Αριστερά η Ηλιάννα Μαλίχιν και δεξιά η Arianna Occhipinti. Νέες και με οινικό όραμα.

Επειδή στο πρώτο μέρος μείναν εκτός πολλές κυρίες αλλά και επειδή η μέρα της γυναίκας πλησιάζει αποφάσισα να προχωρήσω και στο δεύτερο μέρος, όπως σας είχα υποσχεθεί. Το τονίζω και πάλι πως έχω επιλέξει και πάλι να βάλω τις οινοποιούς, εκείνες δηλαδή που φτιάχνουν το κρασί και όχι απλά τις υπέροχες κυρίες που έχουν οινοποιεία.

Ο λόγος για αυτό είναι ο ίδιος που είχα αναφέρει και στο πρώτο μέρος: τα κρασιά που φτιάχνονται από γυναίκες εκφράζονται διαφορετικά. Επίσης για να μην έχουμε γκρίνιες γιατί έβαλες αυτή και όχι την άλλη θα σας πω απλά και ταπεινά πως είναι οι δικές μου επιλογές αυτές (χωρίς να σημαίνει πως είναι οι καλύτερες κιόλας) και πως είναι μόνο 10 για να μη γραφτεί τόμος (γράφω όπως μιλάω, καταλαβαίνετε).

Δοκιμάστε το Θυμάρι Πέτρας με λαζάνια. Ταιριάζουν απόλυτα.

Το Θυμάρι Πέτρας καταφέρνει και συνδυάζει μια κομψή ανθικότητα και βοτανικότητα με τόνους αλμύρας και συμπύκνωσης.

1. Θυμάρι Πέτρας: Κική Σιαμέλη

Η Κική είναι το “χέρι” πίσω από τα κρασιά του Οινοποιείου Πετρακόπουλος εδώ και χρόνια. Είναι αρκετά μικροκαμωμένη και διακριτική, τόσο που μπορεί να μην πιάνει το μάτι σας πόση δυναμικότητα κρύβει μέσα της. Αυτό θα το καταλάβετε με την πρώτη γουλιά αυτής της Ρομπόλας.

Η Κική Σιαμέλη είναι το “χέρι” πίσω από τα κρασιά του Οινοποιείου Πετρακόπουλος εδώ και χρόνια.

Το Θυμάρι Πέτρας καταφέρνει και συνδυάζει μια κομψή ανθικότητα και βοτανικότητα με τόνους αλμύρας και συμπύκνωσης. Τώρα για ταίριασμα με φαγητό θα σας πω το εξής. Κατά την περίοδο της καραντίνας, δυο κύριοι που εμπιστεύομαι αρκετά για τέτοια θέματα (ο Μύρων Στρατής και ο Γιάννης Καρακάσης) ορκιζόντουσαν στο πάντρεμα αυτού του κρασιού με τα λαζάνια που έκανε το Napule με mortadella, pesto φιστίκι και λεμόνι. Καλό ακούγεται, ε;


Βάλτε πλάι στο Βιδιανό Young Vines ένα κριθαρότο με γαρίδα.

Το Young Vines έχει πλούσιο φρούτο, φρεσκάδα και τσαχπινιά.

2. Βιδιανό Young Vines: Ηλιάννα Μαλίχιν

Το κορίτσι που ταύτισε το όνομα του με τον αγώνα για τα παλιά κλήματα στις Μελάμπες (και δυστυχώς με την καταστροφή τους από τις πυρκαγιές) έχει έρθει για να μείνει και παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει ήδη δώσει αρκετά δείγματα γραφής. Τα πρώτα της κρασιά ήταν το Vidiano Young Vines και το Vidiano Old Vines.

H Ηλιάννα Μαλίχιν ταύτισε το όνομα της με τον αγώνα για τα παλιά κλήματα στις Μελάμπες.

Εγώ προτίμησα το Young Vines για το πλούσιο φρούτο του, τη φρεσκάδα του και την τσαχπινιά του. Σίγουρα διαφέρει από τα περισσότερα Βιδιανά που μπορεί να έχετε δοκιμάσει αλλά είμαι σίγουρη πως θα σας γοητεύσει, ιδίως αν βάλετε πλάι του ένα κριθαρότο με γαρίδα, βούτυρο, σαφράν και ξύσμα μανταρίνι.


Πάρτε οπωσδήποτε ένα σακούλι premium πατατάκια μαζί με την Ayala Brut Majuer.

