Ξεκίνημα με ένα δροσερό κοκτέιλ.

1896: Χρονιά των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Ο αμαρουσιώτης νερουλάς Σπύρος Λούης κάνει την έκπληξη και κόβει το νήμα του Μαραθωνίου Δρόμου στο Καλλιμάρμαρο χαρίζοντας εθνική υπερηφάνεια στο πανελλήνιο.

«1896»: Το νέο Café–Εστιατόριο του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας στο Golden Hall, επάνω ουσιαστικά στη διαδρομή που πριν από ενάμιση αιώνα ακολουθούσε καθημερινά ο πρώτος Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης για να φέρει το νερό στην Αθήνα, είναι μια καινούργια έκπληξη, γαστρονομική.

Το επισκέφτηκα προ ημερών για ένα… «ευρωπαϊκού ωραρίου» δείπνο: Με τη δύση του ήλιου, και πριν κλείσουν τα καταστήματα, συναντηθήκαμε με τον Κίμωνα Φραγκάκη στο Ολυμπιακό Μουσείο και ανεβήκαμε τα σκαλοπάτια ως τον ημιόροφο του 1896, για ένα ελαφρύ φαγητό με κρασί σε ποτήρι. «Πολλοί θα έρχονται εδώ μετά τις αγορές τους», μου είπε ο Κίμων, «όμως εγώ θα το καθιέρωνα ευχαρίστως και για στέκι απογευματινού επαγγελματικού γεύματος: Πιο νωρίς από ένα κουραστικό βραδινό, αλλά και χωρίς τη δέσμευση του business lunch που κόβει την ημέρα σου στα δύο», συμπλήρωσε, καθώς παίρναμε θέση στα αναπαυτικά ντιζάιν καθίσματα, όπου η ιταλική σχολή μοιάζει να συναντά τη σκανδιναυική.

Σαλάτα με κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο, κολοκύθι, πιπεριές και κρέμα παντζαριού. Μια τραγανή αρχή.

Ξεκινήστε με την καπνιστή μελιτζάνα με κρύα σάλτσα ψητής ντομάτας, πετιμέζι και κόλιανδρο.

Ο βιομηχανικός minimal design χώρος με τις καθαρές γραμμές και τις άνετες  λευκές επιφάνειες προσφέρει μια σειρά από διαφορετικά τραπεζάκια και καθίσματα, κατάλληλα για μικρές και μεγάλες παρέες. Πρώτο ερώτημα: Πού θα καθίσουμε; Επιλέγουμε ένα μικρό αλλά επαρκές για τρία άτομα τραπέζι υπό την πυκνή φυλλωσιά ενός ωραίου φίκου που προσθέτει μια πράσινη πινελιά στο κυρίως λευκό περιβάλλον του εστιατορίου. Τα φυτά μεγαλώνουν καλά καθώς τα μεγάλα παράθυρα επιτρέπουν τον φυσικό φωτισμό που τόσο λείπει από τα εμπορικά κέντρα.

Αν θέλετε, μπορείτε να καθίσετε στην υπερυψωμένη μπάρα εμπρός από αυτά τα παράθυρα, με θέα στους αθλούμενους του Ολυμπιακού Σταδίου. Ευρισκόμενο στο υψηλότερο σημείο του Golden Hall, το “1896” είναι η φυσική κατάληξη κάθε επίσκεψης στο εμπορικό κέντρο, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε από έναν μαραθώνιο αγορών, να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στο Ολυμπιακό Μουσείο που βρίσκεται επίσης μέσα στο κτίριο, ή απλά να το επισκεφτείτε ως αυτοδύναμο προορισμό για καφέ και φαγητό με ελαφρές και νόστιμες μεσογειακές γεύσεις.

Σαν πίνακας αβορίγηνων: το κριθαρότο μανιταριών.

