Έχεις βαρεθεί να πίνεις όλο τα ίδια και τα ίδια; Σκέφτεσαι Chardonnay ή Αγιωργίτικο και πλήττεις; Ψάχνεις την επόμενη ποικιλία που θα σε ενθουσιάσει; Αν ναι, είσαι στο σωστό μέρος γιατί η ομάδα του botilia έχει να σου παρουσιάσει μερικές σπάνιες ελληνικές και ξένες ποικιλίες κρασιού που πρέπει να δοκιμάσεις. Και δεν μιλάμε για τυχαίες ποικιλίες αλλά για ιδιαίτερες ποικιλίες που σίγουρα θα σε κερδίσουν. Πάμε;
Torrontes
Έχεις δοκιμάσει όλες τις Μαλαγουζιές και τα Μοσχοφίλερα της Ελλάδας και ψάχνεις το επόμενο αρωματικό λευκό κρασί που θα σε ενθουσιάσει; Μην ψάχνεις άλλο! Να σου συστήσουμε το Torrontes, το λευκό θησαυρό της Αργεντινής. Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο το Malbec (που εδώ που τα λέμε, δεν κατάγεται από την Αργεντινή) αλλά πραγματικά το πλούσιο τροπικό φρούτο, τα λευκά άνθη και φυσικά η δροσιστική οξύτητά του θα σε κάνουν να το λατρέψεις. Δοκίμασε το Torrontes Dona Silvina με ένα αρωματικό ceviche λαβράκι με μάνγκο και lime και θα εκπλαγείς.
ΟΚ, την Κυδωνίτσα που ανέρχεται σε αστέρι της περιοχής της έχεις γνωρίσει, ήξερες όμως πως η Λακωνία διαθέτει ακόμα ένα διαμαντάκι που μόλις άρχισε να κυκλοφορεί; Ο Πετρουλιανός, η λευκή, σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία της Λακωνίας ήρθε για να μείνει. Μέχρι προσφάτως συμμετείχε μόνο σε χαρμάνια αλλά η επιμονή και το μεράκι της Μαρίας Βατίστα οδήγησαν σε μια μονοποικιλιακή εμφιάλωση με γλυκά εσπεριδοειδή, αχλάδι και ροδάκινο. Το κομψό και ελαφρώς λιπαρό στόμα του θα ταιριάξει τέλεια με μπρουσκέτες με αχλάδι και κατσικίσιο τυρί.
Bonarda ή Douce Noir
Η Bonarda είναι ο αφανής ήρωας της Αργεντινής καθώς επί χρόνια ήταν η παραγκωνισμένη ερυθρή ποικιλία που κανένας δεν έπαιρνε σοβαρά, μιας και όλοι είχαν εστιάσει στο Malbec. Τα τελευταία χρόνια όμως κάποιοι από τους σημαντικότερους παραγωγούς της Αργεντινής είδαν την ποικιλία με άλλο μάτι και αποφάσισαν να επενδύσουν και να μας την ξανασυστήσουν. Η Bonarda δίνει νόστιμα κόκκινα κρασιά, με κόκκινο φρούτο, ανθικές νότες και μεταξένιες τανίνες. Δοκίμασε την Bonarda El Enemigo, που για εμάς είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί, για να πάρεις μια γεύση.
Bobal
Η Ισπανία δεν είναι μόνο η Rioja και το Tempranillo και νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε και την άλλη πλευρά της, αυτή του Bobal για παράδειγμα. Η ερυθρή ποικιλία με καταγωγή από το Utiel-Requena ήταν για χρόνια οριακά παραγκωνισμένη παρόλο που είναι η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ποικιλία της Ισπανίας. Αυτά άλλαξαν τελευταία γιατί κάποιοι τολμηροί οινοποιοί της περιοχής αποφάσισαν να αναδείξουν τις δυνατότητες του Bobal. Ευτυχώς θα πούμε εμείς γιατί δίνει εξαιρετικά ντελικάτα κόκκινα, ότι πρέπει για καλοκαίρι, γεμάτα κεράσια και βύσσινα. Σου προτείνουμε να δοκιμάσεις το φανταστικό La Casilla Bobal 2019 του maître του Bobal, Juan Antonio Ponce, παρέα με μια saltimbocca alla romana.
