To ανοιχτό κελάρι του Lost Roots θα σας δελεάσει. Το ίδιο και η πίτα με προβατίνα στο Monk’s Beard και τα γεμιστά σαλιγκάρια της Οsteria Greca.

Τι έκανες Εύα στην Ελλάδα; Θα μπορούσα να απαντήσω θραύση, με ύφος Θεοπούλας αλλά αφενός, δεν είναι αλήθεια και αφετέρου, κυρίως έτρωγα και έπινα με θρησκευτική ευλάβεια. Βρε κουτούτσικα, τρώω εγώ για να μην παχαίνετε εσείς, έτσι κι αλλιώς στο Λονδίνο όπου ζω εδώ και κάποιους μήνες δεν έχουμε ακριβώς καλοκαίρι αλλά κάτι σαν καλοκαίρι, οπότε τρώω χωρίς καμία ενοχή. Τώρα, ειδικά, που ήρθα για λίγες μέρες στην Αθήνα αποφάσισα να επισκεφθώ κάποια νέα εστιατόρια και να σας τα προτείνω.

Στo Lost Roots θα βρείτε επιλογές σε ποτήρι, που ανανεώνονται συχνά και πολύ έξυπνα συνοδευτικά για το κρασί.

Το μαγαζί χωρίζεται σε δυο επίπεδα, είναι αρκετά minimal και “ζεσταίνει” από νότες ξύλου.

Lost Roots: για μερακλίδικη τάρτα αγριογούρουνο

Ξεκινάμε με ένα νέο wine bar στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Θησείο. Το όνομα αυτού Lost Roots. Από πίσω κρύβονται γνώριμες φυσιογνωμίες που σίγουρα έχετε ξαναπετύχει σε άλλα wine bars της Αθήνας, ο Βαγγέλης Ράνγκος, ο Λάμπρος Σιαφάκας και ο Δημήτρης Μπαλανίκας. Το μαγαζί χωρίζεται σε δυο επίπεδα, είναι αρκετά minimal, οι νότες ξύλου του δίνουν ζεστασιά και φυσικά από το υπέροχο walk in κελάρι που κρύβει θησαυρούς από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Θα βρείτε εξαιρετικά στημένες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών για να συνοδεύσετε το κρασί σας.

Αρκετές είναι οι επιλογές σε ποτήρι, που ανανεώνονται συχνά και πολύ έξυπνα συνοδευτικά για το κρασί που λειτουργούν όντως συνοδευτικά και νόστιμα, χωρίς να σκεπάζουν το βασικό ζητούμενο, που είναι το κρασί. Φοβερή επιλογή σε τυριά και εξαιρετικά στημένες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών αλλά και πιο φαγητένια πιάτα όπως τάρτα αγριογούρουνο (για μερακλήδες), χοιρινό pullerd pork με ροζ coleslaw και ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο με σκουμπρί και κολοκύθι (δεν το δοκίμασα εγώ αλλά οι υπόλοιποι μουγκάνιζαν από ευχαρίστηση).

Το υπέροχο walk in κελάρι του μαγαζιού κρύβει θησαυρούς από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Οσο για τα πιάτα αποδεικνύονται εξαιρετικά για pairing.

Έχει και ζυμαρικά και rib eye, αν πεινάτε παραπάνω (νηστικοί δε θα φύγετε σε καμία περίπτωση). Όλα αυτά είναι σίγουρα καλά αλλά το καλύτερο είναι πως αυτοί οι σούπερ cool τύποι παίζουν το κρασί στα δάχτυλα και αν αφεθείτε στα χέρια τους μπορείτε να δοκιμάσετε πράγματα που θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Bonus tip: πάρτε ταξί για να πάτε και γιατί θα πιείτε και γιατί πρέπει να κάνετε τάμα για να βρείτε θέση parking.

//Lost Roots, Hρακλειδών 30 Θησείο, 2103457644.


Στo Monk’s Beard δοκιμάστε την καψαλισμένη φέτα rib eye, ωριμασμένη σε πρόβειο βούτυρο.

Η ανοιχτή πίτα με προβατίνα και χειροποίητη μοτσαρέλα.

