H σοπράνο Κάτια Πάσχου και o τενόρος Γιώργοw Νάστος ερμηνεύουν με συνοδεία πιάνου δημοφιλείς άριες και ντουέτι από αγαπημένες όπερες (Μεγάλη Βρετανία).

Μια Πέμπτη του Νοεμβρίου βρεθήκαμε στο πανέμορφο Winter Garden του ιστορικού ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία στην καρδιά της Αθήνας για να ακούσουμε την σοπράνο Κάτια Πάσχου και τον τενόρο Γιώργο Νάστο να ερμηνεύουν με συνοδεία πιάνου δημοφιλείς άριες και ντουέτι από αγαπημένες όπερες, ιδίως του ιταλικού ρεπερτορίου, σε μια βραδιά εμπνευσμένη από τα έργα που ερμήνευσε κατεξοχήν η μεγάλη ελληνίδα αοιδός Μαρία Κάλλας –  η οποία, άλλωστε, υπήρξε και αυτή μία από τις πολλές διασημότητες που κατέλυσαν στο ξενοδοχείο.

Πόσο ταιριαστό είναι όμως ένα ξενοδοχείο με την όπερα; Πάρα πολύ, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συσχετισμός της ακροαματικής απόλαυσης με μορφές κοινωνικότητας, όπως το συμπόσιο και η συνεστίαση, είναι πανάρχαιος, έστω και αν έχουν πάψει από καιρό να αποτελούν πλέον τον κανόνα για ό,τι ονομάζουμε κλασική μουσική. Και ενώ αναμφίβολα το θέατρο και η αίθουσα συναυλιών προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για να ακούσεις τα αριστουργήματα του λυρικού ρεπερτορίου, οι μουσικές βραδιές που προσφέρουν ξενοδοχεία είναι συχνά μια ευπρόσδεκτη εμπειρία και ένας άλλος τρόπος ακρόασης και παρουσίας της τέχνης στη ζωή μας.

Πράγματι, για εκείνη την ιδιαίτερη βραδιά που θέλεις να επικοινωνήσεις χωρίς πολλά λόγια με το ταίρι σου ή όταν βρεθείς ως μοναχικός business traveller σε ένα μέρος που δεν ξέρεις κανέναν – ή απλά αν είναι κάτι που σου αρέσει – η μουσική των ξενοδοχείων είναι μια όμορφη λύση, ειδικά όταν οι καλλιτέχνες είναι ικανοί και οι συνθήκες τέτοιες που τιμούν αυτούς και την τέχνη. Οι βραδιές όπερας που οργανώνει κάθε Πέμπτη στο winter garden Μεγάλη Βρετανία  ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου τρεις ώρες, από τις οκτώ ως τις έντεκα με δύο μικρά διαλείμματα των 15 λεπτών.

Γύρω στις οκτώ η ώρα ο πιανίστας κάθεται στο πιάνο και αρχίζει να παραφράζει θέματα του Βέρντι, προετοιμάζοντάς μας για το τι θα ακολουθήσει. Οι τραγουδιστές εμφανίζονται σαν να ήταν προσκεκλημένοι για να τραγουδήσουν το ντουέτο από την Α΄ πράξη της Τραβιάτα. Τους συνοδεύει η κλαγγή των μαχαιροπίρουνων και το ανάλαφρο θρόισμα από την κυκλοφορία του κόσμου ανάμεσα στον βαρύτιμο νεοκλασικό διάκοσμο της αίθουσας με τον μαλακό φωτισμό. Νομίζεις τότε ότι βρίσκεσαι στα αλήθεια στο παρισινό σαλόνι της Βιολέτα Βαλερύ, ή έστω στην κινηματογραφική μεταφορά της όπερας από τον Λανφράνκι (1957, με την Άννα Μόφφο) ή τον Τζεφιρέλι (1983, με την Τερέζα Στράτας). Το ντουέτο ακούγεται σαν να είναι όντως η στιχομυθία δύο ερωτευμένων νέων στη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης.

Οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούν πολύ ωραία, με θέρμη και φυσικότητα, ενώ οι φωνές τους απλώνονται με άνεση στον χώρο. Η σύμπραξή τους είναι εξαιρετικά επιτυχής, ιδίως στις εκτεταμένες επιλογές από την Τραβιάτα. Η σοπράνο Κάτια Πάσχου ερμηνεύει επίσης ορισμένες από τις πιο δημοφιλεις άριες του Πουτσίνι, όπως το Un bel di vedremo από τη Μαντάμα Μπάτερφλαϊ και το Ο mio babbino caro από τον Τζάννι Σκίκκι. Τραγουδά με πολύ σωστή φωνή και συγκίνηση. Αλλά κι ο Γιώργος Νάστος στο μέσο της βραδιάς μάς έδωσε μια πραγματικά εκφραστική ερμηνεία της άριας του Λέσκυ από τον Ευγένιο Ονιέγκιν, που έκανε ακόμα και τους πιο ασυγκίνητους μουσικά από τους παρισταμένους να σταματήσουν για να τον χειροκροτήσουν.

