Ο Ψιθυριστής κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Ο Στίβεν Κινγκ θα χαιρόταν για ένα από τα άξια «παιδιά» του. Ο Τόμας Χάρις θα τον ζήλευε. Η Τζίλιαν Φλιν θα υπέβαλλε τα σέβη της.  Οποιος και αν είναι ο Άλεξ Νορθ (πρόκειται περί ψευδωνύμου) τα κατάφερε μια χαρά με τον Ψιθυριστή. Αν έχετε διαβάσει τον «Χιονάνθρωπο» του Τζο Νέσμπο τότε θα μπορέσετε να κάνετε τη σύγκριση, από εκείνο το βιβλίο έχει να βγει κάτι πραγματικό πολύ δυνατό.

Οι εκδόσεις Bell εξέδωσαν πριν από λίγες ημέρες μακράν το καλύτερο θρίλερ της χρονιάς κι όσοι είναι λάτρεις του είδους αναμένεται να έχουν ένα chilly καλοκαίρι. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη βιβλίο θρίλερ από τα εκατοντάδες που κυκλοφορούν κάθε χρόνο. Εδώ η ένταση φτάνει σε απίστευτες κορυφώσεις, το δράμα σε σημεία ζέσεως και ο φόβος ξεκινάει με ψίθυρο για να καταλήξει σε εκκωφαντικά ουρλιαχτά. Αυτός ακριβώς είναι ο Ψιθυριστής.

Ενα σκοτεινό παρελθόν σκεπάζει το ήσυχο χωριό Φέδερμπανκ. Πριν από είκοσι χρόνια, ένα ολότελα διεστραμμένος δολοφόνος απήγαγε και σκότωσε πέντε μικρά αγόρια.

Οπως προϊδέαζει και ο συγγραφέας στο εξώφυλλο: «Αν αφήσεις μια πόρτα ανοιχτή μια σταλιά, τους ψιθύρους θ’ ακούσεις μέσα στη σιγαλιά…». Αυτός ο υφέρπων τρόμος είναι που κάνει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα άξιο ανάγνωσης. Ξεκινάει με ανησυχία, η οποία ανεβάζει θερμοκρασία προοδευτικά και στο τέλος σε πιάνει από το λαιμό.

Ολα ξεκινούν όταν ο Τομ Κένεντι, μη αντέχοντας το βάρος του θανάτου της γυναίκας του, αποφασίζει να μετακομίζει μαζί με τον γιο του, τον Τζέικ, στο Φέδερμπανκ, ένα γαλήνιο χωριό. Αυτό που θέλει είναι να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή δίχως τα βάρη του παρελθόντος. Δεν ξέρει, όμως, πως το Φέδερμπανκ δεν είναι αυτό ακριβώς που δείχνει.

Ενα σκοτεινό παρελθόν σκεπάζει το χωριό. Πριν από είκοσι χρόνια, ένα ολότελα διεστραμμένος δολοφόνος απήγαγε και σκότωσε πέντε μικρά αγόρια. Ο διαβόητος δολοφόνος έμεινε με το όνομα «Ο Ψιθυριστής». Οι Αρχές κατάφεραν τότε να τον συλλάβουν και να τον στείλουν στη φυλακή.

Ο Νορθ είναι άξιος συνεχιστής της παράδοσης του Σίβεν Κινγκ.

Θεωρητικά κάτι που συνέβη πριν από είκοσι χρόνια και με τη δικαιοσύνη να έχει απονεμηθεί, ουδείς θα έπρεπε να φοβάται. Πολύ περισσότερο ο Τομ και ο Τζέικ. Κι όμως, φαίνεται πως τα φαντάσματα αρέσκονται να επιστρέφουν στον τόπο των εγκλημάτων. Τώρα, ξανά, ένα μικρό αγόρι αγνοείται. Τα πράγματα δείχνουν να επαναλαμβάνονται και η τραγωδία επίκειται. Στο μεταξύ, ο Τζέικ αρχίζει να φέρεται παράξενα και να λέει πως ακούει ψιθύρους.

Μπορεί να είναι, όμως, ο Ψιθυριστής από τη στιγμή που βρίσκεται ακόμη στη φυλακή; Ο επιθεωρητής Pete Willis ήταν αυτός που κατάφερε να εντοπίσει τον Φρανκ Κάρτερ, τον στυγερό δολοφόνο και είναι πάλι αυτός που, αν και έχουν περάσει τα χρόνια, ξαναμπαίνει στα άδυτα της Κόλασης, καθώς μαθαίνει ότι ένα ακόμη αγόρι εξαφανίστηκε. Η Amanda Beck που έχει αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης ζητάει τη συνδρομή του, καθώς διαβλέπει πως τα γεγονότα (αν και έχουν απόσταση 20 ετών), κάτι παράξενο και τρομώδες τα συνδέει.

Πέραν της πλοκής που σε πιάνει από τα μαλλιά, ο Νορθ έχει δουλέψει αρκετά στο χτίσιμο των χαρακτήρων του μυθιστορήματος .

Ο Νορθ, αν διαβάσει κανείς το βιβλίο με προσοχή, αφήνει κατά τη διάρκεια της ανέλιξης της πλοκής κάποια σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να σκεφτεί ποιος μπορεί να είναι ο νέος δράστης, αλλά και αν αυτός σχετιζόταν με κάποιο τρόπο με τον φυλακισμένο Κάρτερ.

Οι δύο επιθεωρητές της αστυνομίας συνεργάζονται στενά για να βρουν τη λύση του μυστηρίου, την ίδια στιγμή που ο Τομ και ο Τζέιμ, δίχως να το καταλαβαίνουν, μπαίνουν ακόμη πιο βαθιά στο σκοτεινό λαγούμι της υπόθεσης.

Πέραν της πλοκής που σε πιάνει από τα μαλλιά, ο Νορθ έχει δουλέψει αρκετά στο χτίσιμο των χαρακτήρων του μυθιστορήματος με αποτέλεσμα να μας προσφέρει μια  εξαιρετική και παλλόμενη τοιχογραφία προσώπων και καταστάσεων. Πολύ καλή είναι η μετάφραση της  Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Jo Nesbo επαναφέρει στην δράση τον Harry Hole μετά από 4 χρόνιa.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top