσσεται η ιστορία. Το The Lighthouse βγήκε στους αμερικανικούς κινηματογράφους στις 18 Οκτωβρίου και, φυσικά, αναμένεται και στα μέρη μας σύντομα.

Η ιστορία εστιάζει σε δυο φαροφύλακες και τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα στο Μέιν της Νέας Αγγλίας. Οι δυο τους βρίσκονται απομονωμένοι για τέσσερις εβδομάδες σε ένα νησί έχοντας ως αποστολή να συντηρήσουν το φάρο του. Ωστόσο, οι δύο άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με κλιμακούμενα ακραίες καταστάσεις, τόσο από το εχθρικό περιβάλλον όσο και από τον εσωτερικό τους κόσμο.

Ποιος θα επικρατήσει από τους δύο; Ποιος θα επιβάλλει τη θέλησή του έναντι του άλλου; Και με ποιο τίμημα; Οι ρόλοι του ισχυρού και του ανίσχυρου εναλλάσσονται, καθώς οι ήρωες πέφτουν ολοένα και περισσότερο σε ένα εσωτερικό σπιράλ δίχως πιθανότητα επιστροφής.

 

Διαβάστε ακόμα: Eίδαμε το «Joker» – Η ερμηνεία του Φίνιξ αγγίζει τα όρια του υποκριτικού θαύματος.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top