Διότι φυσικά το δεύτερο ερώτημα είναι: τι θα δοκιμάσουμε; Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, ο συνονόματος Δημήτρης που μας έχει υποδεχτεί έχει προβλέψει για εμάς μια ωραιότατη επιλογή από τα εδέσματα του ούτως ή άλλως ευσύνοπτου καταλόγου – από μόνο του καλό δείγμα γραφής: με λίγες εξαιρέσεις, όταν ο κατάλογος μεγαλώνει πολύ, η ικανότητα της κουζίνας να τον διαχειριστεί μικραίνει. Εδώ ο κατάλογος είναι σε ιδανικό μήκος: αρκετές επιλογές για να καλύψει όλες τις επιθυμίσες, αρκετά βραχύς ώστε η ποιότητα να παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Ως τραγανή αφετηρία το σύνθημα δίνει η σαλάτα με κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο, κολοκύθι, πιπεριές και κρέμα παντζαριού. Περιέχει μια θρεπτική ποικιλία ψιλοκομμένων λαχανικών σε υποδειγματική υφή al dente. Η κρέμα παντζαριού είναι αλειμμένη στα τοιχώματα του μπολ και μπορείτε να ελέγξετε εσείς ανάλογα με το πόσο θα την ανακατέψετε πόσο παρούσα θα είναι στο μείγμα.

Κίμων Φραγκάκης και Δημήτρης Κιουσόπουλος συζητούν σε χαλαρή διάθεση. Κάτι σαν μικρό διάλειμμα εν μέσω φαγητού.

Η καπνιστή μελιτζάνα με κρύα σάλτσα ψητής ντομάτας, πετιμέζι, κόλιανδρο, κουκουνάρι και ξηρή μυζήθρα είναι ένα εξαιρετικό ανάλαφρο πιάτο που έχει όλη την καπνιστή γεύση και σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι σαλάτες συμπληρώνονται ευχάριστα με το φρυγανισμένο ψωμί ή εναλλακτικά με τα παξιμάδια, που σερβίρονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Χειροποίητα μαντί γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά και μπεσαμέλ γιαουρτιού.

Ένα μπολάκι με χειροποίητα μαντί γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά και μπεσαμέλ γιαουρτιού είναι ό,τι πρέπει για να μοιραστείτε μερικές ευχάριστες ορεκτικές μπουκίτσες. Δεν είναι φτιαγμένα με τον παραδοσιακό βαρύ βουτυράτο ρωσικό τρόπο, αλλά είναι πιο μεσογειακά, ο κιμάς περιέχει και τομάτα θυμίζοντας λίγο ραβιόλι, η μπεσαμέλ που τα συνοδεύει διακριτικά βεβαιώνει ότι η κουζίνα θα μπορούσε να φτιάχνει καταπληκτικό παστίτσιο.

Το μοσχαρίσιο χτένι είναι μια μερακλίδικη συνταγή, που λες αυθόρμητα «γεια στα χέρια σου!».

Το γευστικό φιλέτο τόνου με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, γιαούρτι και σάλτσα χουνκιάρ μπεγεντί.

Το φιλέτο τόνου με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας γιαούρτι και σάλτσα χουνκιάρ μπεγεντί είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα. Το φιλέτο σερβίρεται σε δύο παραλληλόγραμες ράβδους και συμπληρώνεται με πολύ πρωτότυπο τρόπο από κρεμώδη σάλτσα βασισμένη στη μελιτζάνα. Ένα πιάτο με δυο στοιχεία υποδειγματικής υφής -και πεντανόστιμα- που δένουν τέλεια μεταξύ τους.

Εάν προτιμάτε ή θέλετε και κρέας και λατρεύετε τις σίγουρες και δοκιμασμένες γεύσεις, τότε μπορείτε να προσανατολιστείτε άφοβα στο μοσχαρίσιο χτένι κοκκινιστό με κουσκουσάκι και ξηρή μυζήθρα. Το χτένι είναι από τα πιο νόστιμα κομμάτια κρέατος για μαγειρευτό το οποίο συνοδεύεται από το παραδοσιακό κους κους που πλησιάζει λίγο το κριθαράκι αλλά είναι πιο al dente.Είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, άψογα εκτελεσμένο. Σπιτική σχεδόν συνταγή, που λες αυθόρμητα «γεια στα χέρια σου!».

