Value for money ροζέ διαμαντάκια.

Πάσχα, Άνοιξη, χαλαρό κρασί με φίλους, pizza night, πρώτο ραντεβού, όποια κι αν είναι η περίσταση τα ροζέ είναι εδώ για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Η λογική πως το ροζέ είναι για το καλοκαίρι έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, αλλά η αλήθεια είναι πως με το που ανοίγει λίγο ο καιρός η όρεξη και η διάθεση για φρουτώδη ροζέ είναι μεγαλύτερη. Αναρωτιέστε τι ροζέ θα βάλτε στην καρδιά σας φέτος; Μην ψάχνετε άλλο. Έχω μαζέψει τα πιο αγαπημένα μου value for money ροζέ διαμαντάκια, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα παλ και τα σκουρόχρωμα, τα φρουτώδη και τα πιο ιδιαίτερα, με τιμή κάτω των 15 ευρώ. Για πάμε.

Φτιάξτε μια πίτσα μαργαρίτα για τους φίλους σας και βάλτε δίπλα τις Ακακίες του Κυρ Γιάννη.

Οι Ακακίες ήταν από τα πρώτα Ξινομαυρίσια ροζέ και ίσως ένα από τα λίγα που δεν το γύρισαν στο γνωστό προβηγκί χρώμα.

1. Ακακίες Κυρ Γιάννη (9€)

Είμαστε στη θάλασσα, κάτω από την ψάθινη ομπρέλα, αραγμένοι στην ξαπλώστρα, είναι μεσημέρι και θέλουμε να πιούμε αλλά και να φάμε κάτι, ιδανικά ελαφρύ. Παίρνουμε μια περιποιημένη σαλάτα με ντομάτα και κάποιο λευκό τυρί (τσαλαφούτι, βολάκι, ξινομυζήθρα ανάλογα με το που βρισκόμαστε) ή μια πίτσα μαργαρίτα για να τη μοιραστούμε όλοι (αν παίζει). Δεν υπάρχει άλλο κρασί που να δένει τόσο πολύ με αυτό το σκηνικό όσο οι Ακακίες του Κυρ Γιάννη. Και σας το λέω με τόση βεβαιότητα γιατί το έχω ζήσει αρκετές φορές. Οι Ακακίες ήταν από τα πρώτα Ξινομαυρίσια ροζέ και ίσως ένα από τα λίγα που δεν το γύρισαν στο γνωστό προβηγκί χρώμα. Ροδί χρώμα, μαρμελάδα ντομάτα, αποξηραμένη φράουλα, ροζ γκρέιπφρουτ, λίγη καραμέλα και απίστευτη τιμή. Από μένα είναι ναι.


Το Γένεσις είναι τέλειο για carpaccio τομάτας, βαλσάμικο με φράουλα και φλούδες γραβιέρας Νάξου.

Το πανέξυπνο χαρμάνι από Gewurztraminer και Ξινόμαυρο δίνει ένα ντελικάτο άλλα παράλληλα αρωματικό κρασί.

2. Γένεσις Ροζέ (7€)

Μάλλον είναι το πιο οικονομικό του άρθρου αλλά δε θέλω να το υποτιμάτε καθόλου. Το πανέξυπνο χαρμάνι από Gewurztraminer και Ξινόμαυρο δίνει ένα ντελικάτο άλλα παράλληλα αρωματικό κρασί γεμάτο τριαντάφυλλα, φράουλες, ροδάκινα και γλυκιά τομάτα. Φίνο στο στόμα με μέτριο προς ελαφρύ σώμα και ισορροπημένη οξύτητα. Τέλειο για carpaccio τομάτας,  με φύλλα βασιλικού, ανθό αλατιού, βαλσάμικο με φράουλα και φλούδες γραβιέρας Νάξου.


Το Rosé de Xinomavro είναι ιδανικό ταίρι για πικάντικο καγιανά και γαρίδες σαγανάκι.

Τριαντάφυλλο, ντομάτα  chutney, αποξηραμένο κράνο, μαρμελάδα φράουλα, βανίλια και διακριτικές τανίνες.

