Η Μαρία Νέτσικα μας προτείνει δέκα ήσυχες (κι μια… ανήσυχη) Σαντορινιές, που ανοίγονται εύκολα το καλοκαίρι και -πάνω από όλα- είναι οικονομικές.

Είναι γεγονός πως οι τιμές των κρασιών της Σαντορίνης έχουν εκτοξευτεί, με πολλούς φίλους της να γκρινιάζουν επισημαίνοντας πως πλησιάζουν αυτές της Βουργουνδίας.

Ο βασικός λόγος είναι, σαφώς, το ακριβό σταφύλι. Η τιμή ενός κιλού Ασύρτικου στο νησί έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η αύξηση του αριθμού των οινοποιείων εντείνει τον ανταγωνισμό στην εξεύρεση της πρώτης ύλης και η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει, ορισμένες χρονιές, όπως το 2023, την κατάσταση στα άκρα, με ξηρασία και ακραία φαινόμενα να μειώνουν δραματικά την ετήσια παραγωγή.

Έτσι, η σημερινή πρόταση εστιάζει σε «οικονομικές» Σαντορίνες. Δέκα ήσυχα κρασιά δεξαμενής, οι εισαγωγικές ετικέτες ισάριθμων οινοποιείων που θα βρείτε σε τιμές 25.00 – 37.00€. Και ένα αφρώδες που διερευνά ακόμα μία πτυχή του Ασύρτικου.

Κρυστάλλινο και μακρύ, με εσπεριδοειδή στη μύτη και αλμυρή επίγευση, αυτό το Ασύρτικο διαθέτει εντυπωσιακή είσοδο στο στόμα και αξιόλογο όγκο.

Σαντορίνη 2022 Boutari
26.00 – 28.00€  

Η εταιρεία Μπουτάρη ήρθε στη Σαντορίνη στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κάνοντας μια σημαντική σε εγκαταστάσεις, ανθρώπινο δυναμικό και αμπελώνες, επένδυση, που πραγματικά άλλαξε την τύχη του σαντορινιού κρασιού, και το κατέστησε γνωστό καταρχάς στην Ελλάδα και στη συνέχεια εκτός συνόρων. H βασική ετικέτα του οινοποιείου της στο νησί, η πρώτη Π.Ο.Π. Σαντορίνη που εμφιαλώθηκε, έχει εξελιχθεί σε σταθερή αξία. Κρυστάλλινο και μακρύ, με εσπεριδοειδή στη μύτη και αλμυρή επίγευση, αυτό το Ασύρτικο διαθέτει εντυπωσιακή είσοδο στο στόμα και αξιόλογο όγκο.

Ένα κρασί καθαρό, αυστηρό, με την ποικιλία και το terroir να έχουν τον απόλυτο λόγο.

Θαλασσίτης 2022 Gaia Wines
25.00 – 29.00€

Ένα πετρόκτιστο βιομηχανικό κτήριο, παλιό εργοστάσιο ντομάτας, μετατράπηκε στο σύγχρονο οινοποιείο όπου ο οινολόγος Δρ. Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο γεωπόνος Λέων Καράτσαλος διερευνούν τις εκφράσεις του Ασύρτικου. Μια από αυτές είναι και ο Θαλασσίτης, το πρώτο κρασί της Γαία Οινοποιητική. Τυπικότατη Σαντορίνη, ένα κρασί καθαρό, αυστηρό, με την ποικιλία και το terroir να έχουν τον απόλυτο λόγο: λεμονάτα αρώματα, τραγανή οξύτητα, πλούσια γεύση και η μακριά μεταλλική επίγευση που το Ασύρτικο δίνει μόνο στο νησί του.

Ένα κρασί που εκφράζει τη μεταλλικότητα και την εκρηκτική οξύτητα για τις οποίες φημίζεται το Ασύρτικο στο νησί.

