Το 15ο Cellier Wine Fair πέρασε στην ιστορία, αλλά άφησε άκρως θετικές εντυπώσεις.

Ήταν ένα από εκείνα τα κυριακάτικα μεσημέρια που απολαμβάνεις να τα περνάς στο κέντρο. Ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος με έναν υπέροχα λαμπερό ήλιο και η κίνηση στους δρόμους ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Οι λίγοι άνθρωποι που εντόπιζε κανείς πέριξ του Divani Caravel Hotel στα Ιλίσια, βρίσκονταν είτε στα καφέ, είτε σε κάποιο από τα γύρω εστιατόρια απολαμβάνοντας το γεύμα τους.

Πέρα από αυτούς όμως, είχε δημιουργηθεί κι ένα άλλο, πιο ιδιαίτερο «στέκι», ακριβώς δίπλα από την είσοδο του φημισμένου ξενοδοχείου των Αθηνών: παρέες, κυρίως νεαρών, στέκονταν όρθιοι στο πεζοδρόμιο με ένα ποτήρι κρασί ή κοκτέιλ ανά χείρας, συζητώντας, γελώντας και γενικά απολαμβάνοντας την ημέρα. Ήταν όλοι τους καλοντυμένοι, χαρούμενοι και χαλαροί. Και είχαν έρθει για να τιμήσουν τον μαγευτικό κόσμο του οίνου και των premium αποσταγμάτων.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Η διοργάνωση σου έδινε την αίσθηση της μεγαλοπρέπειας και της φινέτσας.

Αν μια λέξη θα μπορούσε να περιγράψει και να χαρακτηρίσει το γεγονός για το οποίο βρισκόμουν εκεί, αυτή είναι η λέξη «premium», και αυτό το αντιλαμβανόταν κανείς με το που περνούσε την είσοδο. Κατ’ αρχάς, το ξενοδοχείο με τις μεγάλες και εντυπωσιακές αίθουσες, την γυριστή, πλατιά σκάλα που οδηγούσε στον κάτω όροφο και ο ήχος από το live παίξιμο του πιάνου που συντρόφευε τους παρευρισκομένους, σου έδιναν αυτή την αίσθηση της φινέτσας.

Σε απόλυτους αριθμούς ήταν, επίσης, άκρως επιτυχημένη, καθώς περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι (!) πέρασαν το κατώφλι της και δοκίμασαν 650 ετικέτες, αποστάγματα, cocktails από 52 έλληνες και ξένους εκθέτες. Εν ολίγοις, όλος ο κόσμος του κρασιού ήταν εκεί, στο 15ο Cellier Wine Fair.

Παραπάνω από 650 ετικέτες έκαναν την εμφάνισή τους.

Tο 19 Crimes “Sauv Block” είναι μία… “πανκ” αυστραλιανή εκδοχή του Sauvignon Blanc.

Από τον ξένο στον ελληνικό αμπελώνα

Περί της έκθεσης λοιπόν. Το Cellier Wine Fair πραγματοποιήθηκε εφέτος για 15η χρονιά, την περασμένη Κυριακή, 26 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Διοργανωτές φυσικά, η ιστορική κάβα Cellier της Αθήνας –με έξι, πλέον καταστήματα στην πόλη-, και η εισαγωγική GENKA 1877. Κάθε χρόνο, αυτό που κάνουν οι διοργανωτές είναι να συγκεντρώνουν εκπροσώπους από τα οινοποιεία με τα οποία συνεργάζονται για να τα παρουσιάζουν στο κοινό. Είναι μια μοναδική ευκαιρία, για όποιον αγαπάει το κρασί, να δοκιμάσει εκλεκτά και προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά από όλον τον κόσμο και φυσικά και την Ελλάδα.

Το ίδιο έγινε και φέτος. Αφού λοιπόν, βάλαμε το αναγνωριστικό βραχιολάκι μας και πήραμε το πολύτιμο… σύνεργο, το ποτήρι δοκιμής, ξεκινήσαμε από την αίθουσα που βρίσκεται δεξιά της εισόδου. Εκεί, ήταν εκτεθειμένα ξένα οινοποιεία. Πρώτα δοκιμάσαμε τον λεγόμενο νέο κόσμο: Κρασιά από την Καλιφόρνια, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία -όπως το 19 Crimes Chardonnay, το ξεχωριστό λευκό του οινοποιείου. Ένα βαθύ χρυσαφένιο Chardonnay, με έντονο χαρακτήρα πυρηνόκαρπων φρούτων και μια γλυκιά δομημένη παλέτα που εναρμονίζεται με την οξύτητα. Οι καπνιστές νότες δρυός αποτυπώνονται με στοιχεία μπαχαρικών και μελιού και ισορροπούν με την επίστρωση των ώριμων φρούτων.

Δέκα χρονιές της εμβληματικής ετικέτας Tignanello.

Συναντήσαμε πολλή Προβηγκία, από όπου προέρχεται το Bandol, Château de Pibarnon 2021, ένα ισορροπημένο ροζέ.

Στη συνέχεια ταξιδέψαμε στον παλιό κόσμο, με τα ιστορικά ευρωπαϊκά οινοποιεία: Εκεί συναντήσαμε πολλή Προβηγκία, που θα “φορεθεί” και φέτος το καλοκαίρι. Μιλάμε για τα αγαπημένα παλ ροζέ όπως το Bandol, Château de Pibarnon 2021, ένα ισορροπημένο ροζέ, πολύπλοκο, βιολογικό, του οποίου η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και με κάποιες από τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας -όργωμα, έγχυση, εξερευνήσεις αιθέριων ελαίων, κ.ά. Και ακόμα, μοναδικές φιάλες μπορντολέζικων Grands Crus, σοβαρές σαμπάνιες, και εντυπωσιακά, γλυκά κρασιά, τα οποία δύσκολα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στην Ελλάδα. Ένα από αυτά που ξεχωρίσαμε ήταν το Privilegio Feudi di San Gregorio 2019: Χρυσοκίτρινο, με έντονη μύτη, φρεσκάδα και μακρά επίγευση, φτιαγμένο από σταφύλια Fiano.

