Jon Rafman, «You are Standing an Open Field (Fire)», 2017.

Αν είσαι κοντά στα 40, τότε σίγουρα θα θυμάσαι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, τότε που αντάλλαζες γράμματα με φίλους που είχαν πάει να σπουδάσουν στο εξωτερικό, κανόνιζες τις συναντήσεις με τους κολλητούς από το μεσημέρι χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο του σπιτιού σου, φλέρτρες στα μπαρ κι αν όλα πήγαιναν καλά στο τέλος έπαιρνες ή έδινες ένα χαρτάκι με το νούμερό σου – δηλαδή το τηλέφωνο του σπιτιού σου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έχουν περάσει 20 χρόνια και όλα έχουν αλλάξει. Πλέον κανονίζεις τα ραντεβού σου με mail, φλερτάρεις σε date apps, γνωρίζεις τον άλλον με το nickname του στο Twiiter και φλερτάρεις ανταλλάζοντας προφίλ στο facebook. Το διαδίκτυο δεν έχει γίνει απλά κομμάτι της καθημερινότητάς μας, έχει γίνει η ίδια η καθημερινότητά μας.

Αριστερά: Seana Gavin, «Untitled», 2016. Δεξιά: Giovanna Olmos, «Francesca Gavin», (2016).

Σκεφτείτε αυτό: ποια ήταν η αντίδρασή σας την τελευταία φορά που φύγατε για τη δουλειά και στο δρόμο καταλάβατε ότι είχατε ξεχάσει το κινητό στο σπίτι; Σίγουρα, νιώσατε ξαφνικά ξεκομμένοι από όλο τον κόσμο. Σε αυτό τον εθισμό μας για το διαδίκτυο μας μεταφέρει το βιβλίο Watch this Space.

Η Francesca Gavin συνεργάστηκε με μερικούς από τους πλέον ταλαντούχους εικονογράφους (ανάμεσά τους οι Ed Atkins, Lawrence Lek, Cory Arcangel, Jon Rafman, Cécile B. Evans, Seana Gavin) οι οποίοι σχεδίασαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, πώς φαντάζονται την εξάρτησή μας από την οθόνη – είτε αυτή είναι οθόνη υπολογιστή, είτε smartphone.

Jeremy Shaw, «Towards Universal Pattern Recognition», (2016).

«Ο στόχος είναι να αναλύσουμε πώς αυτές οι οθόνες έχουν γίνει προέκταση του σώματός μας, αλλά και πώς μας επηρεάζουν ως ανθρώπους» λέει η Ganin και συμπληρώνει: «Οι οθόνες καθορίζουν τον 21ο αιώνα. Ήρθε η στιγμή να ανακαλύψουμε το γιατί».

Το Watch this Space θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Antenne Books.

Αριστερά: Rachel Maclean, «We Want Data!», (2016). Δεξιά: Marco Palmieri, «Elide», 2017.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Andy Warhol προτού γίνει ο «Πάπας της Pop Art»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top