Η σοπράνο Μαρία Κάλλας υπήρξε μία από τις πιο προβεβλημένες μορφές στο χώρο της μουσικής διεθνώς στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1957 διέμεινε στη Μεγάλη Βρεταννία, από όπου και το στιγμιότυπο. (Αρχείο Μεγάλης Βρεταννίας) Πηγή φωτογραφίας: Άγγελος Βλάχος, Μεγάλη Βρεταννία. Ένα ξενοδοχείο-σύμβολο, Εκδόσεις Κέρκυρα, Αθήνα 2003.

Το πρόγραμμα διαρκεί περίπου τρεις ώρες, από τις οκτώ ως τις έντεκα με δύο μικρά διαλείμματα των 15 λεπτών. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξερευνήσεις τον χώρο, να επισκεφτείς το εντυπωσιακό μπαρ ή να θαυμάσεις την εσωτερική αυλή με τους φοίνικες. Το προσωπικό είναι εξαιρετικά ευγενικό και τα διαλείμματα είναι ασφαλώς η ιδανική στιγμή για να συνεννοηθείτε για την παραγγελία σας χωρίς να χάσετε ούτε στιγμή από το μουσικό πρόγραμμα. Επίσης τα πιανιστικά ιντερμέδια, κυρίως δευτερογενείς παραφράσεις από δημοφιλή οπερατικά μοτίβα, προφέρονται για συνεννοήσεις που καλό είναι να αποφεύγονται όσο ερμηνεύουν οι τραγουδιστές, καθώς όση ψυχραιμία και να έχουν, οι φωνές πάντοτε εμποδίζουν στο τραγούδι.

Το Winter Garden προσφέρει ένα πολύ προσεγμένο μενού για να συνοδεύσετε τη βραδιά σας.

Το Winter Garden προσφέρει ένα πολύ προσεγμένο μενού για να συνοδεύσετε τη βραδιά σας. Από τον πλούσιο κατάλογο δοκιμάσαμε το burger αστακού και black angus. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνδυασμό πρώτου και δεύτερου πιάτου, ή μάλλον για ένα πλήρες γεύμα (ίσως ακόμα και για δύο άτομα) αφού περιλαμβάνει ένα καλό κομμάτι αστακό πρώτης ποιότητας ιδανικά ψημένο και ένα καλοφτιαγμένο burger με μπιφτέκι black angus, μαζί με τις τηγανητές πατάτες του και τη σαλάτα του. Επίσης πήραμε fish and chips τσιπούρας, με τρία κομμάτια άψογα παναρισμένου και τηγανισμένου ψαριού μαζί με άφθονεσ τηγανητές πατάτες. Πάντως δεν σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι, ενώ το burger έρχεται σε ξύλινο δίσκο με λαδόκολλα.

Όλα αυτά ήταν υπεραρκετά για δύο, καθώς δεν αντισταθήκαμε στα φρεσκοψημένα ψωμάκια που αλείψαμε ελαφρά με το εκπληκτικό φρέσκο βούτυρο Χαλκιδικής από ανάμεικτο γάλα αγελαδινό και κατσικίσιο, έχει υπέροχη υφή και γεύση που νομίζω ότι έχει πλέον εξαφανιστεί από το βούτυρο που διατίθεται στο εμπόριο. Συνοδεύσαμε τον αστακό και το ψάρι με σαμπάνια Taittinger και μοιραστήκαμε το burger με κόκκινο κρασί Μέγα Σπήλαιο. Αν ακολουθήσετε ίδια πορεία ρωτήστε τον σομελιέ εάν θα ήταν καλή ιδέα να παραγγείλετε να φέρουν το κόκκινο κρασί μαζί με την σαμπάνια ώστε μέχρι να το πιείτε να έχει αναπνεύσει καλύτερα.

Ο κατάλογος επίσης έχει πολύ ωραία γλυκά σε μεταμοντέρνα επεξεργασία, οπότε ρωτήστε αναλυτικά πριν παραγγείλετε. Κατόπιν πολλής σκέψης δοκιμάσαμε τάρτα tatin. Τα μήλα ήταν άριστα ψημένα και εκπληκτικό το παγωτό με μαστίχα και έξοχη η μινιμαλιστική τραγανή τάρτα. Επίσης πολύ νόστιμο αν και λίγο περισσότερο γλυκό ήταν το μπαστουνάκι κρούστας με φλούδες λευκής σοκολάτας που αποτελεί την μετεξέλιξη του παραδοσιακού μιλφέιγ.

Οι μουσικές βραδιές στο Winter Garden City Lounge του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία συνεχίζονται τον Δεκέμβριο. Μετά το αφιέρωμα τον μήνα Νοέμβριο στις διάσημες άριες της αξεπέραστης Μαρίας Κάλλας οι «Βραδιές Όπερας στο Winter Garden» με την Κάτια Πάσχου (σοπράνο) και τον Γιώργο Νάστο (τενόρος) συνεχίζουν κάθε Πεμπτη μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου με εορταστικά χριστουγεννιάτικα ακούσματα. Επίσης κάθε Τετάρτη μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου δίνονται οι «Jazzy Nights at the Winter Garden» με τους Μελίνα Παξινού (σαξόφωνο), Ντίνο Μάνο (κοντραμπάσο) και Πέτρο Καρπαθάκη (πιάνο). Πληροφορίες εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Χατζηνίκος – ο εμβληματικός δάσκαλος της κλασικής μουσικής που λείπει.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top