«Από τα λάθη µαθαίνει κανείς περισσότερα απ’ ό,τι από τις επιτυχίες», έχει πει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Illustration: Charis Tsevis/flickr

«Από τα λάθη µαθαίνει κάποιος περισσότερα απ’ ό,τι από τις επιτυχίες», έχει πει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. (Illustration: Charis Tsevis/flickr)

4. «Όποιος δεν έκανε ποτέ του λάθος δεν έχει ποτέ του δοκιµάσει κάτι καινούργιο».

 

Η µέθοδος της δοκιµής και της πλάνης είναι θεµελιώδης στην επιστήµη, καθώς και στη µάθηση. Χωρίς να κάνουµε λάθη, χωρίς να βρεθούµε αντιµέτωποι µε το άγνωστο, είναι αδύνατη η εξέλιξη. Ο επιχειρηµατίας και ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είπε: «Από τα λάθη µαθαίνει κάποιος περισσότερα απ’ ό,τι από τις επιτυχίες. Είναι καλό να πανηγυρίζει µε την επιτυχία, αλλά είναι πιο σηµαντικό να δίνει προσοχή στα διδάγµατα της αποτυχίας».

Όπως εξήγησε σε κάποια συνέντευξή του, η αποτυχία είναι κινητήρια δύναµη της δηµιουργικότητας, γιατί σε αναγκάζει να πας πιο πέρα από αυτά που είχες σκεφτεί, για να βρεις λύσεις στα θέµατά σου.

«Ο δρόµος του λάθους είναι ο πιο συχνός, και να λέµε ευτυχώς…» (Γκαµπριέλ Γκαρθία δε Όρο)

Ο συγγραφέας και διαφηµιστής Γκαµπριέλ Γκαρθία δε Όρο µας εξηγεί στο βιβλίο του “Matrícula de error” (Μητρώο λάθους) ότι η θετική αποδοχή των λαθών και η ικανότητα να τα παραδεχόµαστε µας δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώνουµε τα πράγµατα. Με τα δικά του λόγια: «Ο δρόµος του λάθους είναι ο πιο συχνός, και να λέµε ευτυχώς· στις απαρχές, τον επέλεξαν ο Αδάµ και η Εύα, τρώγοντας το µήλο, κι έτσι προχώρησαν και βγήκαν σε έναν καινούργιο κόσµο, όπου έµαθαν ότι το λάθος πληρώνεται και είναι αυτό που µας έχουν κληροδοτήσει. Εν κατακλείδι, µια αναζήτηση της ευστοχίας µέσα από το λάθος και την υπέρβαση του ‘’λάθους-τρόµου’’, που δεν µας αφήνει να πάµε παραπέρα, λόγω του φόβου της αποτυχίας, από τον οποίο δεν γίνεται να απαλλαγούµε, γιατί σε µεγάλο βαθµό είναι πολιτισµικός. Ωστόσο, το να το καταφέρουµε όχι µόνο µάς κάνει πιο ελεύθερους, γιατί µας βοηθάει να αγωνιζόµαστε για τα οράµατά µας και τα όνειρά µας, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις είναι η αληθινή επιλογή, για να επιτύχουµε αυτό που τόσες φορές έχουµε επιθυµήσει».

 

Στην επόμενη σελίδα: Η αξία ενός ανθρώπου θα έπρεπε να εκτιµάται απ’ αυτό που δίνει και όχι απ’ αυτό που λαµβάνει.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top