3. Rosé de Xinomavro Thymiopoulos Vineyards (12€)

Αν κάποιος μου έβαζε πιστόλι στον κρόταφο και μου έλεγε πως πρέπει να διαλέξω μόνο ένα ελληνικό ροζέ για να πίνω όλη μου τη ζωή, θα επέλεγα το Rosé de Xinomavro χωρίς δεύτερη σκέψη. Τριαντάφυλλο, ντομάτα  chutney, αποξηραμένο κράνο, μαρμελάδα φράουλα, βανίλια και διακριτικές τανίνες το καθιστούν απλά ακαταμάχητο και τρελά γαστρονομικό. Ναι μπορεί να παίξει μπάλα σχεδόν με τα πάντα αλλά για μένα θα είναι πάντα το ιδανικό ταίρι για πικάντικο καγιανά και γαρίδες σαγανάκι.


Η Δρυόπη παίζει εύκολα με πλατό αλλαντικών και τυριών.

Το φίνο χρώμα συνοδεύεται από εξίσου φίνα αρώματα φράουλας, κερασιού, μαλλιού της γριάς και λευκών λουλουδιών.

4. Δρυόπη ροζέ Κτήμα Δρυόπη (10€)

Άλλαξε εμφάνιση και πολύ μου αρέσει. Η σύσταση όμως παραμένει ίδια, 100% Αγιωργίτικο. Το φίνο χρώμα συνοδεύεται από εξίσου φίνα αρώματα φράουλας, κερασιού, μαλλιού της γριάς και λευκών λουλουδιών. Πίνεται πανεύκολα σκέτο, σαν απεριτίφ αλλά μπορεί να παίξει και εύκολα και με πλατό αλλαντικών και τυριών και γρήγορα κρύα μεζεδάκια τις ακαμάτας, που σας έχω περιγράψει σε προηγούμενο άρθρο.


Το Μούχταρο είναι εξαιρετικό δίπλα σε μακαρονοσαλάτα με πέστο.

Χρώμα βαθύ και φλογερό όπως τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αυγούστου, φράουλα, ρόδι, φραμπουάζ και διακριτικός βοτανικός χαρακτήρας.

5. Μούχταρο ροζέ Αμπελώνες Σαμαρτζή (14€)

Ναι ναι, είμαι άνθρωπος και έχω αδυναμίες και το Μούχταρο ροζέ του Σαμαρτζή είναι μια από αυτές. Χρώμα βαθύ και φλογερό όπως τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αυγούστου, φράουλα, ρόδι, φραμπουάζ και διακριτικός βοτανικός χαρακτήρας, με τονισμένη οξύτητα και απολαυστικό τελείωμα. Ειλικρινά, δεν υπάρχει κάτι που να μην σας αρέσει σε αυτό το κρασί. Ίσως μόνο ότι τελειώνει γρήγορα. Εξαιρετικό δίπλα σε μακαρονοσαλάτα με πέστο ρόκας, ντοματίνια, ελιές και ψητό χαλούμι αλλά και με tartare μοσχαρίσιο.


Το La Source Gabriel του Château La Tour de l’Eveque είναι υπέροχο για τις ανοιξιάτικες σαλάτες με burrata και φράουλες.

Ροζέ από την Προβηγκία, που έχει βάλει το χεράκι της η Regine Sumeire, του Petale de Rosé.

6. La source Gabriel, Château La Tour de l’Eveque (11€)

Αυτό είναι το +1 της κατηγορίας μιας και είναι το μόνο ξένο κρασί αλλά κάνει σίγουρα για χίλια. Έχουμε και λέμε: Αστεράτο ροζέ, από την Προβηγκία, με τιμή χάρισμα. Δε σας έπεισα; Πάμε πάλι. Ροζέ από την Προβηγκία, που έχει βάλει το χεράκι της η Regine Sumeire, του Petale de Rosé, στη μισή τιμή από ότι κυκλοφορεί στην περιοχή και με εξαιρετική ποιότητα. Τώρα; Για να πάμε στο ζουμί, το χαρμάνι αποτελείται από 55% Grenache, 30% Cinsault και 15% Syrah και το αποτέλεσμα μοσχοβολάει ροδοπέταλα, φράουλες, πετροκέρασα, κρέμα και νεκταρίνια. Είναι υπέροχο για τις ανοιξιάτικες σαλάτες με burrata και φράουλες.


Συνδυάστε το Estella με ψαρονέφρι με πορτοκάλι.

Ενα κρασί με τονισμένη οξύτητα, λιπαρή υφή και αρώματα νεκταρινιού, εσπεριδοειδών, βύσσινου και σμέουρου.