Οι τυχεροί δοκίμασαν σπάνια κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

Ολοι oι έλληνες παραγωγοί συμφώνησαν ότι η Cellier Wine Fair είναι μια exclusive έκθεση.

Κατεβαίνοντας προς τα κάτω, είδαμε όλα τα ελληνικά οινοποιεία που γνωρίζουμε καλά και εκτιμάμε: Alpha Estate, Κτήμα Παλυβού, Anhydrous, Κτήμα Αβαντίς, Αντωνόπουλος, Μπουτάρη, Γαία, Κυρ-Γιάννη, Kitrvs, Χατζημιχάλη, Παπαϊωάννου, Τσελέπος, Navarino Vineyards, Montofoli, κ.ά. Δοκιμάσαμε πάλι τις αγαπημένες μας φιάλες καθώς και κάποιες που δεν έτυχε να γνωρίζουμε. Μιλήσαμε με τους Ελληνες παραγωγούς, μας είπαν τα νέα τους. Είναι αισιόδοξοι για τη συνεχιζόμενη άνθηση του ελληνικού αμπελώνα. Και όλοι συμφώνησαν ότι η Cellier Wine Fair είναι μια έκθεση πιο exclusive, όπου έχεις τον χρόνο να μιλήσεις με τους παρευρισκομένους και να εισχωρήσεις πιο βαθιά στον κόσμο του κρασιού.

Βασικός στόχος είναι να συναντηθεί το κοινό με τους παραγωγούς.

Στο Cellier Wine Fair, εκτός από το κρασί, την τιμητική τους είχαν και κάποια εξαιρετικά αποστάγματα: Το O’Purist, για παράδειγμα, είναι ένα άκρως βοτανικό, αρωματικό τσίπουρο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κοκτέιλ, αλλά, πιστέψτε με, άνετα στέκεται μόνο του.

Οίνος μετά μουσικής.

Οπως και το κεχριμπαρένιο, παλαιωμένο τσίπουρο της οικογένειας Σπυρόπουλου: Πλούσια, σοκολατένια γεύση και εκφραστικά αρώματα από ώριμα φρούτα που θυμίζουν μαρμελάδες και αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού, γλυκά μπαχαρικά, βανίλια, καραμέλα βουτύρου, κακάο και ξηρούς καρπούς. Εδώ, ξεχωρίζει η πρώτη ύλη, δηλαδή το νερό που προέρχεται από πηγή στα βουνά της Δίρφυς. Δοκιμάσαμε ακόμα και καπνιστό ουίσκι Talisker, με φρέσκα στρείδια. Ασυναγώνιστο pairing, και μια ακόμα πολύ όμορφη έκπληξη που μας επιφύλαξε το φετινό Cellier Wine Fair.

Τα masterclasses ήταν από τα βασικά ατού του Cellier Wine Fair.

Ειδική μνεία αξίζουν και τα masterclasses που δόθηκαν στην διάρκεια της έκθεσης.

Τέλος, ειδική μνεία αξίζουν και τα masterclasses που δόθηκαν στην διάρκεια της έκθεσης. Κάναμε μακροβούτι στην ιστορία του ευρωπαϊκού κρασιού. Από την κάθετη δοκιμή του Marchesi Antinori -2010 έως 2019-, μέχρι τις δοκιμές των κρασιών της εκ Καταλονίας Familia Torres, των βιολογικών και βιοδυναμικών ετικετών του Gerard Bertrand, αλλά και των εξαιρετικών οίνων Schloss Gobelsburg, του παλαιότερου οινοποιείου του Δούναβη, το οποίο χρονολογείται από το 1171 παρακαλώ. Αργότερα, στο stand του, ο εκπρόσωπος του ιστορικού οινοποιείου, έδειχνε, σε κάθε παρευρισκόμενο που τον ρωτούσε, μέσα από τα βιβλία και τους χάρτες που είχε μαζί του, την αμπελουργική περιοχή Kamptal, περίπου 80 χλμ βορειοδυτικά της Βιέννης που βρίσκεται το οινοποιείο, καθώς και τις  εγκαταστάσεις του. Εδώ, προτείνουμε ακόμη ένα πολύ ωραίο γλυκό κρασί, το Eiswein Gruner Veltliner, Schloss Gobelsburg.

Pairing καπνιστού ουίσκι με στρείδια. Ολα έχουν τη σημασία τους.

Φεύγοντας, εκτός από το ποτήρι μας που μας χάρισαν, και τα μπουκάλια που αγοράσαμε στο 10% discount store της έκθεσης, πήραμε μαζί μας εικόνες, αρώματα και γεύσεις από τόπους μακρινούς και κοντινούς, οικείους και πιο εξωτικούς, στους οποίους θα ανατρέχουμε κάθε φορά που θα δοκιμάζουμε ένα ποτήρι εξαιρετικό κρασί. Ραντεβού και πάλι του χρόνου!

 

 Διαβάστε ακόμα: Γιατί αξίζει να αγοράσετε «en primeur». Κορυφαία κρασιά σε προνομιακές τιμές.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top