Monk’s Beard: για σιγομαγειρεμένη γίδα με καπνιστό ζωμό 

Το ότι ο Νέος Κόσμος γίνεται σιγά σιγά γαστρονομική γειτονιά το έχετε πιάσει, έτσι; Πρώτα το ΦΙΤΑ, μετά το Annie’s και τώρα το Monk’s Beard. To story πίσω από αυτό το εστιατόριο έχει ως εξής. Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης μαζί με τη Φανή Παναγοπούλου “μετακόμισαν” από το μαγευτικό νησί της Σύρου στην Αθήνα φέρνοντας μαζί τους τη φιλοσοφία zero waste και nose to tail (και καλό είναι να πάτε τώρα, πριν το ανακαλύψουν όλοι και δε θα βρίσκετε τραπέζι ούτε για ζήτω).

Τα χειροποίητα ζυμαρικά μαντί με κιμά, γιαούρτι και μπαχαρικά. Ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Είχα πάρα πολύ καιρό να φάω τόσο νόστιμο και δημιουργικό φαγητό στην Αθήνα. Και το σοκαριστικό είναι πως έφαγα πράγματα που δεν τρώω (από πεποίθηση, όχι τυχαία) και έπαθα σοκ γιατί μου άρεσαν πολύ. Θα σας δώσω κάποια παραδείγματα, που είχε πολύ πλάκα όταν τα έτρωγα με ύφος διαγαλαξιακής γαστρονομικής ηδονής και μετά μου έλεγαν τι είναι. Ξεκινάω με τη σιγομαγειρεμένη γίδα με καπνιστό ζωμό και τραχανά, ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς και comfort πολύ γήινο και καθόλου βαρύ ή “ζωικό” όπως θα φοβόμουν (δεν τρώω κανένα αμνοερίφιο και νομίζω δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ξανά γίδα).

Το rib eye στο βούτυρο με συνοδεία πατσά μοσχαρίσιου. Μα πείτε σαν spaetzle δε μοιάζει;

Μετά έρχεται η καψαλισμένη φέτα rib eye, ωριμασμένη σε πρόβειο βούτυρο, που είχε δίπλα του κάτι νόστιμα μαλακά και τραγανά συνοδευτικά που νόμιζα πως είναι κάτι σαν spaetzle (γερμανικά ζυμαρικά) τα οποία ήταν τελικά πατσάς μοσχαρίσιος (!). Η κοπέλα (εγώ) σε σοκ ρώταγε και ξαναρώταγε αν τους έχει βάλει ο φίλος της να της κάνουν πλάκα γιατί δεν έχει φάει στη ζωή της ούτε καν κοκορέτσι, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Μετά έπαιξε μια ανοιχτή πίτα με προβατίνα και χειροποίητη mozzarella που ήταν έπος και έτσι σταμάτησα να ρωτάω τι είναι και τι τρώω, απλά παραδόθηκα ολοκληρωτικά.

Αριστερά: ο Μανώλης Στήθος σπάει την «πέτσα» από το Γάλα στην 4η για να αποκαλυφθεί το γλυκό. Δεξιά: τριλογία βουτύρου στο Monk’s Beard για να συνοδεύσει το εκλεκτό ψωμί.

Αν πάτε, να δοκιμάσετε σίγουρα τα μαντί με κιμά και τα καρότα στα κάρβουνα με σάλτσα αμυγδάλου, εκτός των άλλων. Ειδική μνεία χρήζουν και τα χειροποίητα αλλαντικά τους αλλά και τα γλυκά δια χειρός Μανώλη Στήθου (ίσως τον θυμάστε από το Funky Gourmet και τη Σπονδή). Εγώ τρελάθηκα με το Γάλα στην 4η που συνδυάζει 4 διαφορετικές υφές γάλακτος, με κερασάκι στην τούρτα το παγωτό από κατσικίσιο γάλα. Τώρα πάμε στο ζητούμενο που είναι και πάλι το κρασί.

Η σιγομαγειρεμένη γίδα με τραχανά και καπνιστό ζωμό. Ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς!

Πίσω από την λίστα κρασιών βρίσκεται ο τρεις φορές καλύτερος Οινοχόος της Ελλάδας, ο ένας και μοναδικός Άρης Σκλαβενίτης. Πολύ καλές επιλογές τόσο από τον ελληνικό όσο και τον παγκόσμιο αμπελώνα που μπορούν να συνοδεύσουν εξαιρετικά τα πιάτα του μενού. Επίσης επειδή η ατμόσφαιρα είναι πολύ χαλαρή και φιλική το προτείνω και για πρώτα ραντεβού (κάνετε και crash test, αν δεν ξέρει να τρώει σπίτι του/της, ξέρω που σας λέω).