Σαντορίνη 2023 Σιγάλας
37.20€

Μία από τις δημοφιλέστερες ετικέτες Π.Ο.Π. Σαντορίνη της αγοράς. Παράγεται στο οινοποιείο που βρίσκεται στη πίσω πλευρά του οικισμού της Οίας, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στη Φοινικιά, και καταφέρνει να εκφράσει τη μεταλλικότητα και την εκρηκτική οξύτητα για τις οποίες φημίζεται το Ασύρτικο στο νησί. Ένα λευκό κρασί με προσωπικότητα και νεύρο, που έχει τον χρόνο φίλο.

Αυτό το Ασύρτικό είναι μια κλασική Σαντορίνη με εξαιρετική ισορροπία και εντυπωσιακή πλην εξαιρετικά ευχάριστη οξύτητα.

Ασύρτικο 2022 Κτήμα Αργυρού
26.50 – 28.50€

Εντυπωσιακό, μοντέρνας αισθητικής και τεράστιο, για να εξασφαλίσει τα συνεχώς αυξανόμενα νούμερα παραγωγής, το καινούργιο οινοποιείο του κτήματος Αργυρού κτίστηκε στο κέντρο του βασικού τους αμπελώνα (με έκταση 40 ha είναι και ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας του νησιού). Σπουδαία εξέλιξη για την οικογένεια/μάστορες του Ασύρτικου -και κατ’ επέκταση του Vinsanto- που παράγει κρασί από το 1903. Το Ασύρτικό τους είναι μια κλασική Σαντορίνη με εξαιρετική ισορροπία και εντυπωσιακή πλην εξαιρετικά ευχάριστη οξύτητα.

Με λεμονάτο χαρακτήρα, νεύρο, τσαχπινιά, αλλά και φινέτσα, η οποία βαδίζει χέρι-χέρι με τον πλούτο, αποτυπώνει πιστά την αστείρευτη δυναμική του Σαντορινιού terroir.

Σαντορίνη Familia 2023 Οινοποιείο Χατζηδάκη
30.00 – 32.60€

Το 1999 ο οινολόγος Χαρίδημος Χατζηδάκης ξεκίνησε την οινοποιία του από ένα μικρό υπόσκαφο στον Πύργο. Σήμερα τα παιδιά του συνεχίζουν το έργο του, δημιουργώντας κρασιά που αποτυπώνουν την άγρια ομορφιά των ξηρικών αμπελιών της Σαντορίνης. Η Familia είναι η πιο ‘απλή’ ετικέτα του οινοποιείου. Με λεμονάτο χαρακτήρα, νεύρο, τσαχπινιά, αλλά και φινέτσα, η οποία βαδίζει χέρι-χέρι με τον πλούτο, αποτυπώνει πιστά την αστείρευτη δυναμική του Σαντορινιού terroir.

Η Σαντορίνη τους με τη χαρακτηριστική μπλε φιάλη, είναι μία από τις παλαιότερες ετικέτες Π.Ο.Π.

Σαντορίνη 2023 Οινοποιία Γαβαλά
34.00 – 37.00€

Το οικογενειακό οινοποιείο του Γιώργου Γαβαλά είναι από τις παλιότερες κάναβες (παλιά, συνήθως υπόσκαφα, οινοποιεία) της Σαντορίνης. Η οικογένεια ασχολείται αποκλειστικά με την αμπελουργία και την οινοποίηση από τα τέλη του 19ου αιώνα. Και η Σαντορίνη τους με τη χαρακτηριστική μπλε φιάλη, είναι μία από τις παλαιότερες ετικέτες Π.Ο.Π. Με διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών πάνω σε στέρεο «ορυκτό» υπόβαθρο, στρόγγυλο στόμα και λεπιδωτή οξύτητα που ξεπλένει τη γεύση.

Το νούμερο της ονομασίας παραπέμπει στους 34 αιώνες αδιάκοπης αμπελοκαλλιέργειας στο νησί.

