Πολυτέλεια, ιδιωτικότητα και χαλάρωση.

Ο Σερ Φράνσις Ντρέικ, άγγλος θαλασσοπόρος και πολιτικός της Ελισαβετιανής εποχής, συνήθιζε να λέει πως: «Δεν είναι ότι η ζωή στη στεριά είναι δυσάρεστη για μένα. Αλλά η ζωή στη θάλασσα είναι καλύτερη». Οντως, για τους ναυτικούς αυτή που… κουνάει είναι η στεριά και όχι η θάλασσα.

Για τους απανταχού ευγενείς, διάσημους και ολιγάρχες είναι -επίσης- μια θαυμαστή διέξοδος από τον κλοιό των παπαράτσι. Είναι η δική τους διαφυγή από τα φιλοπερίεργα μάτια του κόσμου αναζητώνοντας την απόλυτη ιδιωτικότητα. Τι άλλο από το να επιβιβαστούν στα πολυτελή γιοτ τους και να ανοιχτούν στα πέλαγα;

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 236 φωτογραφίες σπάνιων σκαφών.

Τα θρυλικά πάρτι, στη δεκαετία του εξήντα, στο σούπερ γιοτ Christina O του Αριστοτέλη Ωνάση, με ολόκληρο το τότε star system να παρελαύνει, μπορούν να μας πουν πολλά.

Από το πολυτελές Royal Yacht Britannia της Αυτής Μεγαλειότητος, μέχρι τα κομψά πλοία της χρυσής εποχής της τζαζ, όπως το Nahlin, ναυλωμένα κάποτε από τον Βασιλιά Εδουάρδο VIII και τη Wallis Simpson, τα γιοτ αποτέλεσαν την αιχμή της ευχαρίστησης των λίγων και προνομιούχων.

Τα γιοτ είναι ο παράδεισος των ελίτ που αποζητούν την ιδιωτικότητά τους.

Τα θρυλικά πάρτι, στη δεκαετία του εξήντα, στο σούπερ γιοτ Christina O του Αριστοτέλη Ωνάση, με ολόκληρο το τότε star system να παρελαύνει, μπορούν να μας πουν πολλά. Φανταστείτε πως από την εποχή της Κλεοπάτρας, η οποία φαίνεται ότι αγαπούσε να περνά τις ελεύθερες στιγμές της σε μια πολύ πολυτελή φορτηγίδα που είχε φτιάξει, οι προύχοντες αγαπούσαν τα γιοτ.

Ορισμένα έχουν έως και γήπεδα τένις.

Το πολυτελές λεύκωμα του οίκου Assouline «Yachts: The Impossible Collection» που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο μας προσφέρει μια πλειάδα από αυτά τα κομψοτεχνήματα των θαλασσών που είναι φτιαγμένα από ακριβά υλικά. Πρόκειται για σκάφη αναψυχής, καταμαράν και ιστιοφόρα, τα οποία ανήκουν σε μέλη της υψηλής κοινωνίας του χθες και του σήμερα.

Η ομορφιά των ιστιοφόρων είναι σαν ζωγραφική απεικόνιση.

Η έκδοση περιλαμβάνει το κείμενο της Miriam Cain (ειδικευμένη δημοσιογράφος στους βίους και τις ιστορίες των πλουσίων και των λογής εστεμμένων) και τις φωτογραφίες του Guillaume Plisson. Πρόκειται μια μια εκλεκτική, γυαλιστερή και προσεκτικά επιμελημένη ανθολογία των καλυτέρων σκαφών που αρμένισαν στα ύδατα του κόσμου.

Αγναντεύοντας στα γαλάζια νερά.

Το λεύκωμα Yachts: The Impossible Collection είναι μια εκλεκτική και προσεκτικά επιμελημένη ανθολογία πλοίων, από το πλοίο του 1851 για το οποίο πήρε το όνομα το America’s Cup, μέχρι τα αγωνιστικά σκάφη J Class των αρχών του 1900 και από τα σημερινά megayachts υψηλής τεχνολογίας, έως κλασικά με τις διαχρονικές σιλουέτες και τους τολμηρούς σχεδιασμούς που επαναπροσδιόρισαν την εποχή τους.

Τα εκλεκτά θωρηκτά των θαλασσών.

Στις μέρες μας, ο κόσμος των γιοτ αλλάζει γρήγορα, επιδιώκοντας όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα. Από την άλλη, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τους γαλάζιους ωκεανούς ή θα ψάχνουν απλώς την απόλυτη διασκέδαση και χαλάρωση, πάντα θα υπάρχει ζήτηση για αυτά τα όμορφα γιοτ που σπάνε τα όρια της τεχνολογίας και της πολυτέλειας.

Το εξώφυλλο του λευκώματος και η πολυτελής τσάντα (μαζί με ένα ζευγάρι λευκά γάντια) που προσφέρεται σε όσους το αγοράσουν.

Αυτά τα σκάφη -αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο, προβάλλει το λεύκωμα που προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους μέσα σε μια μπλε τσάντα, μαζί με ένα ζευγάρι λευκά γάντια. Ο ορισμός της πολυτέλειας.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο αγαπημένος «στόλος» αυτοκινήτων και γιοτ του Τζιάνι Ανιέλι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top