Ο Σκωτσέζος συγγραφέας, μαθηματικός και θεωρητικός της φυσικής Andrew Crumey «δίκαια θεωρείται ‘’μαιτρ’’ στο είδος της μαθηματικής μυθοπλασίας», γράφει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Ο Σκοτσέζος συγγραφέας, μαθηματικός και θεωρητικός της Φυσικής Andrew Crumey «δίκαια θεωρείται ‘’μετρ’’ στο είδος της μαθηματικής μυθοπλασίας», γράφει ο Τεύκρος Μιχαηλίδης.

4. Andrew Crumey, «Μόμπιους Ντικ», εκδ. Πόλις.

4Η κβαντική θεωρία, η οποία δίχασε τους φυσικούς του 20ου αι., αναφέρεται στη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων, τα οποία μοιάζουν να μην υπακούουν στους ίδιους φυσικούς νόμους με αυτούς του μακρόκοσμου. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Τζων Ρίνγκερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο, όταν μια μέρα λαμβάνει μέσα από τον ασαφή δαίδαλο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ένα μυστηριώδες μήνυμα. Αυτό το μήνυμα, μια φιλολογική διάλεξη πάνω στα Φαύλα Κυκλοειδή και μια παλιά αισθηματική του περιπέτεια θα τον παρασύρουν σε μια χαοτική περιπλάνηση ανάμεσα σε παράλληλους κόσμους (οι οποίοι προβλέπονται μαθηματικά, αλλά δεν έχουν επαληθευθεί πρακτικά), με άλματα στο παρελθόν και στο μέλλον (τα οποία επίσης τεκμηριώνονται θεωρητικά). Η εύστοχη μεταφορά του «νέφους πιθανοτήτων» από το μικρόκοσμο στο μακρόκοσμο αναδεικνύει με μεγάλη επιτυχία τον μεταμοντέρνο χαρακτήρα του αφηγήματος ενός συγγραφέα που δίκαια θεωρείται «μετρ» σε αυτό το είδος.

 

*Του ίδιου συγγραφέα στην κατηγορία «μαθηματική μυθοπλασία» κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο «Η αρχή του Ντ’ Αλαμπέρ», εκδ. Πόλις.

 

Στην επόμενη σελίδα: Μια φυσικο-μαθηματική μονομαχία με αφορμή το έγκλημα.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top