ΔαφνιοςΠώς το ζητάμε, για να μας το φέρει το παιδί;
Δάφνιος του 2010 από την Κρήτη και το οινοποιείο του κυρίου Δουλουφάκη. Για καλό και για κακό, πείτε Δάφνιος Ερυθρός, αφού κυκλοφορεί και σε λευκή έκδοση, από την ποικιλία Βιδιανό ‒κι αυτή καταπληκτική.

Θα μας τινάξει τις οικονομίες στον αέρα;
Κατανοώ ότι εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «είναι τζάμπα», γιατί συνάνθρωποί μας ζορίζονται και για τα 10 ευρώ. Εδώ όμως η ποιότητα που μας δίνουν τα 7 ευρώ αξίζει ίσως και τα διπλάσια. Γενικά, ο Δουλουφάκης είναι πάντα προσεκτικός στις τιμές των κρασιών του…

Πες και τι σταφύλι είναι, για να το παίζουμε ξερόλες.
Είναι ένα κρασί από την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Δαφνές, πολύ κοντά στο Ηράκλειο, με τη νομοθεσία να μας λέει πως πρέπει να έχουμε 100% Λιάτικο: μια ερυθρή ποικιλία, που δίνει στρογγυλά, μαλακά και γεμάτα βελούδο στο στόμα κρασιά.

Τι του βρήκες, δηλαδή;
Το Λιάτικο, φτιαγμένο από τα χέρια του Δουλουφάκη, εμπίπτει στην κατηγορία των κρασιών «πες μου ότι πίνεις κόκκινα κρασιά, να σου δώσω εγώ ένα, κι αν δεν σου αρέσει να μου τρυπήσεις τη μύτη». Πυκνό, με βάθος και ξεχωριστό χαρακτήρα, έντονη παρουσία ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκά μπαχάρια, ενώ το στόμα παραδίδει μάθημα για το τι είναι οι ώριμες ταννίνες. Κάτι ξέρουν οι Γερμανοί που το αγοράζουν με τη σέσουλα!

Αν ρωτήσουμε κι έναν ανταγωνιστή, θα μας πει τα ίδια;
Ρωτήσαμε τον Λάζαρο Αλεξάκη, έναν από τους πιο ονομαστούς οινοποιούς της Κρήτης, και μας απάντησε ως εξής: «Το Λιάτικο αξίζει να γίνει πιο γνωστό και ο Νίκος Δουλουφάκης μπορεί να καταφέρει πολλά. Δουλουφάκη ψηφίζουμε, ψήφο δεν χαρίζουμε»!

Πόσο να πιω, για να μην έχει να μου λέει ο γιατρός;
Το συγκεκριμένο κρασί έχει 13 % αλκοόλ και, για να μην την πάθουμε σαν τον Jeff Hanneman των thrash θεών Slayer, οι γιατροί λένε ότι πρέπει να πίνουμε το πολύ 40 ml καθαρής αλκοόλης αν είμαστε άνδρες και 10 ml λιγότερα αν είστε γυναίκες. Μια φιάλη Δάφνιος έχει κοντά στα 100 ml, άρα θα χρειαστείτε δυόμιση ημέρες για να την απολαύσετε υπεύθυνα!

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top