nymphomaniac3

1. Nymphomaniac, Vol. 1, 2 (2014)

Σκηνοθεσία: Λαρς Φον Τρίερ.

Παίζουν: Σαρλότ Γκενσμπούρ, Στέισι Μάρτιν, Στέλαν Σκάργκαρντ, Τζέιμι Μπελ, Γουίλεμ Νταφόε, Σάια ΛαΜπεφ.

What’s up, doc? Ένα χιονισμένο χειμωνιάτικο βράδυ, ο μεσήλικας εργένης Σέλιγκμαν (Στέλαν Σκάρσγκαρντ) μαζεύει από κάποιο βρόμικο ρείθρο τη βαριά χτυπημένη Τζο (Σαρλότ Γκενσμπούρ) και την περιθάλπει στο «ζεστό» σπιτικό του. Η 50χρονη γυναίκα τού εξιστορεί τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ζωής του, περιγράφοντας ουσιαστικά την αυτοκαταστροφική πορεία της προς την «αρρώστια» της. Η Τζο είναι διαγνωσμένα νυμφομανής και όσες προσπάθειες έκανε για να «γιατρευτεί» κατέληξαν σε παταγώδεις αποτυχίες.

Οι περιπέτειες της νύμφης του έρωτα: Ο γνωστός Δανός προβοκάτορας, με το που έκανε γνωστό το 2013 ότι θα κινηματογραφήσει την ιστορία μιας νυμφομανούς «χωρίς λογοκρισία και περιορισμούς», έβαλε φωτιά στα παγκόσμια ΜΜΕ. Τελικά, η Τζο του είναι ένα πλάσμα βγαλμένο από την «αρρωστημένη» φαντασία ενός ευφυούς δημιουργού που γουστάρει να προκαλεί με κάθε τρόπο από τη μία, όμως από την άλλη δεν μπορεί να μείνεις απαθής ή αδιάφορος στα εντυπωσιακά κάδρα του. Η πεντάωρη συνολικά ταινία του, μαζί με τις σκηνές που πρόσθεσε στο πρόσφατο director’s cut, είναι ένα οδοιπορικό διανθισμένο με αμέτρητες ερωτικές περιπέτειες στις οποίες πρωταγωνιστεί η Τζο σε νεαρή (απίστευτη η μεταμόρφωση της Παριζιάνας μοντέλας Στέισι Μάρτιν σε ηθοποιό ολκής) και μεγαλύτερη (η Γκενσμπούρ σε φόρμα) ηλικία. Η συνειδητοποίηση από τη μεριά της Τζο ότι είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες γυναίκες αρχίζει από την παιδική ηλικία, όταν μια σειρά από αστεία ή πιο δραματικά συμβάντα την οδηγούν σε κάποιες πρώιμες εξερευνήσεις του σεξουαλικού ενστίκτου της. Στην εφηβεία αποφασίζει να δοθεί ολοκληρωτικά στον Τζερόμ (Σάια ΛαΜπεφ), τον άντρα που θα σημαδέψει τη ζωή της. Αργότερα, οι πλέον σκανδαλιστικές σκηνές περιλαμβάνουν την αποπλάνηση ενός παντρεμένου στο βαγόνι του τρένου, για να κερδίσει ένα στοίχημα από την κολλητή της, τα μαζοχιστικά κόλπα από τον επαγγελματία κύριο «Κ» (Τζέιμι Μπελ) που την οδηγούν σε έντονη ηδονή, το κωμικό τρίο με τους δύο επιβήτορες από την Αφρική κ.λπ. Μέσα από την ιστορία της Τζο, με τις γαργαλιστικές αλλά ψυχρά αποτυπωμένες στα όρια του αντιερωτισμού σκηνές, ο Φον Τρίερ μιλά για το στίγμα της ερωτικής πράξης, ως θέμα ταμπού ακόμη και σήμερα για τη συντηρητική κοινωνία. Το κουβάλημα της προτεσταντικής ενοχής στο Γολγοθά του σαρκικού μαρτυρίου για την Τζο είναι απαραίτητη συνθήκη, ώστε να οδηγηθεί όχι μόνο στην απολύτρωση αλλά και στην αληθινή ελευθερία. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εκείνη.

Γυναίκες στα όρια ερωτικού παροξυσμού: «Γυμνή θέλω να δειχτώ στα ωδικά σου μάτια / θέλω να με δεις να ουρλιάζω από ηδονή / που τα λυγισμένα κάτω από μεγάλο βάρος μέλη μου / σε ανόσιες σε σπρώχνουν πράξεις / που τα ίσια μαλλιά της ασημένιας κεφαλής μου / μπλέκονται στα νύχια σου / απ’ την παραφορά καμπυλωμένα / που τυφλός κρατιέσαι ορθός κι αφοσιωμένος / ξανοίγοντας από του μαδημένου μου κορμιού το ύψος. / Το κορμί σου ισχνό ανάμεσα στα σατινένια μου σεντόνια…» («Ερωτικά»,Τζόις Μανσούρ)

Ρεαλιστικός, ενορατικός ή απλώς κινηματογράφος που προβοκάρει; Βίντεο μόνο για ανοιχτά μυαλά εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 πρώην πορνοστάρ, νυν ηθοποιοί.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top