4. Only Lovers Stay Alive
4. Μόνον οι Εραστές μένουν Ζωντανοί (Only Lovers Stay Alive, 2013)

Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους.

Παίζουν: Τομ Χίντλεστον, Τίλντα Σουίντον, Τζον Χαρτ, Μία Γουασικόφσκα.

What’s up doc? Ζευγάρι υπεραιωνόβιων βαμπίρ μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Ταγγέρης και Ντιτρόιτ. Στην εξωτική πόλη του Μαρόκου επιλέγει να ζει η Ιβ (Τίλντα Σουίντον), μια ιέρεια των τεχνών και του πνεύματος, ενώ το άλλο της μισό, ο μουσικός Άνταμ (Τομ Χίντλεστον), επιλέγει το μουντό και θεοσκότεινο Ντιτρόιτ, για να εκφράζει τα ρομαντικά, rock οράματά του. Προαισθανόμενη τη νέα αυτοκτονική τάση του καταθλιπτικού εραστή της, η Ιβ ταξιδεύει στον αμερικανικό Βορρά, για να του δώσει κουράγιο και αισιοδοξία. Εκεί, όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ασυνήθιστη και ελαφρώς άβολη κατάσταση. Ειδικά όταν στο σπίτι του Άνταμ φτάνει η απροσάρμοστη αδελφή της Ιβ, Έιβα (Μία Γουασικόφσκα), το πράγμα μοιάζει με ανεξέλεγκτο, εκτροχιασμένο τρένο.

Η ακατανίκητη γοητεία του γοτθικού: Με όχημα ένα ελαφρώς πειραγμένο βαμπιρικό μύθο, ο Τζιμ Τζάρμους μας μιλά για όσα αγαπά: sex, drugs & rock‘n’roll. Bloody cool, baby, και στο επίκεντρο μια ιστορία απόλυτου έρωτα γεμάτη στυλ. Στο υποσυνείδητο του σινεφίλ, ο βαμπιρικός ήρωας είναι συνυφασμένος με το πρότυπο ενός διαχρονικού δανδή ντυμένου στα μαύρα. Στην ταινία του Τζάρμους, μαύρη είναι κυρίως η ψυχή των ηρώων του. Θυμίζοντας περισσότερο νεοχίπι με garage αναφορές και hipster πινελιά, ο καταθλιπτικός Άνταμ γίνεται ένα με τη δυσοίωνη decadence ατμόσφαιρα του Ντιτρόιτ που αντέχει στο χρόνο. Στο σύνολό της, πάντως, η ταινία διακρίνεται από το εύστοχο πνευματώδες και ειρωνικό σχόλιο για το τέλος του δυτικού πολιτισμού.
Στυλιστικά αυτό δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί καλύτερα από την επιτομή του casual chic που επέλεξε ο Τζάρμους, αναθέτοντας τις λεπτομέρειες στην Bina Daigeler. Εκείνη έντυσε τους χαρακτήρες του έργου με ρούχα βγαλμένα από διαφορετικές εποχές και στυλ («Επιδίωξα το ντύσιμό τους να είναι προέκταση του δέρματός τους, το οποίο αλλάζει ανάλογα με τις εποχές που ζουν»). Έτσι, ο Άνταμ περιφέρεται στο διαμέρισμα του Ντιτρόιτ με την ανεμελιά του ξυπόλυτου μουσικού που φοράει ένα μισοκουμπωμένο μαύρο πουκάμισο και ένα slim τζιν, και απλώς αναζητάει το επόμενο ποτό που θα κυλήσει στο λαρύγγι του.
Απεναντίας, ο Τζον Χαρτ, ο οποίος υποδύεται τον αυθεντικό Μάρλοου, τον ανταγωνιστή του Σέξπιρ, αν και διατηρεί κι αυτός μια αίσθηση παραίτησης γύρω από το ζήτημα της καταραμένης αιώνιας ζωής, αφήνει τη μαγική αύρα της Ταγγέρης να τον «ντύσει» με μια εκλεπτυσμένη φινέτσα. Τα 3-4 χειροποίητα από παλιό ύφασμα κοστούμια του παραπέμπουν στους χρόνους της αγγλικής Αναγέννησης και σε μια εποχή που το στυλ ήταν καίριος παράγοντας αυτοπροσδιορισμού.
Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά τη σύγχρονη εποχή, η απλότητα, οι καθαρές γραμμές, τα δερμάτινα μπουφάν και παντελόνια, η vintage αισθητική και η απροσδιόριστη πηγή έμπνευσης («Δεν ήθελα να βλέπουν τα κοστούμια οι θεατές και να αναρωτιούνται σε ποια φίρμα ανήκουν» ομολογεί η στυλίστρια του φιλμ Bina Daigeler) προσδίδουν ένα στυλ με πολλαπλές αναφορές. Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, το στυλιστικό status του έργου ανήκει στον ίδιο τον σκηνοθέτη και αντανακλά την cool διάθεσή του. Ο Τζάρμους, ως γνήσιος εκφραστής ενός cool σινεμά με μελαγχολική σφραγίδα, παραδίδει την αύρα του ακόμη και στα ρούχα που φορούν οι χαρακτήρες του έργου.

Το επίσημο trailer της ταινίας:

Στην επόμενη σελίδα: Οδηγός Διαπλοκής – Δραμεντί και γιακάδες στο μέγεθος της Αφρικής.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top