7. Estella, Οινοποιείο Kitrvs (13€)

Μου έλειπε σίγουρα ένα ροζέ από το οινοποιείο Kitrvs γιατί έχοντας δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα κρασιά τους ήξερα εξαρχής πως θα ήταν πολύ πολύ καλό. Φυσικά και οι προσδοκίες μου δικαιώθηκαν με το Estella. Το χαρμάνι μοναδικό, από Syrah και Aglianico και η 7μηνη ωρίμαση σε τσιμεντένια δεξαμενή δίνουν ένα κρασί με τονισμένη οξύτητα, λιπαρή υφή και αρώματα νεκταρινιού, εσπεριδοειδών, βύσσινου και σμέουρου. Θα το συνδύαζα με ψαρονέφρι με πορτοκάλι και τηγανιτές κουτσομούρες.


To Ombré ταιριάζει μια χαρά με μπρουσκέτες και σαλάμι.

Είναι το κρασί που θα φορεθεί πολύ σε χαλαρές βεραντάδες και παραλίες.

8. Ombré Rosé Κτήμα Οινοτρόπαι (11€)

Εγώ αυτό το κρασί το γνώρισα μέσα στην καραντίνα αλλά το συναντώ ξανά, ανανεωμένο μεν αλλά εξίσου νόστιμο δε. Κόκκινα φρούτα, ξύσμα πορτοκαλιού, λευκά άνθη και λευκόσαρκο ροδάκινο έρχονται πακεταρισμένα σε ένα αραχνοΰφαντο ροζέ κρασί, με γαργαλιστική οξύτητα. Είναι το κρασί που θα φορεθεί πολύ σε χαλαρές βεραντάδες και παραλίες. Παράλληλα είναι αυτό που μπορεί να συνοδεύσει τις σαλάτες (και πικάντικη αυγοσαλάτα της εποχής) και τα πρώτα μεζεδάκια του τραπεζιού. Εγώ πάντως, αν θέλετε να ξέρετε, στην καραντίνα το έπινα με μπρουσκέτες με ντοματίνια, mozzarela, πέστο βασιλικού και σαλάμι Μιλάνου.


To Wild Ferment θέλει χαλαρή διάθεση και παϊδάκια κοτόπουλο.

Είναι φρουτώδες και ελαφρά kinky (με το ιδιαίτερο μπουκάλι του).

9. Ροζέ Wild Ferment Οινοποιείο Παπαργυρίου (13€)

Όχι μην τρομάζετε, ο Γιάννης Παπαργυρίου δεν παραιτήθηκε από τα πληθωρικά κόκκινα απλά αποφάσισε να μας συστήσει και ένα ροζέ κρασί, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπως όλα του τα κρασιά. Το χαρμάνι από Αγιωργίτικο και Μαυροδάφνη φωνάζει από μακρυά 50 shades of strawberry. Ναι είναι φρουτώδες και ελαφρά kinky (με το ιδιαίτερο μπουκάλι του). Θέλει δίπλα του καλή παρέα, χαλαρή διάθεση και παϊδάκια κοτόπουλο μαριναρισμένα με ras el hanout και lime ή γιατί όχι μια πίτα με μελιτζάνα, λιαστή τομάτα και φέτα (ιδανικά δια χειρός χρυσοχέρας και κλείνω το μάτι πονηρά).


To Lenga Pink είναι νοστιμότατο και ιδανικό για sushi night.

Αρωματικά το Gewurztraminer δίνει τα ρέστα του με βερίκοκα, lime, lychee και τριαντάφυλλα.

10. Lenga Pink Οινοποιείο Αβαντίς (13€)

Το ροζέ αυτό, που παντρεύει δυο εκ διαμέτρου αντίθετες ποικιλίες, ανήκει σταθερά στα ροζέ που μονοπωλούν το καλοκαίρι μου. Ο λόγος, πέραν της εθιστικής του γεύσης, είναι πως είναι το κρασί που αρέσει πάντα σε όλους και μπορεί να συνοδεύσει ποικίλα εδέσματα της παρέας. Αρωματικά το Gewurztraminer δίνει τα ρέστα του με βερίκοκα, lime, lychee και τριαντάφυλλα ενώ η Μαυροκουντούρα συμπληρώνει τη δομή και το κόκκινο φρούτο. Νοστιμότατο και ιδανικό για sushi night με τις κολλητές ή με πικάντικο Kung Pao κοτόπουλο (γλυκόξινο αν δεν αντέχετε τα καυτερά).

 

Διαβάστε ακόμα, Wine Vixen: 3 νέα στέκια για κρασί και φαγητό που αξίζουν την προσοχή σας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top