1

Στη Νέα Μάκρη, πέρα των άλλων, η Ρενάτα και η Νάγια (από αριστερά) πειραματίζονται με old school cocktails.

Στο δικό τους μικρό Palm Spring, μια ώρα έξω από την Αθήνα, σε ένα 70’s εξοχικό της Νέας Μάκρης, η Νάγια και η Ρενάτα πίνουν Αlabama Slammer, ακούγοντας το «Let’s all Chant» από την Micael Zajer Band. Εδώ γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο το #olos, γνωστό και ως ourlongandourshort.com (το μακρύ μας και το κοντό μας), ένα από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά blog –εύφημο μνεία στο flashback, στις χρυσές δεκαετίες του ’70 και του ’80.

«Είναι κάτι που δεν μας άφησε ποτέ, υπήρχε πάντα εκεί! Στους δίσκους των γονιών μας, στην λακ της μαμάς, στα εμπριμέ σακάκια της, που αργότερα έγιναν δικά μας, στα αστραφτερά κολάν των βιντατζάδικων, στα θαμμένα διαφημιστικά spot που βρίσκαμε στο Youtube… Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν το pop culture των late 70’s και 80’s είναι κάτι που θαυμάζουμε ή, απλώς, βρίσκουμε αστείο, δεν μας ενδιαφέρει και πολύ όμως», λέει η Ρενάτα. «Αποφασίσαμε να το κάνουμε blog επειδή θέλαμε να το δούμε όλο αυτό συγκεντρωμένο και μετά να το μοιραστούμε», συμπληρώνει η Νάγια.

Τι χαρακτηρίζει εκείνη την περίοδο;
«Τα πάντα ήταν θέμα αισθητικής! Ελεύθερο πνεύμα, λίγα taboo, πολύ sex, πολλά drugs, πολύ χρώμα, πολλή λάμψη, πολύ ύφος, πολλή μουσική. Ναι, ήταν κιτς, αλλά είχε γοητεία».

photo5

«Αν ζούσαμε στα 80’s θα τρώγαμε παγωτό Ροζ Πάνθηρα, θα ψωνίζαμε από το Μινιόν, θα διαβάζαμε το αμερικάνικο Sassy και το ελληνικό Αγόρι, θα πλενόμασταν με αφρόλουτρο Birkin σε μαρμάρινα μπάνια με γλάστρες και τύπους με μουστάκι και πολλές σαπουνάδες…»

Τι θα κάνατε αν ζούσατε στα 80’s;
«Θα τρώγαμε παγωτό Ροζ πάνθηρα, θα ψωνίζαμε από το Μινιόν, θα διαβάζαμε το αμερικάνικο Sassy και το ελληνικό Αγόρι, θα πλενόμασταν με αφρόλουτρο Birkin σε μαρμάρινα μπάνια με γλάστρες και τύπους με μουστάκι και πολλές σαπουνάδες, θα γυμναζόμασταν ακούγοντας ”Lets get Physical”, θα βγαίναμε στις πρώτες disco της Ρόδου ‒απολαμβάνοντας, βέβαια, το παραδοσιακό ελληνικό καμάκι‒, μερικά απογεύματα θα μας έβρισκαν σε fashion shows δίπλα σε πισίνες, ιδανικά πλάι στον Prince.

Πώς «μεταφράζεται» αυτό στην ελληνική πραγματικότητα;
«Οι Έλληνες είχαν και έχουν μια μόνιμη τάση αντιγραφής. Αυτή η τάση μας έδωσε μερικά από τα πιο αστεία και πολυαναγνωσμένα posts του olos. Ξένα κομμάτια όπως το ”Εye of the Τiger”, σε εκτέλεση των George Gakis & The Troublemakers και μετάφραση, φυσικά, ”Το μάτι της τίγρης”. Κομμάτια της Mariah Carey από τον Αδαμαντίδη, το κομμάτι ”Illusions” μεταφρασμένο σε ”Αισθήσεις” και άλλα ανάλογα διαμάντια όχι μόνο στη μουσική αλλά και στη διαφήμιση, στις ταινίες, στα περιοδικά, στο lifestyle. Πρέπει να παραδεχτούμε όμως ότι είχαμε μερικούς απίστευτους celebrities. Οι απόλυτα sexy Σταμάτης Γαρδέλης και Βάνα Μπάρμπα, ο Κώστας Τουρνάς, ο lost in the night Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, η Μπέσσυ Αργυράκη, η Μαντώ, η Αλέξια, οι αυθεντικοί Ρακιντζής, Καρβέλας, και ο λίγο πιο παλιός Μπονάτσος με τους Πελόμα Μποκιού. Όλοι τους υπέροχοι.

2

«Θέλουμε να γίνουμε λίγο πιο interactive, να κάνουμε ωραία parties και τέτοια».

Τι έχει μείνει από αυτά σήμερα;
H μόδα και η μουσική κάνουν κύκλους, η δεκαετία του 80 δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το μέλλον της. Τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό είναι πολύ έντονο και στους δύο χώρους, πολλά έχουν επιστρέψει με twist: οι βάτες, τα εκκεντρικά ντυσίματα στη μόδα, οι disco ρυθμοί στην μουσική. Σήμερα μπορείς να ακούσεις ωραίες επιρροές στους Hot Chip, στους Chromeo, στους Daft Punk, στον Blood Orange (παύση πεντάλεπτη, στην playlist παίζει MC Hammer U Can’t Touch This, αυτά τα κορίτσια ξέρουν να χορεύουν!).

