Το βιβλίο συνέγραψε η άμεση συνεργάτιδά του Bourdain, Laurie Woolever.

Εχουν περάσει τρία χρόνια από τον τραγικό θάνατο του διάσημου σεφ και μέντορα Anthony Bourdain και άλλα 22 χρόνια από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου «Kitchen Confidential». Ο χρόνος πάντα αλλοιώνει τα πράγματα ή τα πλουτίζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Ακόμη κι αν σ’ αυτόν υπάρχει και το βάρος της απουσίας.

Ο Bourdain λείπει, αλλά πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε μια post mortem έκδοση του ταξιδιωτικού του οδηγού «World Travel: Ένας ασεβής οδηγός» (εκδόσεις Ecco). Από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς πως δεν πρόκειται για έναν κλασικό ταξιδιωτικό οδηγό που θα πάρει ένας ανυποψίαστος τουρίστας στα μπαγκάζια του για να επισκεφθεί τα πιο hot μέρη του πλανήτη. Είναι ο κόσμος έτσι όπως τον είδε και τον κατέγραψε ο ξεχωριστός σεφ.

Ο ίδιος ο Bourdain δεν ήταν ποτέ θερμός οπαδός των ταξιδιωτικών οδηγών.

Το βιβλίο συνυπογράφει η μακροχρόνια βοηθός και «υπολοχαγός» του Bourdain, Laurie Woolever, η οποία συνέταξε μια λίστα με αξιοθέατα και μέρη από 43 χώρες, περιλαμβάνοντας τους στοχασμούς, τις σκέψεις και τις ιδέες του Bourdain, καθώς και ιστορίες και ανέκδοτα από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Παρόλο που ο σεφ δεν έγραψε ούτε μια λέξη αυτού του βιβλίου, η φωνή, το πνεύμα και το γεμάτο βωμολοχίες χιούμορ του είναι παρόντα σε κάθε σελίδα.

Ο ίδιος ο Bourdain δεν ήταν ποτέ θερμός οπαδός των ταξιδιωτικών οδηγών, λέγοντας σε συνέντευξή του στο South by Southwest το 2016: «Μου αρέσει η ατμόσφαιρα… Δεν θέλω μια λίστα με τα καλύτερα ξενοδοχεία ή εστιατόρια. Θέλω να διαβάζω μυθιστορήματα που διαδραματίζονται στον τόπο όπου βρίσκομαι. Μόνο έτσι έχεις μια πραγματική αίσθηση του πώς είναι αυτός ο τόπος».

Κατά συνέπεια, το An Irreverent Guide δεν διαβάζεται σαν μια κανονιστική λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε σε μια συγκεκριμένη πόλη. Σε ορισμένες χώρες, ο Bourdain γίνεται πιο στοχαστικός και αναφέρεται στις εσωτερικές δονήσεις που διαπερνούν την κοινωνία. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, γίνεται κάπως πιο επιφανειακός, αλλά ποτέ με προφανή τρόπο.

Αυτό που προσπάθησε να κάνει η Woolever ήταν να φτιάξει έναν οδηγό όσο το δυνατόν πιο αυθεντικό στην προσωπικότητα και την εμπειρία του Bourdain. «Δεν ήταν πάντα (ή, αναμφισβήτητα, ποτέ) ο cool για χάρη του cool, ούτε θεωρούσε την αφάνεια ως δική του ανταμοιβή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

O Anthony Bourdain με την άμεση συνεργάτιδά του Laurie Woolever.

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία μια ηχογραφημένη συνομιλία με τον Bourdain σχετικά με το τι έπρεπε να συμπεριλάβει στην έκδοση, η Woolever έψαξε μέσα από την τηλεοπτική του δουλειά στο No Reservations, το The Layover και το Parts Unknown, καθώς και την προσωπική της εμπειρία ως βοηθός και φίλη του, για να φτιάξει μια λίστα με μέρη που ενέπνευσαν τον Anthony Bourdain. Ως εκ τούτου, διαβάζεται σαν ένας χάρτης της ταξιδιωτικής ζωής του σεφ και ένα ζωτικό μέρος της κληρονομιάς του.

Μπορεί ο Bourdain να λείπει, ωστόσο δεν απομακρύνεται ποτέ από τις σελίδες αυτού του βιβλίου.

«Είναι δύσκολο και μοναχικό πράγμα να είσαι συν-συγγραφέας ενός βιβλίου για τα θαύματα των παγκόσμιων ταξιδιών, όταν ο συγγραφέας-συνεργάτης σου, αυτός ο ίδιος ο ταξιδιώτης, δεν ταξιδεύει πλέον σε αυτόν τον κόσμο», γράφει η Woolever στην εισαγωγή του βιβλίου.

Κι όμως, ενώ ο Bourdain λείπει, δεν απομακρύνεται ποτέ από τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Διαβάζουμε τις αυθόρμητες σκέψεις και ταξιδιωτικές ιδέες του, όπως ακριβώς έκανε μέσα από τον φακό σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

«Στο Παρίσι πιείτε λίγο κρασί, περπατήστε λίγο ακόμα και φάτε», ήταν η συμβουλή του Bourdain.

Για παράδειγμα: στο Παρίσι, λέει, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιβραδύνετε. Το να ξεχωρίζετε έντονα το Λούβρο ή τον Πύργο του Άιφελ στο πρόγραμμά σας θα σας αφήσει εξαντλημένους και καταβεβλημένους, και το σημαντικότερο, θα χάσετε έτσι το πραγματικό Παρίσι που περνάει από δίπλα σας και γύρω σας.

«Πιείτε λίγο κρασί, περπατήστε λίγο ακόμα, φάτε και κάντε ξανά το ίδιο πράγμα. Βλέπετε; Είναι εύκολο», προτείνει χαρακτηριστικά.

Ο Bourdain είχε το χάρισμα να ξεπερνά τις κατασκευασμένες τουριστικές εμπειρίες και να συνδέεται με μια πιο αυθεντική αίσθηση ενός τόπου. Σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ήταν απλά σε θέση να είναι ο εαυτός του και όχι ένας κοινός τουρίστας. Ο Bourdain φιλοδοξούσε να είναι ο εαυτός του μόνο όταν ταξίδευε.

Κι αν εμείς, στις μέρες της Covid-19, έχουμε ξεγράψει επί του παρόντος τα ταξίδια, αυτό το βιβλίο έρχεται να αναπληρώσει το κενό με τον πιο εύγλωττο τρόπο. Πάντα με τον ταπεραμέντο ενός ιδιοφυούς και τραγικού ανθρώπου όπως ήταν ο Anthony Bourdain.

 

Διαβάστε ακόμα, Άντονι Μπουρντέν: Πώς να ζεις, να τρώς, να ταξιδεύεις, και πότε να βγάζεις το σκασμό.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top