Ποταμίσι
Η λευκή κυκλαδίτικη ποικιλία είναι σίγουρα πολύ ζόρικη στο χειρισμό της αλλά τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι «τολμηροί» που ασχολούνται μαζί της. Εμείς προτείνουμε να δοκιμάσεις το Ποταμίσι του Γιώργου Ξυδάκη, μια ήπια «φυσική» προσέγγιση και θα το ερωτευτείς. Εσπεριδοειδή, λιπαρότητα, ορυκτότητα και ισορροπημένη οξύτητα συνθέτουν ένα πάρα μα πάρα πολύ ελκυστικό πακέτο! Αγαπάει τα λιπαρά ψάρια στα κάρβουνα.
Mencia
Υπάρχει μια ισπανική ποικιλία που είναι κοινό μυστικό μεταξύ των sommelier. Γιατί; Επειδή θυμίζει το Pinot Noir σε αρώματα ενώ η δομή παραπέμπει περισσότερο σε Merlot. Κοινώς, έχουμε κόκκινο φρούτο, λουλούδια, γήινο χαρακτήρα και περισσότερο σώμα και τανίνες από το Pinot (πιο πολύ μοιάζει με τη βελούδινη υφή του Merlot). Το La Poulosa του Raul Perez είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας εκφράσεις της ποικιλίας. Προτείνουμε να το συνδυάσεις με μοσχαρίσιο φιλέτο με μανιτάρια και θυμάρι.
Ζακυνθινό
Η Ρομπόλα έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι και μαζί της και όλο το νησί της Κεφαλονιάς. Το κοσμικό νησί του Ιονίου όμως έχει και άλλα οινικά διαμαντάκια για να δοκιμάσεις, όπως το Ζακυνθινό. Ναι, όπως σωστά φαντάζεσαι, μπορεί η ποικιλία να έχει ρίζες από τη Ζάκυνθο αλλά η Κεφαλονιά της ανήκει. Τα κρασιά που δίνει στο πετρώδες έδαφος και στο terroir της Κεφαλονιάς είναι φανταστικά. Έχουν έντονο mineral χαρακτήρα, λεμονάτη οξύτητα, ώριμα κίτρινα φρούτα και μια ελαφριά ανθική διάσταση που εντυπωσιάζει. Δοκίμασε το Gold του Πετρακόπουλου παρέα με ζυμαρικά με μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, σκόρδο και λευκό κρασί και θα καταλάβεις γιατί λατρεύουμε τόσο αυτή την ποικιλία.
Carricante
Πολλοί θα έλεγαν πως είναι το αντίπαλο δέος του Ασύρτικου μιας και έχουν αρκετά κοινά όπως την ορυκτότητα, την υψηλή οξύτητα και την αγάπη για τα ηφαιστιογενή εδάφη. Το Carricante με καταγωγή από την Αίτνα έχει ελαφρώς πιο εκφραστική και λουλουδάτη μύτη από το Ασύρτικο, γεγονός που το κάνει απλά ακαταμάχητο. Φέτος εμείς δε μπορούμε να σταματήσουμε με τίποτα να πίνουμε το Buonora Bianco Tascante. Ταιριάζει με όλα τα θαλασσινά μεζεδάκια πλάι στο κύμα.
Σεριφιώτικο
Το όνομα του μπορεί να υποδηλώνει πως κατάγεται από τη Σέριφο αλλά διαπρέπει κυρίως στη Σύρο και τη Μύκονο! Είναι μια λευκή και φίνα ποικιλία, αρκετά απαιτητική στην οινοποίηση, που δίνει κρασιά με νότες λεμονιού, βρεγμένης πέτρας και λευκών φρούτων. Το δικό μας αγαπημένο είναι το Σεριφιώτικο ΟυΣύρα. Συνδύασε το με σαλάτα αλμύρα, με τοματίνια, λεμόνι και γαύρο μαρινάτο.
Βερτζαμί
Το Βερτζαμί είναι ίσως η πιο βαφική ποικιλία της Ελλάδας, με αδιαπέραστο μωβ χρώμα στο ποτήρι. Κατάγεται από το μαγευτικό νησί της Λευκάδας αλλά δίνει κάποια από τα καλύτερα δείγματα της στην Πελοπόννησο. Με πληθωρικό μαύρο φρούτο, κοφτερή οξύτητα και βοτανικό χαρακτήρα έχει κατακτήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Δοκίμασε το Διάγων της Οινοποιίας Μαρκόγιαννη, το καλύτερο Βερτζαμί της αγοράς, αυτή τη στιγμή, μαζί με μοσχαράκι κρασάτο με λιαστή τομάτα.
Διαβάστε ακόμα: Tα 10+1 κρασιά του φετινού καλοκαιριού από τα 47.000 μέλη του botilia.gr.