Ένα διαμαντάκι που ακόμα δεν το έχουν ανακαλύψει όλοι.

3. Ayala Brut Majeur: Caroline Latrive

Η Caroline είναι γέννημα θρέμμα της Καμπανίας. Γεννήθηκε στο Reims, σπούδασε οινολογία και ξεκίνησε να δουλεύει μαζί με τον πατέρα της. Αυτό δεν κράτησε πολύ καθώς πολύ γρήγορα κατάλαβε πως έπρεπε να χαράξει το δικό της μονοπάτι, μόνη της. Έτσι ξεκίνησε να εργάζεται στη Bollinger και ένα χρόνο αργότερα στην Ayala, όπου το 2011 πήρε προαγωγή σε cellar master (μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού οι γυναίκες με αυτή τη θέση).

H Caroline Latrive έχει φέρει μια άλλη φινέτσα σε κάθε οίκο που έχει δουλέψει.

Από την άλλη όμως, αν το σκεφτείτε, η Σαμπάνια ήταν πάντα γυναικεία υπόθεση, μην ξεχνάτε τη Madame Pommery, την Madame Clicquot και την Marie-Louis Lanson.  H Caroline έχει φέρει μια άλλη φινέτσα σε κάθε οίκο που έχει δουλέψει και στην Ayala Brut Majeur το γεύεσαι σε κάθε γουλιά. Ένα διαμαντάκι που ακόμα δεν το έχουν ανακαλύψει όλοι, οπότε σπεύστε και πάρτε οπωσδήποτε και ένα σακούλι premium πατατάκια (εγώ πεθαίνω για τα Torres Iberico Ham).


To Kίκονες Syrah έχει δομή στιβαρή που απαιτείται για την πιο καλοσιτεμένη βοδινή μπριζόλα.

Συμπύκνωση και πληθωρικό στυλ, μαύρο φρούτο, μπαχάρια, δέρμα και σοκολάτα.

4. Κίκονες Syrah: Μελίνα Τάσσου

H Μελίνα Τάσσου εκπαιδεύτηκε σαν οινολόγος στη Μέκκα του κρασιού, το Bordeaux. Εκεί δούλεψε για πολλά και σπουδαία Chateau αλλά δεν της έφτασε και έψαξε την τύχη της σε Βουργουνδία και Αυστραλία. Επέστρεψε στη βάση της, την Ελλάδα, το 2004, ξεκινώντας τους Κίκονες. Καταπιάνεται κυρίως με διεθνείς ποικιλίες αλλά και με ελληνικές. Το κρασί που ξεχωρίζω σταθερά από τη γκάμα της είναι το Syrah.

H Μελίνα Τάσσου εκπαιδεύτηκε σαν οινολόγος στη Μέκκα του κρασιού, το Bordeaux.

Συμπύκνωση και πληθωρικό στυλ, μαύρο φρούτο, μπαχάρια, δέρμα και σοκολάτα. Δομή στιβαρή που οριακά απαιτεί για την πιο καλοσιτεμένη βοδινή μπριζόλα (θα πήγαινα είτε σε κάποια ελληνική ράτσα, με 30+ μέρες σίτεμα ή σε μια ισπανική Rubia Gallega).


To SP68 είναι το κατάλληλο… συν για να χαρείτε την pizza σας.

Το SP68 είναι ένα κόκκινο κρασί με αλμύρα και νοστιμιά.

5. SP68: Arianna Occhipinti

Αυτή τη γυναίκα τη ζηλεύω λίγο. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί ζει στην πανέμορφη Σικελία. Ο δεύτερος είναι γιατί μπορεί να πίνει συνέχεια Frappato, μια ποικιλία που λατρεύω. Η πρώτη φορά που δοκίμασα τα κρασιά της ήταν σε ένα winebar της Κατάνια, αφού είχα κατέβει την Αίτνα και είχα έρθει μετωπική με έναν ταύρο. Και τότε αλλά και τώρα, αυτό για το οποίο ξεχωρίζω τα κρασιά της είναι γιατί έχουν ταμπεραμέντο και χαρακτήρα.

Η Arianna Occhipinti ζει μόνιμα στην πανέμορφη Σικελία.

