Ώριμα κόκκινα φρούτα, βατόμουρο, κεράσι, βύσσινο, γαρίφαλο, γλυκά μπαχάρια και καπνός. Ο Μέγας Οίνος είναι ένα κρασί game-changer (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης για το Andro).

Ορισμένα κρασιά έχουν την ιστορία τους. Ακόμη καλύτερα: την αξιόλογη ιστορία τους που, μη έχοντας άλλη καλύτερη φωνή να μας την διηγηθούν, την καταλαβαίνουμε από τις γουλιές που κυλούν γλυκά στον ουρανίσκο μας. Μια τέτοια θαυμαστή περίπτωση είναι και ο Μέγας Οίνος του Κτήματος Σκούρα.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τυχαίο κρασί, αλλά για ένα κλασικότροπο game-changer. Οσοι το έχουμε δοκιμάσει μπορούμε να πιστοποιήσουμε την διαχρονική παρουσία και αξία του. Από το 1986 που πρωτοεμφανίστηκε υπήρξαν χρονιές που δεν εμφιαλώθηκε αλλά και οι 30 χρονιές που κυκλοφόρησν είχαν η κάθε μία λόγο ύπαρξης.

Ήταν το πρώτο ελληνικό κρασί που ταίριαξε μια ελληνική με μια διεθνή ποικιλία, το Αγιωργίτικο με το Cabernet Sauvignon.

Έχουμε να κάνουμε με ένα κρασί που έχει υποστεί ζύμωση και εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Επίσης, μετρήστε στα χρακτηριστικά του την πλήρη μηλογαλακτική ζύμωσή του σε βαρέλι και την παλαίωσή του σε καινούρια γαλλικά barriques για 18 μήνες, και στη φιάλη για 6 μήνες.

Το όλον μας βγάζει στο ποτήρι ώριμα κόκκινα φρούτα, βατόμουρο, κεράσι, βύσσινο, γαρίφαλο, γλυκά μπαχάρια και καπνός. Αυτό το θεσπέσιο κρασί (ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι) κλείνει αισίως 30 χρόνια αδιάπτωτης ζωής.

Για την ιστορία, το 1986 έγινε η πρώτη του κυκλοφορία και ήταν το πρώτο ελληνικό κρασί που ταίριαξε μια ελληνική με μια διεθνή ποικιλία, το Αγιωργίτικο με το Cabernet Sauvignon. Αίφνης, αλλά όχι χωρίς αιτία, οι διακρίσεις και οι βραβεύσεις που έλαβε ήταν πολλές και διεθνείς, με το πρώτο βραβείο να έρχεται από την Αμερική όπου και αποτέλεσε αφορμή για το ξεκίνημα των εξαγωγών.

Από την άμπελο στον τρύγο κι από εκεί στην εκλεκτή φιάλη του Κτήματος Σκούρα (Φωτογραφία: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης για το Andro).

Να γιατί αναφέραμε στην αρχή πως ο Μέγας Οίνος είναι ένα κρασί game-changer. Οχι μόνο για τη πορεία του οινοποιείου Σκούρα, αλλά και για την πορεία του ελληνικού κρασιού διεθνώς. Από τότε που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα έχει συντροφεύσει πολλά οικογενειακά τραπέζια στις  μεγάλες τους στιγμές, έχει γίνει πρέσβης του επώνυμου ελληνικού κρασιού αφού συχνά συνοδεύει επίσημα δείπνα του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς σταθερά και με συνέπεια αναδεικνύει τη δυναμικότητα του πελοπονησιακού terroir. Μιλούμε πια, για ένα κρασί που φίλοι και γνωστοί το αποκαλούν ως ένα “εθνικό” μας κρασί.

Πρόκειται για ένα κρασί που δεν ονομάστηκε τυχαία Μέγας Οίνος. Ουσιαστικά είναι η ναυαρχίδα του Κτήματος Σκούρα.

Ο Μέγας Οίνος κρύβει μέσα του μια μακράς διάρκειας δυνατότητα παλαίωσης κι αυτό έχει και απαιτήσεις όπως καθετί άξιο μακροημέρευσης. Αυτό που ζητάει από εμάς ο Μέγας Οίνος είναι να οπλιστούμε με υπομονή. Θέλει χρόνο, θέλει υπομονή, είναι προϊόν μνήμης. Σφραγίζει τη στιγμή, τον  προσωπικό λόγο και τη χρονιά, προβάλλει το μέλλον, αλλά και ξεδιπλώνει τη χρονιά του παρελθόντος που με το πέρασμα των χρόνων όλα σμιλεύονται και αποκτούν βαθύτερο νόημα.

Aπό εδώ εισέρχεστε στον θαυμαστό οινικό κόσμο του Κτήματος Σκούρα.

Καθότι, το ξέρουμε πολύ καλά αυτό, ένα κρασί είναι κάτι περισσότερο από όσα δείχνει η χρηστική του αξία. Συντροφεύει τις στιγμές μας: τις καλές και τις λιγότερο καλές. Αφήνει το αποτύπωμά του στη μνήμη μας. Αρα, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε αυτά τα 30 χρόνια ζωής του Μέγα Οίνου πόσες προσωπικές ιστορίες του καθενός μας έχει συντροφεύσει.

Οσο για την ονομασία του, αυτή κι αν έχει τη σημασία της. Πρόκειται για ένα κρασί που δεν ονομάστηκε τυχαία Μέγας Οίνος. Ουσιαστικά είναι η ναυαρχίδα του Κτήματος Σκούρα που περικλείει και όλη την φιλοσοφία του, από την αρχή ως το τέλος (μιας και πρώτο κρασί για το Κτήμα Σκούρα).

Το μόνο που μένει να κάνετε (όσοι δεν το έχετε πράξει ακόμη) είναι να δοκιμάσετε αυτό το γενναιόδωρο κρασί και να γευτείτε το ρωμαλέο σώμα του. Ρωμαλέο διότι εξελίσσεται με χαρακτήρα παραμένει αγέρωχο στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή η συνέπεια, η σταθερότητα και η φινέτσα αξίζει να επιβραβεύονται.

 

Διαβάστε ακόμα: Tρυγήσαμε τη χαρά της ζωής, στο Κτήμα Σκούρα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top