Το νέο Blackened Cask Strength.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι Metallica, από τα πλέον επιδραστικά συγκροτήματα των ημερών μας στην metal μουσική, τραγουδούσαν το Blackned. Το τραγούδι βρισκόταν στον δίσκο τους «…And Justice for all» και είχε ξεχωρίσει για τους καυστικούς του στίχους.

Στο “Blackened”, ο James Hetfield έδινε μια νοσηρή περιγραφή του τι θα μπορούσε να επιφυλάξει το μέλλον για τον πλανήτη Γη. Αν και αυτό το τραγούδι γράφτηκε τη δεκαετία του 1980 κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι στίχοι εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.

Ο όρος «Blackened» στην πραγματικότητα σημαίνει ουλή από κάψιμο, αποσύνθεση ή μώλωπας. Εδώ, όμως, λειτουργεί ως σύμβολο για το πόσες εκατοντάδες ξαφνικές εκρήξεις πυρηνικών όπλων σημαδεύουν τη Γη και την μαυρίζουν. Ο James παίρνει πολιτική θέση σε αυτό το κομμάτι και γυρίζει το θέμα σε ένα δολοφονικό thrash metal τραγούδι.

Το νέο ουίσκι της μπάντα είναι μια βαρελίσια έκδοση του πρωτότυπου ουίσκι, το οποίο κυριαρχείται από το πνεύμα υψηλής αντοχής που ταιριάζει με τη χέβι μέταλ μουσική.

Φαίνεται πως ο όρος «Blackened» άρεσε στη μπάντα. Τον έκαναν επωνυμία της δισκογραφικής τους εταιρίας (Blackened Recordings), αλλά και του ουίσκι που δημιούργησαν. Τώρα, έπειτα από επτά χρόνια κυκλοφόρησαν νέο δίσκο (το 72 Seasons), αλλά και ένα νέο ουίσκι. Πρόκειται για μια νέα βαρελίσια έκδοση του πρωτότυπου ουίσκι, το οποίο κυριαρχείται από το πνεύμα υψηλής αντοχής που ταιριάζει με τη χέβι μέταλ μουσική τους.

Ο leader του γκρουπ James Hetfield και το ουίσκι του.

Οι Metallica δημιούργησαν το Blackened Whisky το 2018 με τον Dave Pickerell, τον άνθρωπο που συμβούλευε κι άλλες επιτυχημένες μάρκες ουίσκι όπως η WhistlePig και η Hillrock Estate. Το Blackened είναι μέρος της Sweet Amber Distilling Co., και από το 2019 ο Rob Dietrich είναι ο κύριος αποσταγματοποιός και μπλέντερ της μάρκας (ο Dietrich εργαζόταν στο παρελθόν για τον Stranahan’s στο Ντένβερ πριν αναλάβει αυτόν τον ρόλο). Από την άφιξή του, το Blackened κυκλοφόρησε σε νέες εκφράσεις όπως το Rye the Lightning.

Το νέο Blackened Cask Strength, το οποίο προηγουμένως ήταν περιορισμένης κυκλοφορίας ειδικά για ορισμένες πολιτείες, έχει το αρχικό ουίσκι ως βασική έκφραση – ένα μείγμα bourbon και σίκαλης που φινιρίστηκε σε βαρέλια κονιάκ και «χτυπήθηκε» με ηχητικά κύματα χαμηλών Hertz.

Οι γευστικές νότες του ουίσκι περιλαμβάνουν γκοφρέτα βανίλιας, σύκο και ζάχαρη σφενδάμου στη μύτη.

Αυτή η διαδικασία, που φέρει το εμπορικό σήμα της μάρκας ως Black Noise, έχει σκοπό να εξάγει περισσότερη γεύση από τα βαρέλια δονώντας το υγρό και αυξάνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ ξύλου και ουίσκι. Όπως ακριβώς η θερμοκρασία και η υγρασία προκαλούν τη διαστολή και τη συστολή ενός βαρελιού και την εξάτμιση του οινοπνεύματος για να εμποτιστεί με γεύση και χρώμα, έτσι και η ανάδευση του υγρού φαίνεται πως έχει κάποιο αποτέλεσμα.

«Όταν δημιουργούσαμε το Blackened, δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη ουίσκι», πρόσθεσε ο μπασίστας των Metallica, Robert Trujillo.

«Πίνεις ουίσκι στην πιο αγνή του μορφή. Αφιλτράριστο, άκοπο και γεννημένο κατευθείαν από το βαρέλι με έναν  σκοπό – να το γευτείς», σημειώνει ο Rob Dietrich.

«Όταν δημιουργούσαμε το Blackened, δεν θέλαμε να φτιάξουμε ένα ακόμη ουίσκι», πρόσθεσε ο μπασίστας των Metallica, Robert Trujillo. «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό και εκλεπτυσμένο που θα άρεσε ακόμη και στους κορυφαίους ειδικούς του ουίσκι». Και αυτό προέρχεται από έναν τύπο που, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του, λούζει τα μαλλιά του με μπύρα και Jägermeister για να τα διατηρεί λαμπερά.

Το Blackened Cask Strength θα κυκλοφορήσει στη συνέχεια σε «volumes» (σαν να λέμε «πρώτος τόμος», «δεύτερος τόμος» κλπ), επομένως η πρώτη κυκλοφορία θα διαφέρει από τις μελλοντικές όσον αφορά τη γεύση του.

Οι γευστικές νότες περιλαμβάνουν γκοφρέτα βανίλιας, σύκο και ζάχαρη σφενδάμου στη μύτη. Καρύδι, καραμέλα, καστανή ζάχαρη και τσίλι στον ουρανίσκο, ακολουθούμενα από ένα φινίρισμα μπαχαρικών κανέλας.

 

Διαβάστε ακόμα: Μια «ReWild» your Spirit απόδραση στην ορεινή Κορινθία με άρωμα Σκωτίας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top