Τα αναγνωρίζεις εύκολα και είτε τα λατρεύεις είτε τα μισείς. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο, αυτό σημαίνει σιτσιλιάνικο ταμπεραμέντο. Το SP68, που παίρνει το όνομα του από το δρόμο που ενώνει το σπίτι της με τα αμπέλια, είναι ένα κόκκινο κρασί με αλμύρα και νοστιμιά. Έχει μαλακές τανίνες, τραγανό κόκκινο φρούτο και βοτανικές νότες. Τέλειο δίπλα σε pizza με σάλτσα τομάτας, pancetta, mozzarella, ρίγανη και κρεμμύδι.


Tην Μαντίνεια Μποσινάκη συνδυάστε την με prosciutto San Daniele.

Η “ταπεινή” Μαντινεία έχει καταφέρει με το σπαθί της να ανήκει στο τοπ 3 των εκφράσεων του Μοσχοφίλερου της ζώνης ΠΟΠ.

6. Μαντινεία Μποσινάκη: Κατερίνα Μποσινάκη

Η Κατερίνα Μποσινάκη, η ψυχή και το πρόσωπο του Οινοποιείου Μποσινάκη είναι σίγουρα το γνώριμο χαμόγελο που έχεις πετύχει τουλάχιστον σε μια έκθεση κρασιού. Συνήθως το γλυκό και φιλόξενο αυτό χαμόγελο γίνεται πονηρό όταν μας εκπλήσσει με παλιές χρονιές Μαντινείας (ναι κι όμως). Ήταν σίγουρα ανάμεσα σε εκείνους τους ρομαντικούς, που πίστεψαν στο Μοσχοφίλερο τόσο πολύ και μας έδειξαν με θάρρος και καμάρι πως ναι, το Μοσχοφίλερο μπορεί να παλαιώνει και μάλιστα υπέροχα.

Η Κατερίνα Μποσινάκη, η ψυχή και το πρόσωπο του Οινοποιείου Μποσινάκη.

Η “ταπεινή” Μαντινεία της Κατερίνας έχει καταφέρει με το σπαθί της να ανήκει στο τοπ 3 των εκφράσεων του Μοσχοφίλερου της ζώνης ΠΟΠ. Το ταπεινή αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην σταθερά μικρή τιμή της ενώ η ποιότητα είναι (και πάλι σταθερά) ανοδική. Την λατρεύω με 2 χρονάκια στην πλάτη και prosciutto San Daniele με φλούδες παρμεζάνας και  ψητά ροδάκινα.


Το Clos Martinet είναι από εκείνα τα βαριά και τανικά κρασιά που έχουν φινέτσα και θηλυκότητα.

Το Clos Martinet είναι ανθικό αλλά και γήινο, χυμώδες αλλά και πικάντικο, όπως ακριβώς είναι η γυναικεία φύση.

7. Clos Martinet: Sara Perez

Το κορίτσι που έζησε από κοντά την αναβίωση του Priorat και την πρώτη χρονιά του θρυλικού Clos Martinet, το κορίτσι που πήγαινε στα bar (που οι γυναίκες δεν ήταν καλοδεχούμενες), έβριζε και έπινε “σαν άντρας” για να πείσει τους αμπελουργούς της περιοχής πως είναι σαν αυτούς και να της πουλήσουν σταφύλια ή αμπέλια, η Sarah Perez, άλλαξε για πολλούς την όψη του Priorat.

Η Sarah Perez, άλλαξε για πολλούς την όψη του Priorat.

Από τα βαριά και τανικά κρασιά που συνηθίζονταν τότε εκείνη επέλεξε τη φινέτσα και τη θηλυκότητα, αποδεικνύοντας πως το Priorat μπορεί να κάνει και τέτοια κρασιά. Το Clos Martinet είναι ένα από αυτά. Ανθικό αλλά και γήινο, χυμώδες αλλά και πικάντικο, όπως ακριβώς είναι η γυναικεία φύση. Αν δε μπορείτε να βρείτε το Clos Martinet στην Ελλάδα μη σκάτε, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το στυλ της δοκιμάζοντας το οινοποιείο Venus La Universal (το δεύτερο οινοποιείο της, που έχει μαζί με τον άντρα της.


Γευτείτε τον Ορειβάτη Σαβατιανό Old Vines με γεμιστούς κολοκυθοανθούς.

Ο Ορειβάτης Σαββατιανό Old Vines είναι ένα από τα πιο πληθωρικά Σαββατιανά εκεί έξω.

8. Ορειβάτης Σαββατιανό Old Vines: Κικής Ακριώτου

Αν έχετε συναντήσει ποτέ από κοντά την Κική τότε σίγουρα θα σας έχει κερδίσει η πηγαία χαρά της και αυτή η γλυκιά και χαρούμενη φύση της. Φαίνεται ρε παιδί μου ο άνθρωπος ο γενναιόδωρος, ο πληθωρικός, που δε μιζεριάζει. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά περνάνε και στο κρασί. Μη γελάτε! Το εννοώ.