//Monk’s Beard, Δίπλα 2 Νέος Κόσμος, 2109588266.


Στο Osteria Greca δοκιμάστε το κρασάτο αγριογούρουνο με τραχανά.

H Osteria Greca είναι το πολύ cozy εστιατόριο του Οινοποιείου Παπαργυρίου.

Osteria Greca: για μαμαδίστικα ντολμαδάκια με μαρούλι

H Osteria Greca είναι το πολύ cozy εστιατόριο του Οινοποιείου Παπαργυρίου. Ο Γιάννης Παπαργυρίου, που έχει γυρίσει τις περισσότερες οστερίες της Ιταλίας στα οινικά του ταξίδια είχε όνειρο να κάνει κάτι παρόμοιο και στο δικό του οινοποιείο. Αν έχετε βρεθεί σε osteria ίσως καταλαβαίνετε τι εννοώ, αν όχι θα σας πω πως πρόκειται για σχετικά παραδοσιακό φαγητό, απλό αλλά νόστιμο και comfort, με υλικά της εποχής και κυρίως πολύ και καλό κρασί.

Ένα αστεράτο Grand Cru Riesling από την Αλσατία παρέα με τη burrata με τα εσπεριδοειδή.

Η Osteria Greca έχει ένα κελάρι με θησαυρούς, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, εκτός φυσικά από τα κρασιά του οινοποιείου. Η αδυναμία τους στο Riesling δεν κρύβεται και ευτυχώς, γιατί μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μου. Παλιές χρονιές, εκλεκτοί παραγωγοί, σπάνιες φιάλες, θα τα βρείτε όλα. Αυτό που δεν φαντάζεστε όμως είναι οι τιμές.

Τα κρεατένια μαμαδίστικα ντολμαδάκια με μαρούλι και σως γιαουρτιού. Δεξιά το κελάρι με τους θησαυρούς.

Η λίστα του Osteria Greca είναι φτιαγμένη για να “κολάσει” κάθε οινόφιλο και να τον παρασύρει σε μεγάλες αμαρτίες. Οριακά, νιώθει κανείς την “υποχρέωση” να ανοίξει και δεύτερη φιάλη, χωρίς να το πολυσκεφτεί. Το ακόμα καλύτερο είναι πως διαθέτουν και τα απολύτως κατάλληλα ποτήρια για κάθε κρασί. Στο παρασύνθημα τώρα, κοινώς το φαγητό, θα βρείτε πολλές επιλογές και για να συνοδεύσουν το κρασί σας, αλλά και να τέρψουν τον ουρανίσκο σας.

Αριστερά: Μοσχαρίσια μάγουλα με τουτουμάκια μαζί με Παλιοκαλιά του 2019, case study pairing. Δεξιά: pavlova μανταρίνι.

Ο Γιώργος Αντωνέλλος βγάζει από την κουζίνα του πιάτα που ξεχειλίζουν μαμαδίστικη νοστιμιά. Ένα τέτοιο είναι τα ντολμαδάκια με μαρούλι, λιλιπούτεια και κρεατένια όσο πρέπει, αλλά και το κρασάτο αγριογούρουνο με τραχανά. Από την άλλη υπάρχουν και πιο δημιουργικές προτάσεις όπως το ριζότο με κουνουπίδι, φιλέ αμύγδαλο και πράσινο μήλο αλλά και η burrata με εσπεριδοειδή. Έχει και εκλεκτές κοπές κρεάτων για τα βαριά πυροβολικά του κελαριού, μην ανησυχείτε. Για κλείσιμο οπωσδήποτε pavlova μανταρίνι του ονείρου και Όψιμο Τρύγο Παπαργυρίου. Ναι, Ok δεν είναι στην Αθήνα, απέχει καμιά ώρα, αλλά πείτε μου πού αλλού θα τα βρείτε όλα αυτά;

 

//Osteria Greca, Λαλιώτη Κορινθίας, 694 451 1107.

 

Διαβάστε ακόμα: Ακόμη 10 υπέροχα κρασιά φτιαγμένα από γυναίκες (μέρος 2ο).

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top