Δίπλα στη θάλασσα, με την καλοκαιρινή αύρα να σε προδιαθέτει ευχάριστα.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν είναι πλέον μια ευφάνταστη -λεκτική- κατασκευή. Ούτε ένας κάποιος μεγαλοϊδεατισμός που σκοπό έχει να εξομοιώσει ανόμοια δεδομένα. Είναι ένας προνομιακός τόπος και αυτό φάνηκε ξανά και από την αναγέννηση του εμβληματικού Αστέρα.

Το Four Seasons Astir Palace έχει συμπαρασύρει με τη δυναμική και το εκτόπισμά του όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι προσφερόμενες υπηρεσίες από τα εστιατόρια (εν προκειμένω, καθώς αυτό είναι το θέμα μας εδώ) να είναι υψηλού επιπέδου. Μπορεί να μην πετυχαίνουν όλα το στόχο τους (πώς θα μπορούσε να συμβεί άλλωστε κάτι τέτοιο;), όμως, ο πήχης έχει ανέβει ψηλά κι αυτό είναι προς όφελος των επίδοξων πελατών.

Συμβαίνει και κάτι άλλο: μαγαζιά που είχαν ανοίξει πιο πριν, τώρα, ουσιαστικά, αναβαπτίζονται στο κοινό που τα βλέπει με άλλο μάτι. Ολότελα ενταγμένα στη συνολική τοπογραφία έτσι όπως αυτή αναπτύσσεται ραγδαίως. Παράδειγμα το 40Forty που άνοιξε τον Απρίλιο του 2016 και εξαρχής λειτούργησε ως all-day bar και ρεστοράν, με κουζίνα ανοιχτή από τις το οκτώ το πρωί έως τη μια το βράδυ.

Μια πιο ιδιαίτερη επιλογή: σκουμπρί ταρτάρ, γιαούρτι, νεροκάρδαμο, και γαλάκτωμα άνηθου.

Η λογική των δημιουργών (Γιάννης Μαρακάκης, Ετιέν Τοπαλιάν και Τόλης Μαρακάκης) ήταν να υπάρχει διαφορετικό μενού το μεσημέρι σε σχέση με αυτό που προσφέρεται το βράδυ. Το πρωί να υπάρχουν άφθονα σνακ και σαλάτες και το βράδυ μια καθαρή εστιατορική λογική. Αυτό συμβαίνει κι αυτό το καλοκαίρι.

Η βάση είναι η μεσογειακή κουζίνα με ασιατικό άρωμα στα πιάτα που φέρουν την υπογραφή του Head Chef Γιάννη Μαρκαδάκη. Οσοι έχουν επισκεφθεί το Papillon Bistrot στο Νέο Ψυχικό έχουν κατανοήσει την έννοια του comfort food που πρεσβεύει ο Μαρκαδάκης. Εδώ συμβαίνει κάτι ανάλογο μόνο που εκ των πραγμάτων το καλοκαίρι αποζητάει άλλες γεύσεις και τονικότητες. Το μενού του Μαρκαδάκη υλοποιεί καθημερινά ο σεφ Πέτρος Κεφαλάς με την ομάδα του και το αποτέλεσμα δεν γίνεται να το προσπεράσει κανείς αβασάνιστα.

Όλα τα ορεκτικά / σαλατικά έχουν φρεσκάδα, γευστική ζωντάνια και τόσο – όσο πικάντικες, όξινες και εξωτικές νότες. Θες να τα δοκιμάσεις ως το τελευταίο.

Πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι: χτένια με σάλτσα αχινού και σχοινόπρασο.

Υπάρχει το Raw bar με σασίμι τόνου, φρέσκα στρείδια αλλά και κρεάτινο ταρτάρ από εκλεκτό βοδινό Wagyu. Γενικά, η κρύα κουζίνα είναι ταμάμ για το ηλιοβασίλεμα με φυσαλίδες στο ποτήρι. Θα μπορούσατε ακόμα και να μείνετε στα “ωμά”, με μια τάρτα λεμόνι για φινάλε. Στη ζεστή κουζίνα οι επιλογές ξεκινούν από τη λευκή πίτσα και φτάνουν στο μαύρο κοτόπουλο. Στα γλυκά, το Instagram αναστενάζει με τον “ουρανοξύστη” από προφιτερόλ (για 4+ άτομα) που κοντράρει το περίφημο “Deal Closer” του Άρη Βεζενέ.

Όλα τα ορεκτικά έχουν φρεσκάδα, γευστική ζωντάνια και τόσο – όσο πικάντικες, όξινες και εξωτικές νότες. Θες να τα δοκιμάσεις ως το τελευταίο. Κάπως έτσι σερφάρεις από το ενδιαφέρον, πολύπλοκο γευστικά  σκουμπρί και το ανάλαφρο μαγιάτικο, στο φίνο ταρτάρ καβουριού και στον ανεπαίσθητα καψαλισμένο και υψηλών Ιαπωπινών προδιαγραφών τόνο tataki. Σέξι γεύσεις που ταιριάζουν στο σκηνικό της παραλίας, με τα κεράκια να ανάβουν και το μπλε της θάλασσας να χύνεται στη νύχτα.

Σέξι γεύσεις που ταιριάζουν στο σκηνικό της παραλίας, με τα κεράκια να ανάβουν και το μπλε της θάλασσας να χύνεται στη νύχτα.

Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ήρεμη νύχτα της Αθηναϊκής Ριβιέρας έτσι όπως πέφτει στα τραπέζια του 40Forty.

Στα κυρίως πιάτα οι γεύσεις είναι πιο συγκρατημένες. Δοκιμάσαμε το ελαφρύ αλλά κάπως μονοδιάστατο και στεγνό ιππόγλωσο (halibut) με σπαράγγια  και μια επιλογή από μεστό Black Angus βοδινό που δεν εναρμονίζονταν πλήρως με την αλεγκρία του Σαρωνικού. Πανέξυπνη και δροσιστική είναι η σαλάτα με το ωμό κολοκύθι, το αρωματικό φινόκιο και το ζουμερό ροδάκινο, στεφανωμένι με ένα φρέσκο “κραμπλ” από κατσικίσιο τυρί, μέντα και αμύγδαλο.

Προφανώς οι πρωινοί πελάτες, αυτοί που ευχαριστιούνται το μπάνιο τους, λαμβάνουν διαφορετικά μηνύματα από την κουζίνα. Αυτή η ποικιλομορφία, όμως, δίνει τον τόνο της περιοχής, αλλά και του μαγαζιού. Το να μπορείς να προσφέρεις ένα καλό πρωινό / brunch / γεύμα με πίτσα σε κάποιον στην ξαπλώστρα δεν είναι λιγότερο σημαντικό από το να του προτείνεις το βράδυ αστακό με φαγόπυρο, πράσινο μήλο και εστραγκόν, υπό το φως των κεριών.

Ειδική μνεία αξίζει τέλος στην οινοχόο Μαρίνα Δαμδηδοπούλου. Εκτός από σοβαρή στη δουλειά της -με σεμνότητα, χωρίς πόζα- είναι ιδιαιτέρως γοητευτική.

 

//IΝFO:

40forty
Απόλλωνος 40, Astir Beach,
Βουλιαγμένη

 

Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ματιά στο Delta Restaurant, μια γευστική, οπερατική νότα στο ΚΠΙΣΝ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top