Η illycaffè πειραματίζεται με ένα αναγεννητικό παραγωγικό μοντέλο που δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αναγεννά το έδαφος με οργανική ύλη.

Πίνουμε καφέ συνεχώς. Θεωρούμε δεδομένο ότι ο καφές είναι μια απόλαυση σύμφυτη με την καθημερινότητά μας. Αν δούμε, όμως, τη μεγάλη εικόνα, θα καταλάβουμε πως η παραγωγή καφέ στον πλανήτη είναι μέρος ενός ευρύτερου οικολογικού ζητήματος.

Αυτό το κεφαλαιώδες θέμα, η illycaffè το έχει θέση στην κορυφή της ατζέντας της συνδυάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα τεράστιο μέρος της έκτασης που χρησιμοποιείται σήμερα για την καλλιέργεια καφέ δεν θα είναι πλέον κατάλληλο μέχρι το 2050. Το αποτέλεσμα θα έχει οικολογικό και οικονομικό αποτύπωμα (25 εκατομμύρια νοικοκυριά σε 50 χώρες θα χάσουν την κύρια πηγή εισοδήματός τους).

Στόχος είναι να υπάρξει ακόμη και αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα από τη γεωργική εργασία.

Ευθύνη γι΄ αυτόν τον μαρασμό φέρει η λεγόμενη συμβατική γεωργία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από τον γεωργικό τομέα. Μήπως, λοιπόν, υπάρχει εναλλακτική λύση για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο;

Η illycaffè πειραματίζεται με ένα αναγεννητικό παραγωγικό μοντέλο που δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αναγεννά το έδαφος με οργανική ύλη, καθιστώντας το πιο γόνιμο και ενισχύοντας τη φυσική του άμυνα. Ηδη εφαρμόζεται στη Γουατεμάλα και στην Αιθιοπία με προοπτική να μετατραπεί σε ένα επεκτάσιμο μοντέλο.

H illycaffè έχει θέση στην κορυφή της ατζέντας της τον συνδυασμό του επιχειρηματικού μοντέλου με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος είναι να υπάρξει ακόμη και αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα από τη γεωργική εργασία και η χρησιμοποίηση οργανικού λιπάσματος που διατηρεί το έδαφος υγιές. Και όπως τονίζει ο Andrea Illy, πρόεδρος της illycaffè: «Ένα πιο υγιές έδαφος δημιουργεί υγιέστερα φυτά και, ως εκ τούτου, πιο υγιεινά τρόφιμα για τον άνθρωπο».

Το απτό παράδειγμα αυτής της εναλλακτικής λύσης βρίσκεται στις φυτείες Jardines de Babilonia στη Γουατεμάλα και Kokkere στην περιοχή Oromia της Αιθιοπίας. Εκεί οι γεωπόνοι της illycaffè εφαρμόζουν βέλτιστες γεωργικές πρακτικές αποκαθιστώντας την ισορροπία του οικοσυστήματος. Τα οφέλη είναι πολλά: από τη βελτιωμένη γονιμότητα του εδάφους έως την εξοικονόμηση νερού και από τον περιορισμό της εξάρτησης από λιπάσματα και φυτοφάρμακα έως το άκρως σημαντικό, την ενίσχυση της αποδοτικότητας του εδάφους από άποψη διοξειδίου του άνθρακα.

Πίσω από τον καφέ της illycaffè υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία.

Στη φυτεία της Γουατεμάλας, η illycaffè θα παράγει μέχρι το 2023 τον πρώτο καφέ idillyum με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Στη φυτεία της Γουατεμάλας, η illycaffè θα παράγει μέχρι το 2023 τον πρώτο καφέ idillyum με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Παράλληλα στην Αιθιοπία, στην περιοχή Kokkere στην περιφέρεια Oromia, ο παραγωγός Ali Legesse και η illycaffè έχουν αφιερώσει 1.000 από τα 3.600 στρέμματα σε παραγωγή καφέ με τη νέα μέθοδο.

Οι τεχνικές αναγεννητικής γεωργίας που εφαρμόζονται στη φυτεία έχουν επίσης μοιραστεί σαν τεχνογνωσία και στον τοπικό πληθυσμό, ο οποίος συμμετέχει στο έργο από την αρχή, ώστε να μπορέσει να τις εφαρμόσει άμεσα στην πράξη. Ταυτόχρονα, ο  Legesse προμήθευσε 70.000 φυτά καφέ σε τρεις νέες γεωργικές ενώσεις καλλιεργητών καφέ, οι οποίοι θα τα καλλιεργήσουν χρησιμοποιώντας τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνικές καλλιέργειας για να αποκτήσουν ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Το Kokkere, μια αγροτική περιοχή με πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μετατρέπεται ήδη σε μια νέα περιοχή καλλιέργειας καφέ, όπου οι μικροκαλλιεργητές θα μπορούν να πωλούν τον καφέ τους στην illycaffè, εντασσόμενοι στη βιώσιμη αλυσίδα αξίας. Αυτό θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στις τοπικές περιοχές, παρέχοντας θέσεις εργασίας και εισοδήματα στους ντόπιους και αποτρέποντας τη μετανάστευση στις πόλεις ή σε άλλες χώρες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

H φυτεία της  illycaffè  Jardines de Babilonia στη Γουατεμάλα όπου εφαρμόζεται η αναγεννητική γεωργία.

Στην Αιθιοπία, η πειραματική καλλιέργεια πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Coffee Training Center Ethiopia που ιδρύθηκε για την προώθηση της κατάλληλης επεξεργασίας και εξαγωγής του καφέ, χάρη στη συνεργασία μεταξύ της Associazione Italiana Cooperazione e Sviluppo Addis Abeba, της UNIDO Addis Abeba, του Ιδρύματος Ernesto Illy, της illycaffè και της Ethiopian Coffee and Tea Authority. Στο μέλλον, το ινστιτούτο αυτό θα μπορούσε να επεκτείνει το πεδίο δράσης του και να γίνει το κέντρο διάδοσης της τεχνογνωσίας για τους μικροκαλλιεργητές.

Η κυκλικότητα αυτού του μοντέλου αναγεννητικής γεωργίας, εφόσον υποστηριχθεί επαρκώς από τη διάδοση της γνώσης, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Αιθιοπία και να αναπαραχθεί σε ευρεία κλίμακα στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Andrea Illy έχει δηλώσει επ’ αυτού: «Στοχεύουμε να γίνουμε μια εταιρεία χωρίς εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2033 και θέλουμε να το επιτύχουμε με μια κυκλική μετάβαση, δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στην ίδια την αλυσίδα αξίας, εξαλείφοντας τις εκπομπές με τη χρήση βιώσιμης ενέργειας και μειώνοντας τις επιπτώσεις κάθε στοιχείου στον κύκλο παραγωγής».

 

Διαβάστε ακόμα: Απολαμβάνουμε καφέ illy με φιλικό «αποτύπωμα» στο περιβάλλον.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top