tzeli_kolaz1

  Η έκθεση «Aura from the Island of Sappho» παρουσιάζεται στη Zero Space Gallery του Πεκίνου και διαρκεί έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

  Τι παρουσιάζετε στην έκθεση “Aura from the Island of Sappho”;
  Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται φωτογραφίες μου από το νησί της Λέσβου, πάντα με ένα ιδιαίτερο φως, καθώς και μια σειρά από υποβρύχιες λήψεις με θέμα το γυναικείο σώμα. Οι φωτογραφίες είναι τυπωμένες σε μεγάλα μεγέθη, ενώ οι υποβρύχιες είναι τυπωμένες σε πλεξιγκλάς, αλλά και σε μετάξι. Η έκθεση αυτή γίνεται σε συνεργασία με την ποιήτρια LanLan και άλλες γνωστές ποιήτριες της Κίνας που θα διαβάσουν τα ποιήματά τους στην τελετή των εγκαινίων.

  Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τις φωτογραφίες σας;
  Ο λόγος που φωτογραφίζω είναι το φως. Το μήνυμα, εάν υπάρχει, είναι υποκειμενικό, διαφορετικό ίσως για τον κάθε θεατή και σχετίζεται με το τι ο ίδιος θέλει να δει σε κάθε εικόνα. Οι φωτογραφίες μου δεν ασκούν κριτική και δεν είναι πολιτικοποιημένες, παρά μόνο για όσους πιστεύουν πως η ομορφιά είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ο κόσμος.

  13962704_10154495087273944_912047995506356543_n

  «Ο λόγος που φωτογραφίζω είναι το φως. Οι φωτογραφίες μου δεν ασκούν κριτική και δεν είναι πολιτικοποιημένες, παρά μόνο για όσους πιστεύουν πως η ομορφιά είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει ο κόσμος».

  Έχετε γεννηθεί στη Λέσβο. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε το νησί σας;
  Μια θαλασσινή σπηλιά τριγυρισμένη από ηφαιστειογενή βράχια, χωρίς την παρουσία ανθρώπων. Όμως, αυτό εξαρτάται από τη στιγμή, γιατί η Λέσβος είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου και είμαι απόλυτα ταυτισμένη με το τοπίο της και με τη ζωή στα μικρά χωριά. Κάθε χρόνο επισκέπτομαι απομονωμένα μέρη, πάνω στα βουνά ή μπροστά στη θάλασσα, ανάμεσα σε ελαιώνες ή βράχια, όπου ζούνε άνθρωποι αγαπημένοι που τους γνώρισα τυχαία σε κάποιες από τις χειμωνιάτικες συνήθως εξερευνήσεις μου. Αυτοί είναι που γεμίζουν τη ζωή μου με ομορφιά, που η σκέψη τους με στηρίζει όταν όλα τα άλλα γύρω φαίνονται εχθρικά. Η Λέσβος πάντα με προστατεύει.

  «Οι περισσότεροι τώρα πιστεύουν πως η φωτογραφία είναι κάτι απλό και εύκολο, όπως οι selfies που τραβάνε με το κινητό τους.

  Και πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την ποιήτρια LanLan;
  Η LanLan ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένη του Ιδρύματος Ωνάση, για να παρουσιάσει τα ποιήματά της στο 1ο φεστιβάλ ποίησης Αθηνών. Στη Λέσβο έφτασε αναζητώντας τις απαρχές της λυρική ποίησης μέσα από τα ίχνη της Σαπφούς και του Ορφέα. Εγώ περνώ αρκετούς μήνες το χρόνο στη Λέσβο, μελετάω ό,τι σχετίζεται με τη Σαπφώ και ετοιμάζω ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο μύθο του Ορφέα και τη σχέση του με το νησί. Έτσι, μέσα από την αγάπη μας για τη ποίηση και τον αμοιβαίο θαυμασμό και εκτίμηση, προέκυψε αυτή η έκθεση, στην οποία η LanLan παρουσιάζει την καινούργια της ποιητική συλλογή, εμπνευσμένη από το ταξίδι της στην Ελλάδα.

  Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η σχέση ανάμεσα στην ποίηση και τη φωτογραφία;
  Η φωτογραφία, όταν είναι Τέχνη, είναι η ποίηση της εικόνας, εκφράζει δηλαδή με φως και χρώμα όσα οι ποιητές εκφράζουν με λέξεις.

  Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία;
  Η σχέση μου με τη φωτογραφία άρχισε όταν ήμουν δώδεκα χρόνων και μου χάρισε ο παππούς μου μια μικρή πόκετ φωτογραφική μηχανή. Έγινε ο τρόπος μου να εκφράζομαι χωρίς λόγια.

  tzeli_kolaz2

  Για την Τζέλη Χατζηδημητρίου, η φωτογραφία είναι η ποίηση της εικόνας.

  Τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία;
  Η φωτογραφία είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ με τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα από τις εικόνες μου, σχετίζομαι με τους ανθρώπους από ένα βαθύτερο σημείο, το οποίο συχνά δεν μπορεί να εκφραστεί με λογικούς συνειρμούς, αλλά πλουτίζει τη ζωή μου με συναισθήματα και σχέσεις πολύτιμες. Τα τελευταία χρόνια, με τον ερχομό της ψηφιακής φωτογραφίας, όλα έχουν αλλάξει, καθώς ο καθένας νομίζει πως μπορεί και είναι φωτογράφος. Η χρήση του photoshop επέτρεψε ακόμα και στους επαγγελματίες να πιστέψουν πως μπορούν να αγνοήσουν τους κανόνες του φωτός και να τα φτιάξουν όλα στο κομπιούτερ. Οι περισσότεροι τώρα πιστεύουν πως η φωτογραφία είναι κάτι απλό και εύκολο, όπως οι selfies που τραβάνε με το κινητό τους.
  Ξέπεσε η φωτογραφία ως τέχνη στη σκέψη των ανθρώπων, έγινε μια στιγμιαία αποτύπωση ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη ζούνε τη στιγμή, αλλά να προσπαθούν απλώς να την απαθανατίσουν, σε μέρη που τους φαίνονται ωραία, φορώντας το χαμόγελο της ευτυχίας που θα ήθελαν να υπάρχει στη πραγματική ζωή. Η ευκολία της ψηφιακής φωτογραφίας μετέτρεψε τη ζωή σε ένα σκηνικό, όπου ο καθένας σκηνοθετεί κατά βούληση και πρωταγωνιστεί με το κινητό του. Αυτό για μένα δεν είναι φωτογραφία. Ούτε η αλόγιστη χρήση του photoshop εν ονόματι ενός εγκεφαλικού concept.

  12670768_10154019229178944_2889668221180514229_n

  «Κάθε χρόνο επισκέπτομαι απομονωμένα μέρη, πάνω στα βουνά ή μπροστά στη θάλασσα, ανάμεσα σε ελαιώνες ή βράχια, όπου ζούνε άνθρωποι αγαπημένοι που τους γνώρισα τυχαία σε κάποιες από τις χειμωνιάτικες συνήθως εξερευνήσεις μου».

  Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
  Έχω ήδη πραγματοποιήσει τα γυρίσματα και είμαι στη διαδικασία του μοντάζ για μια σειρά ντοκιμαντέρ, πάντα σχετικά με τη Λέσβο και τους ανθρώπους της, αλλά που μέσα απ’ αυτούς καταγράφεται η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, στο μεταίχμιο ακριβώς μιας μεγάλης αλλαγής για την Ελλάδα, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Η ανακάλυψη της τηλεόρασης και στη συνέχεια το Διαδίκτυο έφεραν την παγκοσμιοποίηση, οδηγώντας σταδιακά στην απώλεια συνηθειών και παραδόσεων που επί χρόνια στήριζαν τη δομή των κοινωνιών. Στην Ελλάδα, σε νησιά όπως η Λέσβος, μπορείς ακόμα να νιώσεις αυτόν το διαφορετικό τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν τη ζωή, σχετίζονται με τη φύση, τους συνανθρώπους τους, το Θεό και το θάνατο. Αυτός ο τρόπος χάνεται μαζί με τη γενιά που τον βίωσε κι αυτόν τον τρόπο θέλω να καταγράψω, λίγο πριοτού εξαφανιστεί ολοκληρωτικά, όπως συνέβη σε γειτονικές μας, ευρωπαϊκές χώρες.

  //Η έκθεση Aura from the Island of Sappho πραγματοποιείται στη Zero Space Gallery του Πεκίνου και διαρκεί έως τις 19 Σεπτεμβρίου.
  Tzeli Hadjidimitriou Creative Photography

  tzeli_kolaz3

  «Η φωτογραφία είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ με τον υπόλοιπο κόσμο» δηλώνει η Τζέλη Χατζηδημητρίου.

   

  Διαβάστε ακόμα: Η Νέα Υόρκη, μια έρημος, ένα σώμα. Η Georgia O’Keeffe στην Tate Μodern του Λονδίνου

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top