4

Ζητήσαμε από τα κορίτσια μερικά αντικείμενα έμπνευσης ‒η γάτα δεν είναι εκεί κατά λάθος.

Πώς θέλετε να εξελιχθεί το ourlongandourshort.com;
Θέλουμε να συνεχίσουμε να γράφουμε για πολύ καιρό ακόμα, υπάρχουν τόσα ακόμα που σχεδιάζουμε να ανεβάσουμε. Θέλουμε να γίνουμε και λίγο πιο interactive, να κάνουμε ωραία parties και τέτοια.

Τι φαντάζεστε ότι θα γράφει ένα αντίστοιχο blog μετά από είκοσι χρόνια;
«Ό,τι αντιλαμβανόμαστε εμείς ως cult ή κιτς για τα 80’s, φαντάζομαι πως θα αντιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι ύστερα από μερικές δεκαετίες ως trash των ’00 και μετέπειτα: Britney Spears, Lady Gaga, Rihanna, Miley Cyrus», λέει η Ρενάτα. «Θα γράφουν, απλώς, κι αυτοί το μακρύ τους και το κοντό τους», συμπληρώνει γελώντας η Νάγια.

3

«Ό,τι αντιλαμβανόμαστε εμείς ως cult ή κιτς για τα 80’s, φανταζόμαστε πως θα αντιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι ύστερα από μερικές δεκαετίες ως trash των ’00 και μετέπειτα: Britney Spears, Lady Gaga, Rihanna, Miley Cyrus…»

Το ourlongandourshort.com πόζαρε στο φακό της Sony A58.
https://www.facebook.com/ourlong.ourshort?fref=ts

 

Top 5 επιλογές από το ourlongandourshort.com:

1. Nick Carr είναι το πρώτο ever άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Νίκος Καρβέλας το 1985. Ο τίτλος ήταν και το ψευδώνυμό του και όλο το άλμπουμ είναι, φυσικά, αγγλόφωνο. Το κλιπ είναι από τη ντίσκο Esperides στη Γλυφάδα. “She’s so funny, crazy disco granny”. Ο Καρβέλας τραγουδούσε ιταλοντίσκο όταν παράλληλα έγραφε το “Αρέσω” για τη Ρ. Σακελλαρίου. Άβυσσος η ψυχή του καλλιτέχνη.

 

2. Το απόλυτο sex symbol των δεκαετιών 80 και 90, φωτογραφίζεται το 1989 για το ελληνικό Playboy στη Μαδέρα. Αν και έχει φωτογραφηθεί ουκ ολίγες φορές γυμνή, ο ανδρικός πλυθησμός θα την αντιμετωπίζει, σχεδόν πάντα, σαν “τη γυναίκα που τους έκανε άντρες”. Καμπύλες, προκλητικό βλέμμα, αισθησιακή φωνή, όλα παραμένουν ίδια μέχρι σήμερα. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

mbobes8a8uoq8s8o

 

3. Η Gelsomina είναι μια Ιταλίδα στην Ελλάδα στη δεκαετία του 70. Τραγουδίστρια, χορεύτρια, και ιδιοκτήτρια των club “Annabella” και “Αυτοκίνηση”. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Ιταλία και στην Ισπανία αλλά το 1970 έρχεται στην Αθήνα και αποφασίζει να μείνει εδώ. Μέχρι το 1978 που σταμάτησε την καριέρα της, είχε ήδη συνεργαστεί με τους περισσοτέρους ‘Ελληνες καλλιτέχνες της εποχής και έκανε χρυσές επιτυχίες με τη χαριτωμένη/σέξυ προφορά της. “Ουουουουου που τα βρω αγκαλιά…κάτε μου κειμώνα, δυο λουλούδια μόνα…”.

 

4. Γνωστή από τη δεκαετία του 70, η τραγουδίστρια Μίλλη Καραλή, συνεχίζει την καριέρα της στο τραγούδι μέχρι και σήμερα. Το 1984 ξεχώρισε με το άλμπουμ “Lover leave me” κι εμείς με τη σειρά μας ξεχωρίσαμε το κομμάτι “Τell Me” μέσα από αυτό. Μην επηρεαστείτε από τους αγγλόφωνους στίχους, τη μουσική και τον “αέρα” της ερμηνεύτριας…Το κομμάτι είναι άκρως ελληνικής παραγωγής σε μουσική του Νίκου Λαβράνου και στίχους του David Lynch (όχι, φυσικά, αυτός που νομίζετε, γιατί μετά από τόσα που της έχει γράψει η Μίλλη θα ήταν τώρα πρωταγωνίστρια του Mulholland Drive). Θαυμάζοντας τη Millie, θυμηθείτε και την Ξένια Καλογεροπούλου στην εκπομπή “Zωντανό Σταυρόλεξο”.

 

5. Το περιοδικό ΤΑΡΑΤΑΤΑ είναι από αυτά τα περιοδικά που τα διάβαζες κρυφά πίσω από τα βιβλία και τρόμαζες όταν κάποιος “σε έπιανε στα πράσα”. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε το 1979 και είχε βγάλει περί τα 100 τεύχη όταν πια σταμάτησε το 1988. Ήταν αυτοτελείς ιστορίες με υπόθεση με σασπένς και κάποιες σκηνές σκληρής τσόντας. Πρωταγωνιστής ήταν ο Αντριάνο, ένας κούκλος φαντάρος με ιδιαίτερα προσόντα που έριχνε όλες τις γκόμενες με το ακούραστο καμάκι του. Ακατάλληλο κάτω των 17.

taratata

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top