34 2021 Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος
35.30€

Ο Αρτέμης Καραμολέγκος έστησε το οινοποιείο του ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειας, δίνοντας ωστόσο τη δικιά του, σύγχρονη ματιά. Και εδώ, επιλέγει σταφύλια από αμπελώνες με γέρικα κλήματα και καταφέρνει να μας δώσει μια κρυστάλλινη έκφραση του Ασύρτικου, με δύναμη, φινέτσα, νεύρο και λεμονάτο προφίλ. Το νούμερο της ονομασίας παραπέμπει στους 34 αιώνες αδιάκοπης αμπελοκαλλιέργειας στο νησί.

Μία ωραιότατη Σαντορίνη, κλασική και συγχρόνως σύγχρονη που φέρνει στο ποτήρι αρώματα λεμονιού και ορυκτότητα.

Σαντορίνη 2022 Anhydrous Winery
32.00 – 34.60€

Anhydrous Winery ονομάζεται το οινοποιείο του Κτήματος Αβαντίς στη Σαντορίνη. Η βασική του ετικέτα, από τη συμμετοχή και των τριών λευκών σταφυλιών του νησιού (Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι), είναι μία ωραιότατη Σαντορίνη, κλασική και συγχρόνως σύγχρονη που φέρνει στο ποτήρι αρώματα λεμονιού και ορυκτότητα. Στρόγγυλη γεύση και στιβαρή δομή, εντυπωσιάζει με την κοφτερή οξύτητα που δροσίζει.

Κρυστάλλινη και απαστράπτουσα, με πλατινένιο φόρεμα και μύτη άγουρων φρούτων.

Σαντορίνη 2022 Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος
33.50€

Ο Γιάννης Τσέλεπος μετά από τη Μαντίνεια και τη Νεμέα, έκανε ‘απόβαση’ και στη Σαντορίνη, για να συνεργαστεί με την οικογένεια Χρυσού που διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες στα χωριά Πύργος και Εμπορείο. Η πρώτη ετικέτα από το κοινό εγχείρημα είναι μια θαυμάσια Σαντορίνη με «δωρικό» χαρακτήρα. Κρυστάλλινη και απαστράπτουσα, με πλατινένιο φόρεμα και μύτη άγουρων φρούτων. Όγκος, φρεσκάδα, καλά εκφρασμένη οξύτητα και η τυπική μεταλλική επίγευση των Ασύρτικων του νησιού.

Ένα ζωηρό Ασύρτικο με εσπεριδοειδή και διακριτικά ορυκτά αρώματα.

Σαντορίνη 2022 Μικρά Θηρά
36.00€

Μία από τις πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή είναι η Μικρά Θήρα, η οινοποιία που δημιούργησαν μαζί με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη στη Θηρασιά, το νησάκι δυτικά της Σαντορίνης. Η βασική τους ετικέτα είναι ένα ζωηρό Ασύρτικο με εσπεριδοειδή και διακριτικά ορυκτά αρώματα. Με κοφτερή οξύτητα, δομή, ορυκτότητα και αλμύρα, μας συστήνεται τώρα, αλλά μας προτρέπει να διερευνήσουμε και την αντοχή του στον χρόνο.

Μια αφρώδης εκδοχή που γοητεύει με τον μαλακό κρεμώδη αφρισμό μεγάλης διάρκειας, τα φίνα αρώματα εσπεριδοειδών και φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού, την τραγανή οξύτητα και τη μπισκοτένια επίγευση.

Sparkling Santo Brut Santo Wines
29.60€

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, γνωστή ως Santo Wines, συγκεντρώνει ως ενεργά μέλη περισσότερους από 1.000 αμπελουργούς. Και το οινοποιείο της, σε προνομιούχο θέση με θέα το ηφαίστειο, είναι μαγνήτης για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Εδώ μας προτείνει το πρώτο Ασύρτικο με φυσαλίδες από τη Σαντορίνη, το οποίο παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Μια αφρώδης εκδοχή που γοητεύει με τον μαλακό κρεμώδη αφρισμό μεγάλης διάρκειας, τα φίνα αρώματα εσπεριδοειδών και φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού, την τραγανή οξύτητα και τη μπισκοτένια επίγευση.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα value for money κρασιά για το καλοκαίρι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top