Οι Ιταλίδες από μόνες τους είναι ένας καλός λόγος να επισκεφθείς τη γείτονα χώρα.

Λόγω εθνικής υπερηφάνειας, δίχως να σημαίνει πως έχουμε άδικο, θεωρούμε πως σαν το ελληνικό καλοκαίρι δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε άλλο σημείο του πλανήτη. Ουδείς ψόγος. Οι ομορφιές της χώρας μας (όχι, δεν είναι μόνο η φημισμένη Μύκονος), η λιτότητα των νησιών του Αιγαίου, αλλά και τα μαγευτικά τοπία της ενδοχώρας ανήκουν στα ωραιότερα του πλανήτη.

Ας το παραδεχθούμε, οι Ιταλοί είναι μάστορες στο dolce far niente.

Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας και ότι δεν κατέχουμε μόνο εμείς τη χαρά του καλοκαιριού. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ονειρευτεί ιταλιάνικες βραδιές γεμάτες από dolce vita, να μας ανάβει η ζέστη και να ονειρευόμαστε ωραίες γεύσεις, θελκτικές γυναίκες και γλυκόπιοτα κοκτέιλ; Ας το παραδεχθούμε, οι Ιταλοί είναι μάστορες στο dolce far niente. Να ζεις τις στιγμές και να μην κάνεις τίποτα άλλο. Απλώς να ζεις ωραία. Οπως προστάζει το καλοκαίρι.

Ιταλία χωρίς καλό κρασί δεν νοείται.

Εχουν ουκ ολίγα πλεονεκτήματα με το μέρος τους: την κουζίνα τους που ξέρουν να την αναδεικνύουν και να την προβάλλουν στο εξωτερικό. Τους πολιτιστικούς θησαυρούς τους, που, μπορεί να μην περιλαμβάνουν μια Ακρόπολη, αλλά παραμένουν σημαντικοί για την υφήλιο.

Η θάλασσα μας καλεί.

Η ιταλική Ριβιέρα δεν είναι μόνο ένας τόπος, αλλά, κυρίως, ένας τρόπος.

Τα τοπία της Ιταλίας είναι μαγικά, οι θάλασσές της σε καλούν κοντά τους, οι ρυθμοί κατεβαίνουν (ειδικά στον νότο της χώρας). Τα πάντα σε οδηγούν σε μια διαρκή ονειροπόληση. Σε ένα χάσιμο από την πραγματικότητα που στενάζει μέσα σου όλους τους άλλους μήνες. Η ιταλική Ριβιέρα δεν είναι μόνο ένας τόπος, αλλά, κυρίως, ένας τρόπος.

Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα.

Μια κατάσταση κομψότητας, ανεμελιάς, απαλής φαντασμαγορίας, ξέφρενης χαράς και ατελείωτης ευωχίας. Μα, ακόμη κι αν περιπλανηθεί κανείς στους λόφους της Τοσκάνης, πάλι το ίδιο συναίσθημα θα βιώσει. Αυτή είναι, εν πολλοίς, η αυθεντική  Villeggiatura. Ενας όρος που χρησιμοποιούν οι γείτονές μας για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνει ένας άνθρωπος όταν παραμένει επί μεγάλο διάστημα σε ένα μόνο μέρος.

Πώς να μην λατρέψεις την ιταλική κουζίνα;

Mε τη βοήθεια του συγγραφέα, δημοσιογράφου και curator Cesare Cunaccia μεταφερόμαστε στο Πορτοφίνο, τη Βενετία, την Ταορμίνα και σε κάμποσα άλλα ονομαστά μέρη της Ιταλίας.

Το λεύκωμα που εξέδωσε ο οίκος Assouline μ’ αυτόν τον τίτλο, καταδεικνύει την αυθεντική dolce vita του ιταλικού καλοκαιριού. Mε τη βοήθεια του συγγραφέα, δημοσιογράφου και curator Cesare Cunaccia μεταφερόμαστε στο Πορτοφίνο, τη Βενετία, την Ταορμίνα και σε κάμποσα άλλα ονομαστά μέρη της Ιταλίας.

Tα καλύτερα ξενοδοχεία της Ιταλίας μας περιμένουν.

Ξενοδοχεία όπως τα: Cipriani, Splendido, Splendido Mare, Villa San Michele, Castello di Casole, Caruso, Grand Hotel Timeo και Villa Sant’Andrea θα είναι εκεί να μας περιμένουν και να μας μαγέψουν. Εντέλει, λέμε «ναι» στο ελληνικό καλοκαίρι με τις χάρες του, αλλά δεν πρέπει να κλείνουν τα αυτιά μας και στις ιταλικές Σειρήνες που ηχούν τόσο όμορφα.

 

Διαβάστε ακόμα: Greek Islands (Assouline). Τα νησιά μέσα από τη ματιά του Χρύσανθου Πανά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top