Helen_Mirren_-The_Cook_the_Thief_His_Wife_Her_Lover-1

4. Ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της (The Cook, the Thief, His Wife, & Her Lover, 1989)

Σκηνοθεσία: Πίτερ Γκρίναγουεϊ.

Παίζουν: Μάικλ Γκάμπον, Έλεν Μίρεν, Άλαν Χάουαρντ, Ρισάρ Μπορινζέ.

What’s up, doc? Ο Άλμπερτ Σπίκα (Μάικλ Γκάμπον) είναι ένας κτηνώδης γκάνγκστερ, ο οποίος επιλέγει να παίρνει τα δείπνα του παρέα πάντα με τους άξεστους μπράβους και την όμορφη γυναίκα του Τζορτζίνα (Έλεν Μίρεν) σε ένα μοντέρνο εστιατόριο του Λονδίνου, το οποίο και του ανήκει. Στο ίδιο μαγαζί συχνάζει ένας ήσυχος και μοναχικός πελάτης (Άλαν Χάουαρντ), με τον οποίο η Τζορτζίνα θα ζήσει έναν παθιασμένο και επικίνδυνο έρωτα. Την ίδια ώρα που ο Άλμπερτ είναι απορροφημένος με τα υπέροχα εδέσματα του σεφ, η Τζορτζίνα και ο εραστής της απολαμβάνουν τη σαρκική επαφή στους χώρους του εστιατορίου.

Η ώρα της σεξ-ο-γαστρο-μαγείας: Η Τζορτζίνα και ο εραστής της δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Δεν αφήνουν ούτε δευτερόλεπτο ανεκμετάλλευτο και με τη συνενοχή του σεφ που τους δίνει το ελεύθερο να δοκιμάσουν όλους τους χώρους της κουζίνας του, φτιάχνουν μερικούς μοναδικούς εικαστικούς «πίνακες» ερωτικής ομορφιάς. Πότε με τα σέξι εσώρουχα της Μίρεν, πότε υπό την αφαιρετική μουσική προσέγγιση του Μάικλ Νάιμαν, πότε με τις γαστριμαργικές εμπνεύσεις του μάγειρα, πότε με την αρχιτεκτονική εκμετάλλευση του μεταφυσικού σχεδόν σκηνικού, ο Γκρίναγουεϊ μελετά την ανθρώπινη απληστία και την έκφραση της ερωτικής επιθυμίας, ενώ μέσα από αγωνιώδεις διαλεκτικές ατραπούς καυτηριάζει την κοινωνική πραγματικότητα της θατσερικής Αγγλίας. Η εκδίκηση του «κλέφτη» περιλαμβάνει ένας μεγαλοπρεπές κανιβαλικό μενού, σαν να λέμε μια πιο light εκδοχή της πολιτικής που εφήρμοσε η «σκύλα» τον καιρό της κυριαρχίας της.

Συνταγή που «δένει» με την ταινία: Μοσχαρίσια μάγουλα με Barolo.

Προετοιμασία

4-4½ ώρες όλα μαζί, παρότι ο χρόνος της ενασχόλησης είναι αισθητά λιγότερος. Όλο το μαγείρεμα μπορεί να γίνει μέχρι και 2 μέρες πριν από τη στιγμή που θα σερβιριστεί, πράγμα που θα κάνει τη γεύση του πιάτου ακόμη πιο δεμένη και θα δώσει έντονο άρωμα. Θα χρειαστεί να ζεσταθεί πολύ καλά σε σιγανή φωτιά και με ευγένεια, πριν από το σερβίρισμα. Κάντε τον πουρέ την ίδια μέρα.

Υλικά

2 μοσχαρίσια μάγουλα 900 γρ.-1 κιλό (κομμένα στα 2 το καθένα ή στα 4)
1 lt ζωμό κρέατος
750 ml (1 μπουκάλι) κρασί Barolo
50 ml Vinsanto ή Port
20 ml βαλσαμικό ξίδι
8 γαρίφαλα και 8 πιπέρια ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
1-2 μικρά κλωναράκια δενδρολίβανο
8 σπόροι κέδρου
2 καρότα χοντροκομμένα
2 κανονικά κρεμμύδια σε χοντρές φέτες (ή 4 μικρά στα 2)
15 γρ. ζάχαρη (1 κ.σ. γεμάτη)
4 φύλλα δάφνης
2 ξυλάκια κανέλα
60 ml ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαρινάρισμα

Βάζετε το κομμένο κρέας σε σκεύος, Προσθέτετε κρεμμύδια, καρότα, πιπέρια, σκόρδο, κέδρο, δάφνες και το Barolo. Σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες, γυρνώντας 1 φορά. Βγάζετε το κρέας, σουρώνετε τη μαρινάδα και την κρατάτε χωριστά από τα υλικά. Σκουπίζετε το κρέας καλά και το αλατίζετε ελαφρώς με χοντρό αλάτι.

Προετοιμασία κρέατος

Σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε καλά το μισό λάδι, προσθέτετε τα κομμάτια του κρέατος και σοτάρετε για 8-9 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα απ’ όλες τις πλευρές (1,5-2 λεπτά από κάθε πλευρά).

Τα λαχανικά

Ζεσταίνετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα λαχανικά με τη δάφνη, την κανέλα, τον κέδρο, το δενδρολίβανο, τα πιπέρια, το σκόρδο και το γαρίφαλο. Τα σοτάρετε όλα μαζί, ανακατεύοντας.

Ολοκλήρωση

Προσθέστε το κρέας, τη μαρινάδα, το Vinsanto, το μπαλσάμικο και τη ζάχαρη. Ανακατεύτε και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά χωρίς καπάκι για περίπου 40 λεπτά, γυρίζοντας το κρέας περιστασιακά. Ύστερα από το χρόνο αυτό, μέρος της σάλτσας θα πρέπει να έχει εξατμιστεί. Ρίξτε το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, μειώστε τη φωτιά στο ελάχιστο (θα πρέπει μετά βίας να δείχνει ότι βράζει – αν χρειάζεται, αλλάξτε στην κατσαρόλα εστία, προτιμώντας μια μικρότερη). Σκεπάστε και σιγομαγειρέψτε για 3-3½ ώρες, ελέγχοντας το κρέας 1-2 φορές να μην κολλήσει.

* Tα μοσχαρίσια ή βοδινά μάγουλα δεν είναι τα πραγματικά μάγουλα της αγελάδας ή του βοδιού, αλλά ο μυς του μάγουλου του κεφαλιού του ζώου, ο οποίος είναι άπαχος και γι’ αυτό αρκετά σκληρός αλλά και χαίρει εκτίμησης από πολλούς (σοβαρούς) σεφ. Το συγκεκριμένο κρέας συγκεντρώνει αρκετό συνδετικό ιστό, ονόματι κολλαγόνο, το οποίο είναι υδατοδιαλυτό. Όταν λοιπόν, αυτό το πλούσιο σε κολλαγόνο μέρος του κρέατος μαγειρευτεί αργά και με υγρασία, το κολαγόνο διασπάται σε ζελατίνη. Γι’ αυτό και το πιάτο που προκύπτει έχει αυτήν τη χαρακτηριστική πλούσια και κάπως κρεμώδη σάλτσα, η οποία μελώνει και δίνει ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα σε νοστιμιά και υφή.

Η συνταγή είναι από το www.pandespani.com

Απολαύστε τις ερωτικές σκηνές μεταξύ της Έλεν Μίρεν και του Άλαν Χάουαρντ:

Στην επόμενη σελίδα: Ποιο είναι το επόμενο φρούτο που θα μπει στο στόμα της;

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top