zak

O Zak Ebrahim μέσα από τις ομιλίες του τονίζει «το ότι ο πατέρας μου έχασε τον δρόμο του, δεν εμπόδισε εμένα να βρω τον δικό μου». (Φωτογραφία: YouTube)

5 Νοεμβρίου 1990: Ο El Sayyid Nosair συλαμβάνεται για τη δολοφονία του αρχηγού του Συνδέσμου Εβραϊκής Άμυνας Meir Kahane. Όσο είναι στη φυλακή ο Nosair βοηθάει στον σχεδιασμό του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993. Την ίδια ώρα δηλώνει στην οικογένειά του την αθωότητά του.

Ο Zak Ebrahim ήταν ένα μικρό παιδί τότε. Και χρειάστηκε πολλά χρόνια μέχρι να δει την αλήθεια. Σήμερα, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάδοση της ειρήνης, δίνοντας σε όλο τον κόσμο ομιλίες με αφορμή το βιβλίο του Γιος τρομοκράτη (κυκλοφορεί από την Key Books). Ουσιαστικά είναι η ιστορία ενός παιδιού που γαλουχήθηκε στoν δογματισμό και στο μίσος -και αναμενόταν να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του- και του άντρα που επέλεξε ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Μάλιστα, την Δευτέρα 23/1, βρέθηκε στα Public του Συντάγματος, προκειμένου να μιλήσει για το βιβλίο του, αλλά και την εμπειρία του. Λίγες ημέρες πριν την ομιλία του, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του. Με τον άνθρωπο που σήμερα μπορεί να πει περήφανα «το ότι ο πατέρας μου έχασε τον δρόμο του, δεν εμπόδισε εμένα να βρω τον δικό μου».

zak1

O Zak Ebrahim με τον πατέρα του, El Sayyid Nosair. (Φωτογραφία: BBC)

Πώς αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο Γιος τρομοκράτη;
Είχα πάρα πολλούς λόγους. Για παράδειγμα ήθελα να δείξω στον κόσμο πως είναι να μεγαλώνεις μέσα σε μια ιδεολογία που ενθαρύνει τη βία εναντίον αθώων ανθρώπων. Και πώς κατάφερα να ξεφύγω από αυτές τις ιδέες. Όμως, πάνω από όλα, ήθελα να δείξω ότι η εμπειρία μου ήταν μοναδική και οι περισσότεροι μουσουλμάνοι δεν ασπάζονται αυτές τις ιδέες. Και φυσικά ότι τα μέλη της οικογένειας ενός εξτρεμιστή είναι και αυτά θύματα. Η οικογένειά μου παραλίγο να καταστραφεί από τις πράξεις του πατέρα μου. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι, δεν σκέφτονται τις οικογένειες των δραστών και ήθελα να ρίξω λίγο φως σε αυτό το ξεχασμένο κομμάτι.

Μετά τη σύλληψη του πατέρα σας, πώς ήταν η ζωή στο σπίτι;
Αν μπορούσα να απαντήσω με μια λέξη, θα ήταν αυτή: χάος! Η μητέρα μου έμεινε μόνη της με τρία παιδιά, χωρίς δουλειά, χωρίς κάπου να πάει, ενώ την ίδια ώρα το πρόσωπο του πατέρα μου βρισκόταν σε όλα τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση. Το βράδυ της σύλληψης αναγκαστήκαμε να αφήσουμε το σπίτι μας, μετά από συνεχόμενες θανατικές απειλές ενταντίον μας. Η μητέρα μου προσπάθησε να μας κρατήσει μακριά από τα όσα έλεγαν οι ειδήσεις. Ο πατέρας μου επέμενε για την αθωότητά του και στην οικογένεια πιστεύαμε όλοι ότι ήταν αθώος. Ήταν μια χαοτική περίοδος.

«Ο βασικός μου στόχος είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι μπορείς να έχεις μεγαλώσει μέσα σε μια ιδεολογία γεμάτη μίσος, ωστόσο έχεις τη δύναμη μέσα σου να ξεφύγεις από αυτήν».

Επισκεπτόσασταν τον πατέρα σας στη φυλακή; Τι σας έλεγε;
Τον επισκεπτόμουν για πάρα πολλά χρόνια. Ήμουν αρκετά μικρός και ποτέ δεν μου μίλησε για την περίοδο της δίκης. Την περισσότερη ώρα στα επισκεπτήρια μιλούσε με τη μητέρα μου και έπαιζε επιτραπέζια παιχνίδια μαζί μας.

zak_cover

Το βιβλίο «Γιος τρομοκράτη» κυκλοφορεί από την Key Books.

Σε παλιότερες συνεντεύξη σας έχετε πει ότι μεγαλώσατε μαθαίνοντάς σας πώς «οι Εβραίοι είναι σατανικοί». Θυμάστε πότε αρχίσατε να αλλάζετε άποψη για αυτό;
Την πρώτη φορά που έκανα φιλία με έναν Εβραίο. Θυμάμαι, ήμουν πολύ περήφανος για τον εαυτό μου, καθώς πίστευα ότι ήμουν ο πρώτος που έκανε κάτι τέτοιο. Φυσικά, αυτό ήταν γελοίο. Ωστόσο, τότε, μέσα από αυτή τη φιλία, άρχισα να σκέφτομαι πώς τελικά όσα μου έλεγαν τόσο καιρό ίσως και να είναι ψέμα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε τόσο μέσα από το βιβλίο σας, όσο και με τις ομιλίες σας;
Ο βασικός μου στόχος είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι μπορείς να έχεις μεγαλώσει μέσα σε μια ιδεολογία γεμάτη μίσος, ωστόσο μπορείς να ξεφύγεις από αυτήν. Θέλω να δείξω πώς όλοι μέσα μας έχουμε το κουράγιο να σταθούμε στα πόδια μας και να αποφασίσουμε να μην ακολουθήσουμε το μονοπάτι της βίας και του μίσους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Νιώθω πολύ τυχερός για όλη την θετική ενέργεια που έχω εισπράξει από τον κόσμο, από τότε που ξεκίνησα τις δημόσιες ομιλίες μου. Μάλιστα, πλέον συμμετέχω εθελοντικά σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, προκειμένου να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Από την αρχή ήθελα, να χρησιμοποιήσω την ιστορία μου, ώστε να προβάλουμε θέματα που αξίζουν την προσοχή μας. Νιώθω ότι είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Ελλάδα του Ευρωμπάσκετ, του ΠΑΣΟΚ και της γειτονιάς

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top