H Κική Aκριώτου θα σας κερδίσει με την πηγαία χαρά της.

Ο Ορειβάτης Σαββατιανό Old Vines είναι ένα από τα πιο πληθωρικά Σαββατιανά εκεί έξω. Μπόλικο φρούτο, λιπαρότητα, δροσιστική οξύτητα και μέτριο σώμα κάνουν κάθε γουλιά απολαυστική (ακόμα κι αν το Σαββατιανό δεν είναι η αγαπημένη σας ποικιλία). Με τι θα το συνδύαζα; Με γεμιστούς κολοκυθοανθούς, με μελωμένο ρυζάκι και μυρωδικά και σάλτσα γιαουρτιού.


Το Sauvignon Blanc της Jules Taylor είναι ό,τι πρέπει για ένα ceviche μαγιάτικο.

Εκρηκτικά αρωματικό, με λεμονάτη οξύτητα.

9. Sauvignon Blanc: Jules Taylor

H Jules Taylor είναι η γυναίκα πίσω από το πετυχημένο οινοποιείο και τα υπέροχα κρασιά από Sauvignon Blanc, κυρίως. Παράλληλα όμως είναι εκείνη που κάνει τα πάντα από το αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση. Πράγμα αρκετά συνηθισμένο για μια γυναίκα, που μπορεί να συνδυάζει πολλούς και αρκετά διαφορετικούς ρόλους, την ίδια στιγμή. Αυτό βασίζεται σε μια επιστημονική εξήγηση που είχα διαβάσει παλιότερα, σχετικά με το πως είναι “χωρισμένο” το γυναικείο μυαλό, επιτρέποντας, σε μεγαλύτερο βαθμό, το multitasking.

Η Jules Taylor ανακηρύχθηκε New Zealand Winemaker of Year το 2021.

Μέσα σε όλα αυτά, η Jules ανακηρύχθηκε New Zealand Winemaker of Year το 2021. Ναι είναι τόσο καλή. Τα κρασιά της χαρακτηρίζονται από καθαρότητα, τυπικότητα και έκφραση του τόπου στον οποίο γεννιούνται. Το αγαπημένο της είναι το Sauvignon γιατί ακριβώς εκφράζει με τέτοιο μοναδικό τρόπο τον τόπο αλλά και την ποικιλία. Εκρηκτικά αρωματικό, με λεμονάτη οξύτητα, είναι ό,τι πρέπει για ένα ceviche μαγιάτικο με passion fruit και lime. Α και spoiler alert, σύντομα θα το έχουμε και στην Ελλάδα.


Η Ανεμόλια θα αναδείξει τα χοιρινά μπριζολάκια σας μαριναρισμένα με βαλσάμικο.

Το Ανεμόλια είναι ένα στιβαρό κόκκινο κρασί, με πυκνό κόκκινο και μαύρο φρούτο.

10. Ανεμόλια Montepulciano: Ευστρατία Ταζογλίδου

Μόνο μια γυναίκα θα μπορούσε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να φυτέψει στη Νάουσα Montepulciano. Σίγουρα όταν το ανακοίνωσε πολλοί μπορεί να γέλασαν ή να θεώρησαν πως είναι μια τρελή κίνηση. Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή περιέχουν ρίσκο και μια δόση τρέλας, όλοι το ξέρουν αυτό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή η “τρέλα” απέδωσε και δικαιώνει σταθερά τη δημιουργό του.

Η Ευστρατία Ταζογλίδου πήγε κόντρα στο ρεύμα και φύτεψε στη Νάουσα Montepulciano.

Το Ανεμόλια είναι ένα στιβαρό κόκκινο κρασί, με πυκνό κόκκινο και μαύρο φρούτο, νύξεις μπαχαρικών και σοκολάτας, με δομημένες τανίνες και τραγανή οξύτητα. Θα το έβλεπα άνετα δίπλα σε χοιρινά μπριζολάκια μαριναρισμένα με βαλσάμικο, κόκκινο κρασί, μυρωδικά, σκόρδο και πετιμέζι. Ποιος γελάει τώρα;

Girl power!

 

Διαβάστε ακόμα: 10 υπέροχα κρασιά φτιαγμένα από γυναίκες.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top