Μοσχαρίσιο χτένι κοκκινιστό με κουσκουσάκι και ξηρή μυζήθρα. Παραδοσιακά ελληνικό πιάτο.

Από τα επιδόρπια δοκιμάσαμε την καρυδόπιτα με κρέμα σοκολάτας, πορτοκάλι και μπαχαρικά, και το μιλφέιγ – γαλακτομπούρεκο. Η πρώτη είναι μια ελληνοπρεπής σοκολατίνα και το δεύτερο αποτελείται από δυο τραγανά λεπτά καραμελωμένα φύλλα που εμπεριέχουν μια κρέμα γαλακτομπούρεκου που θυμίζει εξίσου τρίγωνο πανοράματος, αλλά είναι πιο ελαφριά.

Το «1896» διαθέτει ευσύνοπτο και συνεκτικό κατάλογο από γεύσεις που είναι ελαφρές αλλά γεμάτες.

Καρυδόπιτα με κρέμα σοκολάτας πορτοκάλι και μπαχαρικά. Αρωματικό και εύγευστο.

Αυτή είναι και η συνολική εντύπωση από το “1896”: ένα café-εστιατόριο με ευσύνοπτο και συνεκτικό κατάλογο από γεύσεις που είναι ελαφρές αλλά γεμάτες, ένδειξη μια καλά σχεδιασμένης και εκτελεσμένης κουζίνας με ποιοτικά υλικά και σωστά υπολογισμένες ποσότητες.

Μιλφέιγ-γαλακτομπούρεκο. Τραγανό και γεμάτο γεύση.

Μπορείτε να καθίσετε στην υπερυψωμένη μπάρα εμπρός από τα παράθυρα, με θέα στους αθλούμενους του Ολυμπιακού Σταδίου.

Το πολύ ισορροπημένο αλλά καθόλου ουδέτερο φαγητό κάνει το 1896 εξαιρετική επιλογή για κάθε χρήση, από ένα casual διάλειμμα και σύναξη φίλων μέχρι και μια πιο σημαντική συνάντηση. Σε αυτό να προσθέσουμε το φιλικό και επαγγελματικό σέρβις αλλά και την εύκολη προσβασιμότητα του χώρου για ΑΜΕΑ ή οικογένειες με καροτσάκι.

το 1896 Λευκό Αμπελώνες Αττικής σαββατιανό-μαλαγουζιά είναι μια καλή επιλογή να συνοδεύσετε τα πιάτα σας.

Αφήσαμε για το τέλος τον κατάλογο κρασιών. Είναι συντομότατος χωρίς μεγάλες αποκλίσεις τιμών, μπορείτε να επιλέξετε συνειδητά το 1896 Λευκό Αμπελώνες Αττικής σαββατιανό-μαλαγουζιά και το 1896 Ερυθρό Αμπελώνες Αττικής αγιωργίτικο-μερλό.

Ευχάριστη έκπληξη είναι το χύμα προϊόν απόσταξης, εξαιρετική τσικουδιά σε καραφάκι.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε την εξαιρετική τσικουδιά σε καραφάκι του Ιωάννη Καλυκάκη.

Τελευταία έκπληξη, το χύμα προϊόν απόσταξης, εξαιρετική τσικουδιά σε καραφάκι από τον διήμερο παραγωγό Καλυκάκη Ιωάννη με αριθμό μητρώου που δηλώνεται στον κατάλογο. Το δίλημμα σπιτικό τσίπουρο ή εμφιαλωμένο εδώ λύνεται με πολύ τίμιο τρόπο.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα πιάτα της χρονιάς. Στο CTC για μάγουλα σοφρίτο, με κρέμα παρμεζάνας και καπνιστά νιόκι.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top